Sobota, 23. február, 2019 | Meniny má Roman, Romana

Peter Tatarka: Kulturista sa omylom napije a je po dobrom výsledku

Oravský športovec súťaží už vyše 20 rokov. Počas nich sa stal dvakrát majstrom Európy a dve medaily získal aj na svetovom šampionáte.

Peter Tatarka prišiel bronzovú medailu z MS 2016 ukázať aj do Istebného. Peter Tatarka prišiel bronzovú medailu z MS 2016 ukázať aj do Istebného. (Zdroj: Martin Pavelek)

ISTEBNÉ. Peter Tatarka si vyskúšal lyžovanie i karate, no nakoniec sa stal úspešným kulturistom. Z posilňovne na učilišti sa prepracoval až na svetové pódia.

Ostal bez pohára

Rodák z Istebného je už dvojnásobným majstrom Európy a dve bronzové medaily má zo svetového šampionátu. Prvú získal v Maroku 2013 a druhá mu pribudla do zbierky na konci roku 2017 v Španielsku. „Keď sme ostali už iba traja na pódiu, mal som nádej, že z toho bude lepšie ako tretie miesto,“ hovorí čerstvý štyridsiatnik. „Rozhodovali detaily, no nakoniec som rád aj za bronz.“

Prečítajte si tiež: České finále režírovala florbalistka z Tvrdošína

Kategória do 95 kg, v ktorej štartoval aj Peter, pôvodne nebola v pláne. Ale keďže sa na majstrovstvách sveta zúčastnilo veľa pretekárov, vytvorili aj túto. „Medailu a diplom som síce dostal, ale neostal mi pohár.“

Kulturistickému svetu momentálne dominujú hlavne arabské štáty. V tejto váhovej kategórii vyhral reprezentant Iránu. „Majú tam skvelé podmienky,“ hovorí Oravčan. „Je tam veľa kulturistov a potom majú z čoho vyberať. Financujú ich prevažne šejkovia.“

Náročný posledný týždeň

Najťažší pre kulturistu je posledný týždeň pred podujatím. V prvej polovici sa takmer neprijímajú žiadne sacharidy. Jeho jedálniček tvoria hlavne bielkoviny z mäsa a zeleniny. Človek tvrdo cvičí a cíti sa unavený. V druhej polovici sa už pridávajú sacharidy ako ryža.

„Síce opticky nevidieť rozdiely, ale kulturista má viac síl a energie na súťaž,“ hovorí Oravčan. Deň a pol pred podujatím obmedzuje pretekár vodu. Nepije žiadnu alebo iba v malom množstve. „Je to kvôli tomu, aby sa podkožná voda ešte viac scvrkla a vyzneli všetky detaily svalov.“

V náročnom týždni môže jedna chyba stáť celý výsledok. „Môže sa stať, že pretekár sa omylom napije alebo si niečo posolí. Celá forma je potom preč a s ním aj možné medailové umiestnenie.“

Pri rozcvičovaní pred samotnou súťažou si kulturisti radi doprajú niečo sladké. „Lepšie sa rozcvičíme a je dobré, keď do svalov ešte niečo natlačíme. Zvykneme si dávať čokoládu alebo sladené zahustené mlieko pikao.“

Nespoliehal sa na miestnu stravu

I keď počas roka nedostávajú kulturisti od štátu peniaze, na majstrovstvách sveta v Španielsku mali vytvorené dobré podmienky. Zväz im zabezpečil dopravu, ubytovanie i trikrát denne stravu. Peter Tatarka však pri stravovaní nenechal nič na náhodu. „Zobral som si indukčný varič a panvičku, aby som si mohol na izbe pripraviť ryžu a mäso.“

Úspešný kulturista takisto nemôže pochopiť, ako môžu byť niektorí reprezentanti tak sebeckí. „Videl som Turka, ktorý si zobral na tanier takmer kilo hovädzích plátkov. Veľa mu ostalo, čašníci to potom vyhodili a niekomu neostalo.“

Prečítajte si tiež: Ocenený Pavol Bača: Z lavičky ma to priam ťahá na ihrisko

Rovnako ako všetci vrcholoví športovci, aj kulturisti sú stále testovaní na možný doping. Do systému preto musia v dostatočnom predstihu nahadzovať, kde ich môže kontrola zastihnúť. Prípadnú zmenu takisto vždy musia zaevidovať. „Doma som ešte nemal dopingovú kontrolu. Na podujatí sa zvyčajne losuje z mešca, ktorých pretekárov otestujú.“

Na scéne už vyše 20 rokov

Predpoklady na kulturistiku objavil u dvojnásobného medailistu z majstrovstiev sveta Dolnokubínčan Peter Kokoška, európsky šampión z roku 2010. Trénera robí Petrovi doteraz. „Zvyčajne sa pripravujem sám, ale na reprezentačnom zraze je dobre, keď si vypočujem názor druhého. Vidí ma inak.“

Peter Tatarka mal 17 rokov, keď sa začal aktívne venovať kulturistike. Predtým posilňoval na učilišti v Istebnom, robil karate alebo lyžoval. Bohaté skúsenosti teraz odovzdáva klientom v Prahe, kde robí osobného trénera. V decembri oslávil 40 rokov, no stále neplánuje s aktívnou kariérou skončiť.

„V kulturistike je to vrchol, človek je v najlepšej forme. Svaly sú rokmi dobre vypracované.“ Za vyše 20 rokov nazbieral úspešný Oravčan veľa medailí i pohárov. Prvýkrát vyhral v Žiline a posledný kov zatiaľ doniesol zo Španielska. „Úspech je v sústavnom a poctivom cvičení a takisto v stravovaní. Nie je možné trénovať tri mesiace a potom si dať pauzu. Kulturista musí tvrdo pracovať celý rok.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 563
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 18 214
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 334
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 007
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 6 613
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 302
  7. Štefánka by Pulitzer 5 241
  8. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 3 972
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 513
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 989

Hlavné správy z MY Orava

Skvelá správa. Potok sa už vybrežovať nebude

V Oravici skončia takmer dva milióny eur. Správca toku vo Vitanovej spevní koryto potoka.

Časť brehu Oravice je spevnená. Čoskoro pribudnú stovky metrov nového opevnenia.

V Zákamennom mali blízko k tisícke účastníkov

Pekné slnečné počasie umožnilo nádherné výhľady na Západné Tatry, Babiu horu, Pilsko, Veľký Rozsutec.

Trinásty ročník sprevádzalo nádherné slnečné počasie.

Po zoznam cudzincov musia Oravci cestovať na Kysuce

Zabezpečenie volieb do europarlamentu poriadne prevetralo viacerých oravských starostov. Dostali príkaz, aby zobrali usb kľúč alebo CD a prišli si osobne po údaje o cudzincoch do Kysuckého Nového Mesta.

Voľby do europarlamentu sa uskutočnia v máji.

Odkaz z námestia v Námestove: Nebudem sa báť

Čo sa udialo pred rokom a čo sa deje dnes. Nad tým sa zamyslelo zhruba tristo ľudí pod sochou Hviezdoslava na námestí v Námestovo.

Spomienka na Jána a Marinu v Námestove.

V Dolnom Kubíne spomínali na Jána a Martinu

Robert Gonos: „Niektoré veci sa zmenili, ale ešte dlho potrvá, kým budeme žiť v normálnom demokratickom štáte.“

Dolný Kubín nezabudne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pátranie po nezvestnom

V prípade možných info kontaktujte 0907 885 866, 0905 964 521 alebo políciu.

Vybrali SME

Už ste čítali?