VITANOVÁ. Žiaci sa počas troch posledných mesiacov minulého roka zapájali do zaujímavých aktivít v rámci projektu Menu pre zmenu: Jesť správne, to je umenie!
Päťkrát a niekedy aj viackrát denne si dávame do úst jedlo, ktoré ovplyvňuje nielen naše telo, našu dušu, ale aj našu prírodu, preto sme pre žiakov vymysleli zaujímavé aktivity, aby sme u nich podporili trend zdravého životného štýlu a stravovania.
V rámci projektu sme robili rozmanité aktivity, ako farebný týždeň s názvom V rozmanitosti je zdravie, počas ktorého sa žiaci každý deň obliekali do inej farby, pripravovali spoločné triedne projekty, ako aj vysielania do školského rozhlasu pre svojich spolužiakov. Počas celého týždňa fungoval na škole aj ovocný bufet, do ktorého žiaci s pani učiteľkami pripravovali rôzne ovocné šaláty, misy.
V polovici farebného týždňa prebehla aj súťaž vo výrobe a prezentácií ovocných kytíc triednych kolektívov a súťaž vo varení tradičných slovenských špecialít v zdravom šate. Súťaže sa zúčastnili prihlásení žiaci s rodinným príslušníkom.
Detská porota určila výhercov a tí sa tešili z krásnych kuchárskych kníh a košov so zdravými potravinami. Ďalšie aktivity mali preventívny charakter. Najskôr sme si vysadili regionálne druhy ovocných kríkov, vytvorili sme si vlastný školský pestovateľský kútik, a potom sa žiaci zúčastnili na besedách s regio-nálnymi výrobcami, ako aj pracovníčkami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne, ktorí nám porozprávali o zdravom životnom štýle, prevencii rizikových chorôb a vystríhaniu sa nežiadúcich spoločenských javov, ako sú alkoholizmus, drogová závislosť.

Všetky informácie, ktoré sa žiaci dozvedeli, spracovali aj v bulletine. Pre mladších žiakov členovia literárno-dramatického krúžku spracovali aj rozprávku pod názvom Tučná princezná, v ktorom svojim spolužiakom vtipnou a zároveň edukačnou formou ukázali, aké dôležité je dobre, zdravo sa stravovať, a zároveň sa dostatočne aj hýbať, pretože iba jedno s druhým má žiadaný efekt pre naše telo.
Posledné aktivity sa týkali spracovania zvyškov jedla. Napiekli sme výborný, pšenový jablčník zo zvyšných jabĺk a zaviedli sme aj desiatové koše, z ktorých budú zvyšky z nedojedených desiat využité v biokomposte.
Čo dodať na záver? Prežili sme spolu so žiakmi, učiteľkami, pracovníkmi školy, rodičmi mnoho zaujímavých a obohacujúcich chvíľ. Pevne veríme, že sa žiakom naše aktivity páčili, veď práve pre nich sme to všetko robili, aby sa niečo nové naučili a pritom strávili príjemné chvíle so svojimi školskými kamarátmi. Či a ako sa nám to podarilo, ukáže čas, ale my aj napriek tomu, že náš projekt skončil, budeme v tomto trende výchovy našich žiakov pokračovať a určite sa mienime zapojiť aj do ďalších projektov.
Autor: Renáta Železňáková, Simona Gereková