Nedeľa, 12. júl, 2020 | Meniny má NinaKrížovkyKrížovky
TIP NA DOBRÉ JEDLO

Varte s nami 27. decembra: Pečená krkovička s čím?

Aj na dnes ponúkame tip na dobré jedlo v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY)

Nechce sa vám rozmýšľať nad tým, čo dnes variť? nechajte sa inšpirovať našou ponukou.

27. december

Pečená krkovička s dusenou kapustou a brokolicovou knedľou

Suroviny: 800 g vykostenej bravčovej krkovičky nakrájame na hrubšie plátky, ochutíme soľou a korením a dáme upiecť.

Suroviny na dusenú kapustu: 1 hlávku červenej kapusty, 2 veľké cibule, 2 jablká a šálku brusníc alebo brusnicový kompót s jablkami, husacia masť, 2 lyžičky rasce, celé nové korenie, bobkový list, mleté čierne korenie, červené víno, cukor, ocot, soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Na husacej masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, osolíme, pridáme posekanú kapustu, koreniny a popražíme, aby pustila vodu. Podlejeme ju červeným vínom, prikryjeme a jemne podusíme tak, aby kapusta ostala čiastočne chrumkavá. Z cukru a lyžičky octu urobíme karamel, podlejeme vodou, rozvaríme, pridáme brusnice, postrúhane jablká a zamiešame do kapusty. Asi päť minút podusíme a dochutíme octom, cukrom a soľou.

Suroviny na brokolicovú knedľu: 250 g brokolice, 500 g uvarených zemiakov, 1 vajce, hladká múka, 100 g masla, soľ, korenie, muškátový orech.

Postup: Zo zemiakov, múky a vajec vypracujeme zemiakové cesto. Na masle orestujeme nadrobno nasekanú ovarenú brokolicu, osolíme, okoreníme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orechom. Zemiakové cesto rozvaľkáme, potrieme brokolicou, zrolujeme do fólie a uvaríme.

Skryť Vypnúť reklamu

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 125 g masla, 2 ks žĺtka, 60 g cukru, 300 g mlieka, štipka soli, 300 g sliviek, 2 ks škoricového cukru.

Postup: Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste. Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40 min až 1 hodinu. Potom cesto dáme na vymastený plech a vyvaľkáme. Poukladáme na polovicu rozkrojené slivky, posypeme škoricovým cukrom a posýpkou (hrubá múka + maslo + cukor). Pečieme pri teplote 220 °C takmer hodinu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  2. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  3. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  4. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  8. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  9. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  3. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  4. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  5. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  6. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  7. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  8. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  9. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 47 945
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 14 467
  3. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 13 626
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 13 329
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 13 202
  6. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 12 769
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 11 101
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 10 722
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 9 713
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 619
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Suchej Hore horia dve humná, zasahujú desiatky hasičov

Z horiacich stavov vyviedli susedia zvieratá, stihli aj poľnohospodárske stroje.

Požiar v Suchej Hore.

Stratenému hubárovi išlo v lese o život

Štefan porušil základné pravidlo a do hory išiel sám. Keď potreboval pomoc, nemal mu ju kto poskytnúť. Hľadali ho desiatky dobrovoľníkov, trvalo im dve hodiny, kým ho našli.

Úsmev na tvárach dobrovoľníkov po úspešnej pátracej akcii.

Červenokrižaci z Istebného sa inšpirovali hutníkmi

V bývalej hutníckej dedine má bezplatné darovanie krvi dlhoročnú tradíciu. Ťahúňmi v tomto smere boli zamestnanci bývalých Oravských ferozliatinárskych závodov.

Darovanie krvi v Istebnom.

Ľudí bez práce počas koronakrízy pribudlo. Pozrite sa, kde najviac

Firmy sa snažili vyhnúť prepúšťaniu rôzne.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Nitre padajú stromy, jeden zasiahol auto

Mesto opäť uzavrelo park aj cintorín.

Pri výkopových prácach našiel poklad, mince vystavili prvýkrát

Mince boli uložené v hlinenom krčahu. Najstaršou bol denár Mateja Korvína.

Kamionistovi z Trenčína, ktorý chcel prejsť cez cyklomost, hrozí 10 rokov väzenia

Vyšetrovateľ polície obvinil 30-ročného Martina K. zo všeobecného ohrozenia. Hrozí mu trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Muž z Valaskej má poriadny problém: Jazdil bez dokladov a pod vplyvom drog

Obvinili ho z marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Už ste čítali?