Nechce sa vám rozmýšľať nad tým, čo dnes variť? nechajte sa inšpirovať našou ponukou.
27. december
Pečená krkovička s dusenou kapustou a brokolicovou knedľou
Suroviny: 800 g vykostenej bravčovej krkovičky nakrájame na hrubšie plátky, ochutíme soľou a korením a dáme upiecť.
Suroviny na dusenú kapustu: 1 hlávku červenej kapusty, 2 veľké cibule, 2 jablká a šálku brusníc alebo brusnicový kompót s jablkami, husacia masť, 2 lyžičky rasce, celé nové korenie, bobkový list, mleté čierne korenie, červené víno, cukor, ocot, soľ.
Postup: Na husacej masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, osolíme, pridáme posekanú kapustu, koreniny a popražíme, aby pustila vodu. Podlejeme ju červeným vínom, prikryjeme a jemne podusíme tak, aby kapusta ostala čiastočne chrumkavá. Z cukru a lyžičky octu urobíme karamel, podlejeme vodou, rozvaríme, pridáme brusnice, postrúhane jablká a zamiešame do kapusty. Asi päť minút podusíme a dochutíme octom, cukrom a soľou.
Suroviny na brokolicovú knedľu: 250 g brokolice, 500 g uvarených zemiakov, 1 vajce, hladká múka, 100 g masla, soľ, korenie, muškátový orech.
Postup: Zo zemiakov, múky a vajec vypracujeme zemiakové cesto. Na masle orestujeme nadrobno nasekanú ovarenú brokolicu, osolíme, okoreníme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orechom. Zemiakové cesto rozvaľkáme, potrieme brokolicou, zrolujeme do fólie a uvaríme.
Kysnutý slivkový koláč s posýpkou
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 125 g masla, 2 ks žĺtka, 60 g cukru, 300 g mlieka, štipka soli, 300 g sliviek, 2 ks škoricového cukru.
Postup: Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste. Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40 min až 1 hodinu. Potom cesto dáme na vymastený plech a vyvaľkáme. Poukladáme na polovicu rozkrojené slivky, posypeme škoricovým cukrom a posýpkou (hrubá múka + maslo + cukor). Pečieme pri teplote 220 °C takmer hodinu.
Autor: SSŠ EDUCO, Slanická osada, Námestovo