Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky
TIP NA DOBRÉ JEDLO

Varte s nami 25. decembra: Medvedia rybacia polievka

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... Pravá vianočná aróma v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY)

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... To všetko vytvára jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré nie sú len o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa, ale sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania celej rodiny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili slávnostné jedlá na vianočné dni.

25. december

Medvedia rybacia polievka

Suroviny: 300 g rybieho filé, 2 paradajky z konzervy, 1 malú cibuľku aj s celou vňaťou, 200 g koreňovej zeleniny, za hrsť listov medvedieho cesnaku (môže byť sušený alebo mrazený), 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 150 ml šľahačkovej smotany, petržlenovú a zelerovú vňať, tymian, mletú červenú pálivú papriku, soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a spolu s koreňovou zeleninou ju opražíme na oleji. Zasypeme múkou, krátko ju opražíme, pridáme koreniny a zalejeme vodou alebo vývarom. Vložíme paradajky a varíme pol hodiny. Zeleninu rozmixujeme, pridáme ryby, smotanu, nasekanú vňať a nadrobno posekaný medvedí cesnak a 10 minút povaríme. Môžeme ešte dochutiť čili pastou.

Marinovaná bravčová panenská sviečkovica s pretláčanými Violet Queen zemiakmi, doplnená šípkovou omáčkou a farebným jarným karfiolom

Suroviny: 300 g bravčová panenská sviečkovica, soľ, zmes korení Knorr na bravčové mäso, olej, 80 g maslo, 40 g cibuľa , 280 g Violet Queen zemiaky , 60 g mascarpone , pistácie, biele korenie, vývar, 1 dcl smotana na varenie, 200 g šípkový džem, zázvor, škorica

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ, biele korenie, zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Scedíme, pridáme mascarpone, smotanu, pistácie premiešame a dochutíme soľou. Umyté a odblanené mäso marinujeme v zmesi korení a oleji.

Na rozpálenej panvici opekáme približne 3 minúty z každej strany, pred servírovaním krájame na porcie. Na panvicu dáme vývar, pridáme šípkový džem, šťavu zo zázvoru a škoricu. Omáčku zredukujeme do zhustnutia. Na panvicu dáme vývar, maslo a zľahka oblanšírujeme farebný karfiol.

Prečítajte si tiež: Vianoce sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania rodiny Čítajte  Prečítajte si tiež: Slovensko spievalo koledy. Na Orave v Sihelnom Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 753
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 467
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 417
  4. Aká je chémia vôní 11 188
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 294
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 770
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 644
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 257
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 708
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 848
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Nečakaná zastávka kamióna v centre Tvrdošína.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Stretla sa partia svätcov, napriek opatreniam

Ako dlho budú pokope, zatiaľ nevedia.

Diela z kamenárskeho plenéra v Oravskom Bielom Potoku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?