Utorok, 17. september, 2019 | Meniny má Olympia
TIP NA DOBRÉ JEDLO

Varte s nami 25. decembra: Medvedia rybacia polievka

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... Pravá vianočná aróma v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY)

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... To všetko vytvára jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré nie sú len o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa, ale sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania celej rodiny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili slávnostné jedlá na vianočné dni.

Článok pokračuje pod video reklamou

25. december

Medvedia rybacia polievka

Suroviny: 300 g rybieho filé, 2 paradajky z konzervy, 1 malú cibuľku aj s celou vňaťou, 200 g koreňovej zeleniny, za hrsť listov medvedieho cesnaku (môže byť sušený alebo mrazený), 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 150 ml šľahačkovej smotany, petržlenovú a zelerovú vňať, tymian, mletú červenú pálivú papriku, soľ.

Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a spolu s koreňovou zeleninou ju opražíme na oleji. Zasypeme múkou, krátko ju opražíme, pridáme koreniny a zalejeme vodou alebo vývarom. Vložíme paradajky a varíme pol hodiny. Zeleninu rozmixujeme, pridáme ryby, smotanu, nasekanú vňať a nadrobno posekaný medvedí cesnak a 10 minút povaríme. Môžeme ešte dochutiť čili pastou.

Marinovaná bravčová panenská sviečkovica s pretláčanými Violet Queen zemiakmi, doplnená šípkovou omáčkou a farebným jarným karfiolom

Suroviny: 300 g bravčová panenská sviečkovica, soľ, zmes korení Knorr na bravčové mäso, olej, 80 g maslo, 40 g cibuľa , 280 g Violet Queen zemiaky , 60 g mascarpone , pistácie, biele korenie, vývar, 1 dcl smotana na varenie, 200 g šípkový džem, zázvor, škorica

Postup: Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ, biele korenie, zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Scedíme, pridáme mascarpone, smotanu, pistácie premiešame a dochutíme soľou. Umyté a odblanené mäso marinujeme v zmesi korení a oleji.

Na rozpálenej panvici opekáme približne 3 minúty z každej strany, pred servírovaním krájame na porcie. Na panvicu dáme vývar, pridáme šípkový džem, šťavu zo zázvoru a škoricu. Omáčku zredukujeme do zhustnutia. Na panvicu dáme vývar, maslo a zľahka oblanšírujeme farebný karfiol.

Prečítajte si tiež: Vianoce sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania rodiny Čítajte Prečítajte si tiež: Slovensko spievalo koledy. Na Orave v Sihelnom Čítajte 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  2. Zázemie vo finančnom sektore je dôležité. Aj pre bývalého vojaka
  3. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  4. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  5. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  6. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  7. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  8. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  9. Predaj firmy jednoducho a bezpečne
  10. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  2. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  3. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  4. Atos sa stal členom IDSA
  5. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  6. Tepelné čerpadlo - v lete schladí, v zime ohreje
  7. Košický magistrát chce spravovať verejný cintorín a krematórium
  8. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  9. Koliba Expo pripravuje pripravuje novú ponuku špecialít
  10. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 10 597
  2. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 9 030
  3. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 8 315
  4. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 7 907
  5. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 6 156
  6. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 466
  7. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 5 212
  8. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 4 769
  9. Ako fungujú platby mobilom? Bezpečnosť majú na prvom mieste 4 424
  10. Najlepší slovenský výčapník má 22 rokov. Čapovať ho učila žena 4 397

Téma: Varte s nami


Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Dedina sa poďakovala za dary zeme. Takto bolo na dožinkoch

Už siedme slávnostné poďakovanie za úrodu pripravili tento rok Vitanovčania.

Vitanovčania ďakovali za úrodu aj v kostole svätou omšou.

Oravský Podzámok vyhral aj druhý zápas za sebou

V 84. min pečatila tri body nádhernou strelou Bianka Bruníková.

Oravský Podzámok po dvoch prehrách v úvode sezóny našiel víťaznú vlnu.

Oravským klubom sa oplatilo bojovať do konca

Námestovo ešte do 79. min prehrávalo proti poslednému tímu III. ligy.

Námestovo ešte do 79. min doma prehrávalo s posledným tímom III. ligy.

Zubrohlava si získala srdcia bežcov

Víťaz Martin Rusina označil preteky za diamant sezóny.

Piateho ročníka sa, aj napriek nepriaznivému počasiu, zúčastnilo tri stovky bežcov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Fanúšik Slovana napadol trnavského stopéra na hracej ploche

Záverečné minúty sa niesli v znamení šarvátok. Usporiadateľskej službe utiekol fanúšik Slovana, ktorý zhodil cez sito na zem Bogdana Mitreu.

Policajti strieľali na auto so zlodejmi

Keď vozidlo zastalo, jeho osádka sa rozutekala do okolitých polí. Policajti po nich pátrali celé dopoludnie.

Druhý mural v Martine: Zo steny bytovky sa na nás pozerá Karol Plicka

Plicka pracoval aj v Slovenskom národnom múzeu.

Orava má až dvojnásobné zastúpenie v top desiatke naj učiteľov

Hlasovať za nich môžete do 30. septembra, víťaz získa ocenenie Učiteľ Slovenska.

Vybrali SME

Už ste čítali?