Nedeľa, 31. máj, 2020 | Meniny má Petronela, PetranaKrížovkyKrížovky
TIP NA DOBRÉ JEDLO

Varte s nami 24. decembra: Pečený kapor s čiernou omáčkou

Vianoce sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania rodiny. Pravá vianočná aróma v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY)

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... To všetko vytvára jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré nie sú len o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa, ale sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania celej rodiny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili slávnostné jedlá na vianočné dni.

Štedrý deň, 24. december

Vianočná kapustnica s dubákmi

Suroviny: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty,100 g kyslej kapusty, 1 g celého čierneho korenia, 20 g sušených dubákov, 100 g cibule, 30 g cesnaku, 30 g masla, 20 g soli, 10 g hladkej múky.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Huby namočíme do vody. Šťavu z kapusty a kyslú kapustu varíme s cibuľou, cesnakom a korením. Pridáme huby aj s vodou , v ktorej sa močili. Varíme pod pokrievkou, až kým sa huby neuvaria. Z masla a múky pripravíme zápražku a pridáme ju do polievky. Kapustnicu servírujeme s popučenými zemiakmi a s cibuľou opraženou na masle.

Tip: Kapustnicu môžeme vylepšiť klobásou a údenou krkovičkou.

Pečený kapor s čiernou omáčkou

Suroviny: 600 g mäsa z kapra, 200 g soli, 120 g slaniny, 60 g zeleru, 40 g petržlenu, 50 g cibule, bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie, 15 g cukru, 40 g citróna, 50 g slivkového lekváru, 100 ml červeného vína, 40 g brusníc, 400 ml kuracieho vývaru, 320 g bieleho pečiva, 40 g hrubej múky, 120 g petržlenovej vňate.

Postup: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme ku hlave. Umyté mäso usušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici (najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej rúre, aby bola koža chrumkavá.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava omáčky: Korenie (nové, celé a bobkový list) zalejeme vodou, varíme asi 5 minút, odvar ešte chvíľku lúhujeme. Malé kúsky slaniny necháme v hrnci vyškvariť do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme ju dozlatista. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke pridáme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár, brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať husto tečúcu konzistenciu s kúskami zeleniny.

Opekance s makom

Suroviny: 250 g mletého maku, 4 lyžice medu, 75 g masla, mlieko na sparenie.

Na cesto: 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 125 g masla, 30 g čerstvého droždia, mlieko a cukor na kvások, soľ.

Postup: Do preosiatej múky pridáme kvások, vajce, pokrájané maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Necháme ho pol hodiny podkysnúť, potom z neho vykrajujeme malé kolieska s hrúbkou viac ako 1cm a ukladáme ich na pomastený plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 210⁰C, pečieme do zlatista, ešte teplé oddelíme od plechu. V miske opekance zalejeme mliekom, prikryté necháme chvíľu odpočinúť, potom ich zmiešame s mletým makom, medom a roztopeným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Príjemnú dobrú chuť pri slávnostnom menu vám želá SSŠ EDUCO na Slanickej osade.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  3. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  4. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  5. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  6. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  7. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  8. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  9. Výnos od 5,5 % do 15 % p.a
  10. Nový portál Volvujem.sk je ako virtuálny showroom
  1. 5 užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  2. Ako vyberať AKU techniku?
  3. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  4. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  8. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  9. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  10. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 23 122
  2. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 23 089
  3. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 18 724
  4. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 11 994
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 183
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 129
  7. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 9 850
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 619
  9. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 487
  10. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Nazreli sme do obecných pokladní: Peňazí bude menej, život ale ide ďalej

Niekde budú musieť rozbiť pomyselné prasiatko, inde koronakríza prekreslila organizačnú štruktúru, niektoré investičné akcie budú musieť počkať na lepšie časy.

Rekonštrukcia chodníkov v Rabči.

DISKUSIA NAŽIVO: Deti - naša budúcnosť

Diksuiu Pod rúškom informácií vysielame v pondelok 1. jána 2020 o 17.00.

Na Oravskej priehrade postavili tri umelé ostrovy pre vtákov

Umelovytvorený vtáčí ostrov je vyrobený z betónu a váži asi desať ton.

Vtáci na priehrade dostali ostrovy.

Takmer sedemdesiat percent dediny je zelenej. Čo z toho vyplýva?

Bytovky dostali kompostéry, obec uvažuje aj nad malým obecným kompostoviskom.

Kompostéry medzi bytovkami.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Roje včiel v centre Trnavy. Letia tam za teplom

Hliadky hlásia čoraz viac prípadov zablúdených rojov.

Talent mu chýbal, všetko si vydrel. Cesta dedinského chlapca až na vrchol

Na sklonku kariéry sa Lukáš Tesák dostal dokonca do reprezentácie.

Podpísala sa pod tragickú nehodu autobusu nerovnosť na ceste?

Znalecký posudok má vyšetrovateľ dostať už v týchto dňoch. Zatiaľ nie je nikto obvinený.

Cyklistka v bezvedomí, do Malých Karpát letel vrtuľník

Žena utrpela pádom rozsiahlu tržnú ranu na hlave.

Už ste čítali?