Nedeľa, 15. september, 2019 | Meniny má Jolana
TIP NA DOBRÉ JEDLO

Varte s nami 24. decembra: Pečený kapor s čiernou omáčkou

Vianoce sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania rodiny. Pravá vianočná aróma v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY)

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... To všetko vytvára jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré nie sú len o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa, ale sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania celej rodiny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili slávnostné jedlá na vianočné dni.

Štedrý deň, 24. december

Vianočná kapustnica s dubákmi

Suroviny: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty,100 g kyslej kapusty, 1 g celého čierneho korenia, 20 g sušených dubákov, 100 g cibule, 30 g cesnaku, 30 g masla, 20 g soli, 10 g hladkej múky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Huby namočíme do vody. Šťavu z kapusty a kyslú kapustu varíme s cibuľou, cesnakom a korením. Pridáme huby aj s vodou , v ktorej sa močili. Varíme pod pokrievkou, až kým sa huby neuvaria. Z masla a múky pripravíme zápražku a pridáme ju do polievky. Kapustnicu servírujeme s popučenými zemiakmi a s cibuľou opraženou na masle.

Tip: Kapustnicu môžeme vylepšiť klobásou a údenou krkovičkou.

Pečený kapor s čiernou omáčkou

Suroviny: 600 g mäsa z kapra, 200 g soli, 120 g slaniny, 60 g zeleru, 40 g petržlenu, 50 g cibule, bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie, 15 g cukru, 40 g citróna, 50 g slivkového lekváru, 100 ml červeného vína, 40 g brusníc, 400 ml kuracieho vývaru, 320 g bieleho pečiva, 40 g hrubej múky, 120 g petržlenovej vňate.

Postup: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme ku hlave. Umyté mäso usušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici (najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej rúre, aby bola koža chrumkavá.

Príprava omáčky: Korenie (nové, celé a bobkový list) zalejeme vodou, varíme asi 5 minút, odvar ešte chvíľku lúhujeme. Malé kúsky slaniny necháme v hrnci vyškvariť do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme ju dozlatista. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke pridáme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár, brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať husto tečúcu konzistenciu s kúskami zeleniny.

Opekance s makom

Suroviny: 250 g mletého maku, 4 lyžice medu, 75 g masla, mlieko na sparenie.

Na cesto: 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 125 g masla, 30 g čerstvého droždia, mlieko a cukor na kvások, soľ.

Postup: Do preosiatej múky pridáme kvások, vajce, pokrájané maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Necháme ho pol hodiny podkysnúť, potom z neho vykrajujeme malé kolieska s hrúbkou viac ako 1cm a ukladáme ich na pomastený plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 210⁰C, pečieme do zlatista, ešte teplé oddelíme od plechu. V miske opekance zalejeme mliekom, prikryté necháme chvíľu odpočinúť, potom ich zmiešame s mletým makom, medom a roztopeným maslom.

Príjemnú dobrú chuť pri slávnostnom menu vám želá SSŠ EDUCO na Slanickej osade.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Košický magistrát chce spravovať verejný cintorín a krematórium
  2. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  3. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  4. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  5. Predaj firmy jednoducho a bezpečne
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Zázemie vo finančnom sektore je dôležité. Aj pre bývalého vojaka
  8. Vynovený VW Passat: Stovky drobností
  9. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov?
  10. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia
  1. Košický magistrát chce spravovať verejný cintorín a krematórium
  2. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  3. Koliba Expo pripravuje pripravuje novú ponuku špecialít
  4. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  5. Návod na renováciu starých rodinných domov
  6. Spoločnosť HORNBACH otvorila svoju štvrtú predajňu na Slovensku
  7. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  8. Pozrite sa, kde všade je vhodná fúkaná izolácia
  9. „SPRAVBYT“ Ospravedlňujeme za nepríjemnosti
  10. Aké to je, byť riaditeľom pobočky banky?
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 146
  2. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 10 148
  3. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 8 637
  4. Vyhrajte cestu okolo sveta 6 859
  5. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 6 819
  6. Najlepší slovenský výčapník má 22 rokov. Čapovať ho učila žena 4 709
  7. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 4 708
  8. Vynovený VW Passat: Stovky drobností 4 608
  9. Ako fungujú platby mobilom? Bezpečnosť majú na prvom mieste 4 560
  10. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 4 289

Téma: Varte s nami


Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Urobia Dom dedičstva a cyklochodníkom spoja dediny

Stará hasičská zbrojnica, alebo skôr garáž pre jedno vozidlo a časť výbavy, už dosluhuje.

Oporný múr, pri ktorom obec postaví dom dedičstva.

Toto všetko urobili v dedine, najmä pre pohyb školákov

Opravená telocvičňa pri základnej škole už nepostačovala množstvu detí.

Pri pristavenej telocvični je aj multifunkčné ihrisko a nástroje na cvičenie.

Drevorubači a držkári? Aha, ako ich dali dokopy.

Prví vyšli z kuchýň pod šíre nebo, aby ukázali, ako dokážu spracovať držky, druhí zišli z lesov ukázať, aké umenie je narábať s motorovou pílou.

Na akciu k Františkovej hute prišlo množstvo ľudí.
AKTUALIZOVANÉ 14. septembra 11:58

Na bankovku Hviezdoslava čaká v Kubíne množstvo ľudí, v meste stanujú

Záujemcovia o suvenírovú 0 eurovú bankovku s podobizňou Pavla Országha Hviezdoslava čakajú na ňu pred múzeom niekoľko dní.

Ďalší vzácny zberateľský kúsok začnú predávať zajtra o desiatej ráno v Dolnom Kubíne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 14.40 o vyjadrenie nemocnice

Pacient vyskočil z okna na jiske, značka mu amputovala nohu

Muža sa pokúšal personál zachytiť. Prípad vyšetruje polícia.

Križovatka s R1 je nebezpečná, ministerstvo analyzuje objazd

Župa aj mesto upozorňujú na problém už roky.

Dôchodcovia budú mať valorizovanú penziu v januári

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať s valorizáciou dôchodkov. V tom istom mesiaci sa zvýšené penzie začnú aj vyplácať. Aj o tom, ako a komu sa bude pridávať, je obsah aktuálnej prílohy v týždenníkoch MY Zmeny pre dôchodcov.

Vybrali SME

Už ste čítali?