Varte s nami 24. decembra: Pečený kapor s čiernou omáčkou

Vianoce sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania rodiny. Pravá vianočná aróma v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY)

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... To všetko vytvára jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré nie sú len o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa, ale sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania celej rodiny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili slávnostné jedlá na vianočné dni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štedrý deň, 24. december

Vianočná kapustnica s dubákmi

Suroviny: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty,100 g kyslej kapusty, 1 g celého čierneho korenia, 20 g sušených dubákov, 100 g cibule, 30 g cesnaku, 30 g masla, 20 g soli, 10 g hladkej múky.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Huby namočíme do vody. Šťavu z kapusty a kyslú kapustu varíme s cibuľou, cesnakom a korením. Pridáme huby aj s vodou , v ktorej sa močili. Varíme pod pokrievkou, až kým sa huby neuvaria. Z masla a múky pripravíme zápražku a pridáme ju do polievky. Kapustnicu servírujeme s popučenými zemiakmi a s cibuľou opraženou na masle.

Tip: Kapustnicu môžeme vylepšiť klobásou a údenou krkovičkou.

Pečený kapor s čiernou omáčkou

Suroviny: 600 g mäsa z kapra, 200 g soli, 120 g slaniny, 60 g zeleru, 40 g petržlenu, 50 g cibule, bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie, 15 g cukru, 40 g citróna, 50 g slivkového lekváru, 100 ml červeného vína, 40 g brusníc, 400 ml kuracieho vývaru, 320 g bieleho pečiva, 40 g hrubej múky, 120 g petržlenovej vňate.

Postup: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme ku hlave. Umyté mäso usušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici (najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej rúre, aby bola koža chrumkavá.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava omáčky: Korenie (nové, celé a bobkový list) zalejeme vodou, varíme asi 5 minút, odvar ešte chvíľku lúhujeme. Malé kúsky slaniny necháme v hrnci vyškvariť do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme ju dozlatista. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke pridáme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár, brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať husto tečúcu konzistenciu s kúskami zeleniny.

Opekance s makom

Suroviny: 250 g mletého maku, 4 lyžice medu, 75 g masla, mlieko na sparenie.

Na cesto: 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 125 g masla, 30 g čerstvého droždia, mlieko a cukor na kvások, soľ.

Postup: Do preosiatej múky pridáme kvások, vajce, pokrájané maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Necháme ho pol hodiny podkysnúť, potom z neho vykrajujeme malé kolieska s hrúbkou viac ako 1cm a ukladáme ich na pomastený plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 210⁰C, pečieme do zlatista, ešte teplé oddelíme od plechu. V miske opekance zalejeme mliekom, prikryté necháme chvíľu odpočinúť, potom ich zmiešame s mletým makom, medom a roztopeným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Príjemnú dobrú chuť pri slávnostnom menu vám želá SSŠ EDUCO na Slanickej osade.

Autor: SSŠ EDUCO, Slanická osada, Námestovo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 382
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 012
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 161
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 499
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 498
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 241
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 028
  8. Čo bude toto leto in? 2 707
  1. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  2. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  5. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  6. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  7. Marian Vojtko: Zrušenie transakčnej dane
  8. Andrea Bérešová: Kosecký kalendár 2025
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 931
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 074
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 889
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 757
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 969
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 826
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 579
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 503
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  2. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  5. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  6. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  7. Marian Vojtko: Zrušenie transakčnej dane
  8. Andrea Bérešová: Kosecký kalendár 2025
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 931
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 074
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 889
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 757
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 969
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 826
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 579
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 503
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu