Sobota, 3. december, 2022 | Meniny má Oldrich

Varte s nami 24. decembra: Pečený kapor s čiernou omáčkou

Vianoce sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania rodiny. Pravá vianočná aróma v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY)

Vôňa ihličia, vanilky, anízu, kapustnice, pečený kapor v rúre... To všetko vytvára jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré nie sú len o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa, ale sú aj oslavou dobrého jedla a spoločenského stolovania celej rodiny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili slávnostné jedlá na vianočné dni.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štedrý deň, 24. december

Vianočná kapustnica s dubákmi

Suroviny: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty,100 g kyslej kapusty, 1 g celého čierneho korenia, 20 g sušených dubákov, 100 g cibule, 30 g cesnaku, 30 g masla, 20 g soli, 10 g hladkej múky.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Huby namočíme do vody. Šťavu z kapusty a kyslú kapustu varíme s cibuľou, cesnakom a korením. Pridáme huby aj s vodou , v ktorej sa močili. Varíme pod pokrievkou, až kým sa huby neuvaria. Z masla a múky pripravíme zápražku a pridáme ju do polievky. Kapustnicu servírujeme s popučenými zemiakmi a s cibuľou opraženou na masle.

Tip: Kapustnicu môžeme vylepšiť klobásou a údenou krkovičkou.

Pečený kapor s čiernou omáčkou

Suroviny: 600 g mäsa z kapra, 200 g soli, 120 g slaniny, 60 g zeleru, 40 g petržlenu, 50 g cibule, bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie, 15 g cukru, 40 g citróna, 50 g slivkového lekváru, 100 ml červeného vína, 40 g brusníc, 400 ml kuracieho vývaru, 320 g bieleho pečiva, 40 g hrubej múky, 120 g petržlenovej vňate.

Postup: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme ku hlave. Umyté mäso usušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici (najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej rúre, aby bola koža chrumkavá.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava omáčky: Korenie (nové, celé a bobkový list) zalejeme vodou, varíme asi 5 minút, odvar ešte chvíľku lúhujeme. Malé kúsky slaniny necháme v hrnci vyškvariť do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme ju dozlatista. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke pridáme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár, brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať husto tečúcu konzistenciu s kúskami zeleniny.

Opekance s makom

Suroviny: 250 g mletého maku, 4 lyžice medu, 75 g masla, mlieko na sparenie.

Na cesto: 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 125 g masla, 30 g čerstvého droždia, mlieko a cukor na kvások, soľ.

Postup: Do preosiatej múky pridáme kvások, vajce, pokrájané maslo, štipku soli a vymiesime vláčne cesto. Necháme ho pol hodiny podkysnúť, potom z neho vykrajujeme malé kolieska s hrúbkou viac ako 1cm a ukladáme ich na pomastený plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 210⁰C, pečieme do zlatista, ešte teplé oddelíme od plechu. V miske opekance zalejeme mliekom, prikryté necháme chvíľu odpočinúť, potom ich zmiešame s mletým makom, medom a roztopeným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Príjemnú dobrú chuť pri slávnostnom menu vám želá SSŠ EDUCO na Slanickej osade.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  7. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 11 146
  2. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 6 635
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 5 149
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 934
  5. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 2 714
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 2 438
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 413
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 754

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: SAS THE BEST
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Biely Kameň
  4. Ľubomír Maretta: Melódia
  5. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  6. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  7. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  8. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 647
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 8 798
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 881
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 338
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 255
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 622
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 292
  8. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 229
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Premeny v čase.

V Zuberci zorganizovali bazár, v Oravskom Bielom Potoku postavili ihrisko.


5 h
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


20 h
Tatran Oravské Veselé vyhodnotil najlepšieho futbalistu až vo 7 kategóriách.

Všetky kategórie sa stretli na spoločnom posedení.


4 h
Filip Kolorédy (v tmavom) v zápase s Komárnom.

Filip Kolorédy hral druhú ligu za Dolný Kubín aj pred ôsmimi rokmi.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

HIPEC sa využíva vtedy, keď zlyháva systémová liečba chemoterapiou.


2. dec

Osídlenie pochádza z mladšej doby kamennej.


23 h

Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


1. dec

Zadržané osoby skončili v policajnej cele.


23 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: SAS THE BEST
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Biely Kameň
  4. Ľubomír Maretta: Melódia
  5. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  6. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  7. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  8. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 647
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 8 798
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 881
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 338
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 255
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 622
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 292
  8. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 229
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu