DOLNÝ KUBÍN. Slovensko je v produkcii vajec sebestačné, napriek tomu je ich nedostatok. Zmizli aj lacné vajcia z dovozu. Dôvodom je fipronilová kauza, pre ktorú museli v niektorých krajinách Európskej únie utratiť milióny sliepok, zlikvidovať stovky miliónov vajec. Prispieva aj panika ľudí.
Ceny poriadne rastú
„Cena vajec išla hore o sto percent,“ hovorí Magda Drengubiaková, majiteľka predajne potravín v Zázrivej. „Pred mesiacom som ich mala na pulte po 12 centov za kus, teraz ich predávam po 25 centov. Zatiaľ ich mám dosť, lebo dobre vychádzam s dodávateľom, ale v supermarketoch majú prázdne regály.“
Nedostatok vajec pociťujú aj v jednom zo supermarketov Coop Jednoty v Dolnom Kubíne. Niekoľko minút pred obedom nemali v chladiacej vitríne ani jedno balenie, napriek tomu, že za veľkosť M pýtajú 2,53 eura. „Už nie sú?“ čudovala sa vedúca Ľudmila Smoleňová. „Ráno sme ich tam dali. Teraz chodí veľa nových zákazníkov, ktorí vbehnú do predajne, nepozdravia a hneď sa pýtajú, či máme vajcia. Zoberú niekoľko balení, zaplatia a odídu bez toho, aby kúpili iný tovar.“ Priznala, že dodávky im klesli o dve tretiny.
Zástupkyňa predajne Mária Pavlovčíková pridáva postreh zo svojej domácnosti. „Manžel mi volal z Bánoviec nad Bebravou, či nechcem vajcia. Vraj tam majú a ľudia šalejú.“ Manželovu ponuku odmietla, pretože si ich môže kúpiť v obchode, kde pracuje.
„Ľudia sami dvíhajú ceny neprimeraným záujmom,“ dodáva vedúca. „Teraz je paša pre špekulantov aj preto, lebo ľudia nakupujú do zásoby.“ Odporúčaná doba spotreby je 28 dní, pri skladovaní v chladnom prostredí a tme o niekoľko dní dlhšia.
Vajcia nemáme, sliepky nenesú
Na dverách špecializovanej predajne vajec v centre Dolného Kubína visel minulý týždeň oznam. „Zatvorené. Vajcia nemáme, prídu vo štvrtok.“
Vo štvrtok ráno predavačka nestíhala obsluhovať ľudí. Každý bral minimálne tridsať, niektorý dvoj-, trojnásobok. Za každé zaplatili 25 centov. Jedna z kupujúcich si odniesla šesťdesiat. Vyložila na pult sedem eur tak, ako bola zvyknutá. Ostala poriadne zaskočená, keď predavačka od nej pýtala 15 eur.
„Vajcia, vajcia, vajcia, nič iné v televízii a rádiu nepočujete,“ hovorí Jozef Hrkeľ z Dolného Kubína. „Sú veľmi drahé, ale čo, keď ich v kuchyni treba. Manželka každý víkend pečie.“ V rukách držal 60 vajec. Jednu polovicu niesol domov, druhú susede.

Niektorí obyvatelia dedín chovajú vlastné sliepky. Ján Kysel z Pokryváča ich má dvanásť. Nedávno mali vajec toľko, že občas doniesol kolegyniam. „Ale teraz prišlo obdobie, kedy znášajú menej vajec. Pre nás to stačí, ale pre kolegyne už neostane.“
Ani František Karcol zo Zázrivej nie je spokojný s výkonom sliepok, ktoré behajú po jeho dvore. „Máme ich desať, no teraz je to bieda. A minule som naviac vymákol jednu, ako ďobe do vajec. Pľuha akási. Musím ju dať nabok. Našťastie je jediná biela, tak ju ľahko identifikujem.“
Ani vo veľkých obchodoch
Minulý týždeň v stredu nemali vajcia v štyroch z piatich obchodných reťazcov v okresnom meste dolnej Oravy.
„Spoločnosť Lidl vníma nedostatok vajec na trhu a s tým súvisiaci tlak na ceny,“ povedal hovorca reťazca Lidl Tomáš Bezák. „Intenzívne komunikujeme s dodávateľmi v snahe nájsť riešenie. Odhadnúť však ďalší vývoj je nateraz predčasné.“
Podobné stanovisko sme dostali aj od hovorkyne Kauflandu Lucie Langovej. Približne 90 percent vajec v ich predajniach tvoria slovenské. „Situácia na trhu nie je jednoduchá. Výpadky v predaji sa snažíme eliminovať, alebo v čo najväčšej miere minimalizovať, žiaľ nevieme ich úplne vylúčiť. Snažíme sa urobiť všetko preto, aby táto situácia mala čo najmenší dopad na nášho zákazníka.“
Slovenskí farmári produkciu neznížili
„Toto je výsledok zlých rozhodnutí v oblasti chovu hydiny,“ povedal jeden z významných dodávateľov vajec a hydinového mäsa na Slovensku. Chová približne stotisíc sliepok, ročne znesú viac ako sto miliónov vajec. Takmer všetky spotrebujú Slováci. „Dodávame ich hlavne do obchodov a naše dodávky sme nemenili.“
Za nedostatkom na pultoch viní priekupníkov, ktorí zásobujú reštaurácie a jedálne. Vo veľkom brali vajcia zo zahraničia, hlavne z Poľska. Títo producenti dostali lepšiu ponuku zo západu.
„Dokonca aj v Poľsku, ktoré je veľmocou v produkcii vajec, ich je v niektorých regiónoch málo,“ hovorí Ľubomír Urban, hovorca Únie hydinárov Slovenska.
Slovenskí priekupníci majú prázdne sklady. „Jeden z nich vykúpil všetky naše vajcia priamo z obchodného reťazca a predával ich malým obchodníkom a jedálňam,“ hovorí majiteľ hydinovej farmy. „Ani ich neprebalil. Našli sme ich v inej časti Slovenska.“

Bez vajec by nefungovali stravovacie zariadenia. Patrí medzi ne aj jedáleň v ZŠ M. Kukučína v Dolnom Kubíne. Obeduje v nej približne päťsto stravníkov. Týždenne zjedia viac ako tristo vajec. Vedúca Mária Somolová musela pre vyššie ceny podpísať s dodávateľom dodatok ku zmluve. „Vajcia nám nedoviezli len raz, no dodávateľ to hneď vyriešil. Jedálny lístok sme upraviť nemuseli.“
Iná situácia je v známej dolnokubínskej palacinkárni. Týždenne spotrebujú približne tristo vajec. Používajú len slovenské. „Kedysi som ich brala po desať centov za veľkosť L,“ hovorí majiteľka Danka Krasničanová. „Teraz ich nikde nemajú, tak platím štrnásť centov za veľkosť S.“
Cenu jedla zatiaľ nemenila, no už nad tým uvažuje. „Najskôr sa zvýšila cena masla, teraz vajec. Ak sa situácia po novom roku nezmení, budeme nútení zdražieť porciu o desať či dvadsať centov.“
Vianočné koláče budú ešte drahšie
Situácia na trhu s vajcami pritom bola v lete úplne opačná. Farmári vtedy pre veľký prebytok predávali jedno vajce za tri centy do Nemecka na spracovanie. „Museli sme sa ich nejako zbaviť, pretože ak ich nepredáme dva týždne od znesenia, už nás naháňajú veterinári,“ hovorí majiteľ veľkochovu hydiny.
Na súčasnú situáciu sa pozerá aj z druhej strany. „Náklady na jedno vajce boli približne rovnaké v lete, ako sú teraz. Vtedy sme ich predávali po tri centy, teraz za päťkrát väčšiu cenu. Päť rokov sme pre nedostatok peňazí nemohli poriadne investovať do chovu, hál. Farmy potrebujú investície. Teraz dobehneme zameškané.“

Odborníci tvrdia, že dopyt pred Vianocami bude ešte vyšší, čo spôsobí ďalší tlak na ceny.
„O tom, za akú cenu vajíčka spotrebitelia kupujú, rozhoduje obchod,“ tvrdí Ľubomír Urban. „Ten môže dopad cien zmierniť svojou maržou, ktorá je podľa hydinárov dlhodobo neprimerane vysoká.“
Ceny by sa mohli vrátiť do normálu v marci, keď sa v Holandsku a Nemecku podarí obnoviť chovy, ktoré pre fipronil zlikvidovali.