Streda, 24. október, 2018 | Meniny má Kvetoslava
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Národný potravinový katalóg

V súvislosti s potravinovými škandálmi sa čoraz viac otvára diskusia o tom, z akých surovín sa varí v jedálňach, kde sa stravujú naše deti, či iných verejných stravovacích zariadeniach.

(Zdroj: npk)

Tým, že domáce potraviny prechádzajú prísnou kontrolou, sú zárukou kvality a bezpečnosti. Národný potravinový katalóg (NPK) má dostať čerstvé produkty vo vysokej kvalite, s garantovanými výživovými hodnotami, s vysokou flexibilitou dodávok a za primerané ceny do našich verejných jedální.

Celý projekt je pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) a priamou koordináciou Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC).

Článok pokračuje pod video reklamou

Úvodná fáza projektu odštartovala v druhej polovici augusta. Pred spustením projektu do pilotnej prevádzky, v ktorej bude prebiehať aktívne realizovanie objednávok zo strany odberateľa, MPRV SR mapuje trh za účelom získania informácií o všetkých potenciálnych dodávateľoch, odberateľoch a aj obchodovaných produktoch.

Výkonom činnosti mapovania trhu poverilo ministerstvo Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru (SPPK). Komora cez svoje regionálne pracoviská – 30 kontaktných bodov, oslovuje potenciálnych dodávateľov vo svojich regiónoch, za účelom postupného napĺňania databázy NPK.

Okrem naplnenia databázy je cieľom mapovania trhu aj verifikácia systému NPK v praxi, identifikácia potenciálnych technických a odborných nedostatkov a ich následné odstraňovanie. Pre splnenie tohto účelu bola zriadená webstránka www.npkinfo.sk, ktorá slúži na úvodné zoznámenie sa s obsahom sortimentu a formulárom produktového listu.

Pre prípadné otázky ohľadne katalógu je možné získať podporu na mailovej adrese helpdesk@npkinfo.sk, na telefonickej linke Call Centra 0800 700 706 alebo priamo na jednom z už vyššie spomínaných 30-tich kontaktných bodoch zriadených v regiónoch Slovenska.

Katalóg má potenciál zabezpečiť kvalitné potraviny pre milión stravníkov nie len v školských jedálňach v materských, základných a stredných školách, ale aj vo všetkých inštitúciách, ktoré nakupujú potraviny za verejné zdroje, teda najmä zdravotnícke zariadenia, sociálne zariadenia, bezpečnostné a obranné zložky štátu, ústavy na výkon trestu, stravovacie zariadenia zamestnancov verejnoprávnych inštitúcií, t.j. ministerstvá, úrady a pod.

Tieto inštitúcie majú povinnosť pri nákupe potravín za verejné zdroje (do zákonom určeného limitu) realizovať prieskum trhu a zdokumentovať ho, to znamená postupovať pri nákupe potravín procesom verejného obstarávania. NPK však môže slúžiť aj ďalším, ktorí majú záujem o nakupovanie bezpečných a kvalitných potravín za zodpovedajúce ceny. Budúcim nakupujúcim môže byť ktokoľvek - aj fyzická osoba nepodnikateľ.

Pre dodávateľa aj odberateľa je NPK dobrovoľným, vzhľadom na rôzne európske legislatívne opatrenia o hospodárskej súťaži. Má byť ideálnou možnosťou pre prevádzkovateľa stravovacieho zariadenia ako objednávať suroviny ľahko elektronickou formou. Tento inovatívny nástroj, ponúkne v priebehu pár sekúnd prehľad o situácii na trhu s potravinami, o cenovej ponuke, o zložení potravín, kvalite a pod.

Prostredníctvom NPK bude môcť predávať každý dodávateľ, právnická alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorý ponúka potraviny a stravovacie služby. Dodávatelia budú môcť do NPK ponúknuť aj iné potraviny/služby, ktoré v ňom v čase spustenia uvedené nebudú. Okruh ponúkaných produktov budú môcť dodávatelia neustále rozširovať. Dodávateľ musí na vstup do NPK preukázať, že nie je dlžníkom štátu.

Pre tento účel je potrebné uskutočniť zápis do Zoznamu hospodárskych subjektov, ktorý vedie Úrad pre verejné obstarávanie Slovenskej republiky. Potom nasleduje príprava produktového listu a napokon registrácia do elektronickej verzie katalógu, obdobne ako to funguje pri registrácií do klasického e-shopu. Podľa toho, ako pôjde kvalifikácia produktov a mapovanie trhu, vznikne konečná verzia online obchodu. O tom, či bude projekt živý, rozhodne MPRV SR v závislosti od výsledkov testovacej fázy.

NPK je jedinečným projektom aj preto, že verejní obstarávatelia sa majú možnosť už v predstihu pripraviť na zákonnú povinnosť pre všetky členské krajiny Európskej únie a to povinnú elektronizáciu procesov verejného obstarávania. Táto povinnosť nadobudne účinnosť od októbra 2018. Dodávateľ, zaregistrovaný v NPK, automaticky túto povinnosť splní.

Registráciou do NPK sa subjektu znižujú administratívne úkony potrebné na realizáciu procesu verejného obstarávania. Zapísaním dodávateľa do Zoznamu hospodárskych subjektov sa dodávateľ môže registrovať do NPK a vytvárať si svoje obchodné portfólio bez potreby predkladania ďalších dokladov potrebných k procesu verejného obstarávania. Zároveň sa skracuje čas nákupu za verejné zdroje a vnáša sa transparentnosť do procesov verejného obstarávania. Pre subjekty, ktoré doposiaľ neboli zapísané v Zozname hospodárskych subjektov sa vytvorí nové obchodné prostredie.

Nákup potravín v Slovenskej republike sa prostredníctvom NPK zmení zásadne. Podiel slovenských potravín, kvalitných potravín, vyprodukovaných v regióne, ktorý denne konzumujeme je veľmi nízky. Vzhľadom na to, že katalóg bude ponúkať kvalitné potraviny, má potenciál zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva.

Jednoduchosť, rýchlosť a transparentnosť všetkých procesov v rámci NPK bude posunom pri nákupe potravín. Prinesie možnosť lokálnym producentom úspešne a jednoducho sa uchádzať o zákazky financované z verejných zdrojov. Slovenskí potravinári budú mať možnosť získať ďalšie odbytiská svojich produktov. Katalóg by mal zefektívniť objednávanie potravín kupujúcimi a zlepšiť komunikáciu medzi dodávateľmi a kupujúcimi na miestnej úrovni. Katalóg by mal mať aj environmentálny prínos pre zníženie odpadového zaťaženia a najmä zníženie uhlíkovej stopy.

Kontaktný bod pre Oravu:

Ing. Anna Bandíková, tel.: 0903 535 203

Podielnícke roľnícko-obchodné družstvo Bobrov, Družstevná 263, 029 42 Bobrov

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  4. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 178
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 957
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 444
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 453
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 394
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 240
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 124

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Základné školy dostali certifikát bezbariérovosti

Väčšina zdravých ľudí si neuvedomuje potreby telesne postihnutých spoluobčanov.

Mútne prekonalo trojtisícovú hranicu

Za ostatných päť rokov počet obyvateľov dediny pod Piľskom narástol o dvesto.

Slovensko bude opäť spievať koledy

Regionálne týždenníky MY pripravujú pokračovanie úspešnej vianočnej kampane Slovensko spieva koledy 2018.

Turistku zachraňovala horská služba i vrtuľník

Výlet na vrch Šíp zdramatizovala náhla nevoľnosť mladej ženy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Naozaj si musia pacienti do martinskej nemocnice nosiť už aj svoj teplomer?

​​​​​​​Tepličan musel stráviť pár dní na lôžku v martinskej nemocnici, no pred prijatím ho zarazil zoznam vecí, ktoré si má so sebou priniesť. Zdalo sa mu absurdné, že od neho žiadajú aj vlastný digitálny teplomer.

Vybrali SME

Už ste čítali?