ZÁZRIVÁ. Zázrivskí bačovia vždy patrili a stále patria medzi špecialistov, ktorí sú vychýrení odborníci vo svojom fachu. Pripomienkou ich zručnosti a umu je Rôsac.
Koniec pastierskej sezóny
Toto kultúrne podujatie pripomína dávne zvyky pri návrate z letných pasienkov, kedy bačovi a valasi horských regiónov sťahovali salaše z vyššie položených holí dole do dediny. Ostatné sa uskutočnilo v amfiteátri v dedine.
„Počas uzavretia salašnej sezóny bačovia a valasi robia rozsad salaša, rozdeľovanie oviec medzi gazdov a záverečné zúčtovanie,“ povedal Peter Madigár, spoluorganizátor podujatia, ktoré patrí do projektu Trasa valasskej kultúry.
Návštevníkov potešili nielen ovce, ale aj bohatý kultúrny program folklórnych a speváckych skupiny zo Slovenska aj Poľska. Na svoje si prišli milovníci dobrého jedla na kulinárskej akcii.
Nejeden však ostal prekvapený, keď mu gazdinky ponúkli sekánku, glgany, kuľašu či zamrvänku. Tieto tradičné jedlá pomaly, ale isto miznú z našich stolov. „Preto ich chceme zachovať aj takouto formou,“ povedal Madigár. „Ľudia ich mohli nielen ochutnať, ale zobrať si recept či získať informácie a rady priamo od žien, ktoré ich varili.“
Tí, ktorí sa s chuťovými pohárikmi báli experimentovať, mohli ochutnať tradičné syrové výrobky alebo baraní guľáš či klobásu. Popri tom mohli sledovať šikovné ruky remeselníckych majstrov na jarmoku.
Pasenie oviec podporujú aj enviromentalisti
Súčasťou podujatia bol odborný seminár na tému ovčiarstva a salašníctva zameraný na priblíženie kultúrneho dedičstva a zachovanie tradícií. „Ukazuje sa, že ústup pasenia oviec má negatívny vplyv na zachovanie pôvodného prostredia horských regiónov, ktoré sa bez pastierstva dramaticky menia,“ povedal Madigár. Aj preto sa ho zúčastnili aj ekológovia a environmentalisti.

„Podporujeme všetky aktivity, ktoré pomôžu zachovať naše obyčaje,“ povedal starosta Matúš Mních. „Salašníctvo je určite jedna z nich. Kedysi sa zázrivským chotárom ozývalo zvonenie zvoncov stoviek oviec a kráv. Redikaňä a Rôsac postupne upadajú do zabudnutia, preto som rád, že ho v pôvodnej podobe dnes uvideli aj mladí ľudia.“