Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Bačovia sa vrátili z hôľ, vyúčtovali sa s gazdami

Redikaňä oviec zabezpečilo ich jarný odchod na salaše, na jeseň prišiel na rad ich Rôsac, uzavretie pastierskej a salašníckej sezóny. Nechýbali na ňom tradičné špeciality z kuchýň zázrivských gazdiniek.

Ku salašu patria aj výrobky zo syra.(Zdroj: Jozef Jurik)

ZÁZRIVÁ. Zázrivskí bačovia vždy patrili a stále patria medzi špecialistov, ktorí sú vychýrení odborníci vo svojom fachu. Pripomienkou ich zručnosti a umu je Rôsac.

Koniec pastierskej sezóny

Toto kultúrne podujatie pripomína dávne zvyky pri návrate z letných pasienkov, kedy bačovi a valasi horských regiónov sťahovali salaše z vyššie položených holí dole do dediny. Ostatné sa uskutočnilo v amfiteátri v dedine.
„Počas uzavretia salašnej sezóny bačovia a valasi robia rozsad salaša, rozdeľovanie oviec medzi gazdov a záverečné zúčtovanie,“ povedal Peter Madigár, spoluorganizátor podujatia, ktoré patrí do projektu Trasa valasskej kultúry.

Článok pokračuje pod video reklamou


Návštevníkov potešili nielen ovce, ale aj bohatý kultúrny program folklórnych a speváckych skupiny zo Slovenska aj Poľska. Na svoje si prišli milovníci dobrého jedla na kulinárskej akcii.
Nejeden však ostal prekvapený, keď mu gazdinky ponúkli sekánku, glgany, kuľašu či zamrvänku. Tieto tradičné jedlá pomaly, ale isto miznú z našich stolov. „Preto ich chceme zachovať aj takouto formou,“ povedal Madigár. „Ľudia ich mohli nielen ochutnať, ale zobrať si recept či získať informácie a rady priamo od žien, ktoré ich varili.“
Tí, ktorí sa s chuťovými pohárikmi báli experimentovať, mohli ochutnať tradičné syrové výrobky alebo baraní guľáš či klobásu. Popri tom mohli sledovať šikovné ruky remeselníckych majstrov na jarmoku.

Pasenie oviec podporujú aj enviromentalisti

Súčasťou podujatia bol odborný seminár na tému ovčiarstva a salašníctva zameraný na priblíženie kultúrneho dedičstva a zachovanie tradícií. „Ukazuje sa, že ústup pasenia oviec má negatívny vplyv na zachovanie pôvodného prostredia horských regiónov, ktoré sa bez pastierstva dramaticky menia,“ povedal Madigár. Aj preto sa ho zúčastnili aj ekológovia a environmentalisti.

Prečítajte si tiež: Rýb v rieke ubúda. Čo je za tým?

„Podporujeme všetky aktivity, ktoré pomôžu zachovať naše obyčaje,“ povedal starosta Matúš Mních. „Salašníctvo je určite jedna z nich. Kedysi sa zázrivským chotárom ozývalo zvonenie zvoncov stoviek oviec a kráv. Redikaňä a Rôsac postupne upadajú do zabudnutia, preto som rád, že ho v pôvodnej podobe dnes uvideli aj mladí ľudia.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 523
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 416
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 006
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 467
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 5 306
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 5 240
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 899
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 219

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Základné školy dostali certifikát bezbariérovosti

Väčšina zdravých ľudí si neuvedomuje potreby telesne postihnutých spoluobčanov.

Mútne prekonalo trojtisícovú hranicu

Za ostatných päť rokov počet obyvateľov dediny pod Piľskom narástol o dvesto.

Slovensko bude opäť spievať koledy

Regionálne týždenníky MY pripravujú pokračovanie úspešnej vianočnej kampane Slovensko spieva koledy 2018.

Turistku zachraňovala horská služba i vrtuľník

Výlet na vrch Šíp zdramatizovala náhla nevoľnosť mladej ženy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Zrúcaninu kláštora v Bzovíku postupne opravujú

Po pôvodnej románskej dostal kláštor gotickú podobu, neskôr sa z neho stala protiturecká pevnosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?