ORAVA. Nižianska volebná komisia bude obedovať v reštaurácii na striedačku. Z piatich členov pôjdu na obed najskôr dvaja, aby traja zostali v miestnosti. Potom ich vystriedajú ďalší dvaja. „A napokon posledný, ten pôjde sám, zrejme to budem ja,“ povedal s úsmevom predseda volebnej komisie druhého okrsku Daniel Korčuška.
Oravskopolhorské volebné komisie majú obed zabezpečené tak, aby sa nemuseli nikam presúvať. Hotové jedlo im priviezli až do kultúrneho domu. Pri prestretom stole sa členovia komisií postupne striedajú.
Podobne ako v Polhore, aj komisia v Brezovici mala zabezpečený obed v miestnej kaviarni neďaleko volebnej miestnosti, ktorá bola už tradične v zasadačke obecného úradu. Obedovať chodili na striedačku, aby bol stále niekto vo volebnej miestnosti. Teplému jedlu sa členovia komisie tešili. „Rožky s treskou sme dojedli na raňajky, na obed sa hodí niečo poriadne,“ povedala predsedníčka komisie Juliana Pakosová.
Aj v Habovke má komisia zabezpečený obed v neďalekej pizzerii, v Žaškove donesú obed členom komisie priamo do kultúrneho domu z miestnej pizzerie.
Členovia jednej z dolnokubínskych okrskových komisií, ktorá je v priestoroch Základnej školy P. Škrabáka, sa chodia priebežne naobedovať domov. Počas dňa, kedy je čas. „Na občerstvenie máme chlebíky, lupienky a tyčinky, poriadne jedlo si každý dá doma, striedame sa podľa toho, kedy kto môže odísť,“ povedal člen komisie Jakub Klempai.
Podľa zákona o financovaní volieb do VÚC má každý člen komisie nárok na 2 eurá na občerstvenie, ďalších zhruba 10 eur majú na obed a večeru ako stravné za odpracované hodiny, do ktorých sa počíta nielen doba hlasovania, ale aj príprava volebnej miestnosti, spracovanie výsledkov, príprava na archivovanie hlasovacích lístkov a odovzdanie miestnosti.