Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Až keď sa na jedlo pozreli bližšie, zistili, čo jedia

Deň zdravej výživy si lieseckí školáci pripomenuli zdravo. Mladší zeleninovými šalátmi, starší prednáškami.

Malí školáci si na zeleninových šalátoch skutočne pochutili.(Zdroj: Naďa Kališová)

LIESEK. Taniere naplnené farebným jedlom roznášala učiteľka s malými kuchármi po všetkých triedach prvého stupňa. Až keď sme sa zadívali bližšie, zistili sme, čo sa na nich nachádza.

„Mrkvovo-jablkový šalát, cviklový, samozrejme, bez majonézy, len s bielym jogurtom, zelerový šalátik a cestovinový,“ vymenovala nám zväčša zeleninové dobroty učiteľka Gabriela Paliderová. So zvedavosťou sme čakali, čo s nimi urobia druháci. Na naše veľké prekvapenie sa do nich pustili s takou chuťou, že po pár minútach zostali len štyri prázdne taniere.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Zelenina má u detí úspech,“ hovorí Gabriela Paliderová, ktorá je aj vedúcou kuchárskeho krúžku na lieseckej základnej škole.

Prečítajte si tiež: Jedlo zdražie, za tri eurá sa navariť na deň nedá

Dopĺňa ju biologička Michaela Janckulíková: „Žiaci sa čoraz viac zaujímajú o zdravé stravovanie. Tento rok sme sa napríklad rozprávali o zložení sladkých nápojov. Keď deti zistili, koľko je v nich cukru, zamysleli sa, ako často si na desiatu nosia práve takéto sladené a nezdravé vody. Menšie deti si aj po rokoch pamätajú na prednášky svojich starších spolužiakov.“

Učitelia sa snažia žiakov viesť k zdravému stravovaniu počas celého školského roka. V jeden deň, počas medzinárodného dňa zdravej výživy, však robia na túto tému celodenné aktivity. Tento rok členovia kuchárskeho krúžku pripravili šaláty, deti z druhého stupňa pripravili pre mladších kamarátov rôzne prednášky.

„Hovorili o zdravej, horkej čokoláde, o exotickom ovocí, ale aj o škodlivých energetických nápojoch či fastfoodoch,“ hovorí Michaela Janckulíková. „Naším cieľom je, aby deti od útleho veku počúvali a vnímali, čo je zdravé a čo nie. Vždy spolupracujeme aj so školskou jedálňou.“

Deň zdravej výživy tento rok organizovala predmetová komisia biológie a geografie.

Prečítajte si tiež: Aj semiačko z Izraela sa ujalo v najchladnejšej obci Prečítajte si tiež: Oravské obce a mestá, tu je všetko pokope

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  2. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  7. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  8. Company´s autumn in the High Tatras
  9. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  10. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 095
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 721
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 495
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 258
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 238
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 121

Téma: Zdravá strava


Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Základné školy dostali certifikát bezbariérovosti

Väčšina zdravých ľudí si neuvedomuje potreby telesne postihnutých spoluobčanov.

Mútne prekonalo trojtisícovú hranicu

Za ostatných päť rokov počet obyvateľov dediny pod Piľskom narástol o dvesto.

Slovensko bude opäť spievať koledy

Regionálne týždenníky MY pripravujú pokračovanie úspešnej vianočnej kampane Slovensko spieva koledy 2018.

Turistku zachraňovala horská služba i vrtuľník

Výlet na vrch Šíp zdramatizovala náhla nevoľnosť mladej ženy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Naozaj si musia pacienti do martinskej nemocnice nosiť už aj svoj teplomer?

​​​​​​​Tepličan musel stráviť pár dní na lôžku v martinskej nemocnici, no pred prijatím ho zarazil zoznam vecí, ktoré si má so sebou priniesť. Zdalo sa mu absurdné, že od neho žiadajú aj vlastný digitálny teplomer.

Vybrali SME

Už ste čítali?