Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Takýto receptár pozýva do starých kuchýň a domácností

Niektoré zaskočia názvom, v kedysi goralskej dedine starí ľudia stále používajú zaužívané názvy. V receptári teda nájdete aj zomrvanku, začurku, kuľašu i ďadky.

Simona Jurčáková, Kristína Babečková a Eliáš Kurek pri scénke, ktorou znázorňovali, ako vznikala kniha receptov. Simona Jurčáková, Kristína Babečková a Eliáš Kurek pri scénke, ktorou znázorňovali, ako vznikala kniha receptov. (Zdroj: ZK)

ORAVSKÉ VESELÉ. História Oravského Veselého na tanieri. Taký podtitul má kniha, ktorou sa môžu pýšiť žiaci miestnej školy. S nápadom prišli bývalí deviataci, recepty od babičiek zozbierali siedmaci. Táto malá publikácia bude spájať generácie a je pozvaním do starých goralských domácností, kde sa rodina stretala pri spoločnom stole.

„Žiadame o príspevok na vytvorenie a vydanie knihy, receptára. Ide o zachovanie tradičných jedál z nášho regiónu a receptov od našich predkov. Počet možných vydaných kusov je päťdesiat. Recepty našich starých rodičov budú ilustrovať žiačky 9. B, kniha by mala byť vydaná farebne.“

Skryť Vypnúť reklamu

S takouto žiadosťou sa ešte v januári obrátili na obecný úrad vlaňajší deviataci Eliáš Kurek a Martin Hajdučík. Spoločnými silami má dnes dielo reálnu podobu. Oficiálne ho autori uvedú do života počas vianočných trhov.

Mladí autori aj ilustrátori

O projekte oravskoveselovských žiakov, ktorý je založený na participácií detí na veciach verejných, sme písali už dávnejšie. Podstatou bolo, že si deviataci pripravili žiadosti s reálnymi požiadavkami, ktoré adresovali obecnému zastupiteľstvu. Viaceré z nich sa obci podarilo uskutočniť hneď, niektoré odložila na neskôr a jednu z nich dokončila v lete.

„Na slovenčine som so spolužiakom Martinom napísal žiadosť o príspevok a podporu pri vytvorení knihy tradičných goralských receptov,“ hovorí jeden z iniciátorov myšlienky Eliáš. „Na moje veľké prekvapenie sme od pána starostu dostali kladnú odpoveď s prísľubom pomoci. Pustili sme sa teda do príprav.“

Skryť Vypnúť reklamu

S pomocou učiteľky slovenčiny požiadali siedmakov, aby zistili recepty od svojich babičiek. Eliáš ich potom zapísal, zoradil a v počítači ku každému priradil kresbu, o ktorú sa postarali jeho spolužiačky.

„Nápad sa mi páčil od začiatku,“ hovorí jedna z ilustrátoriek Kristína Babečková. „Nikdy predtým som neilustrovala, bola to moja prvá kniha. Ani som netušila, ako sa to presne robí. Snažila som sa kresliť ľudové prvky alebo veci, ktoré používali naši predkovia. Kreslím rada, takže to nebolo náročné.“

Začurka i ďadky

V útlej knižke je dvadsaťsedem receptov. Každý priniesol iný žiak, každý má svoje čestné miesto na samostatnej strane. Nie sú zložité, skôr tradičné, poradí si s nimi aj horšia gazdinka. Mnohé pozná vari každý z nás.

Nechýba medzi nimi krupicová kaša, bryndzové halušky či škvarková nátierka. Niektoré zaskočia názvom, v kedysi goralskej dedine starí ľudia stále používajú zaužívané názvy. V receptári teda nájdete aj zomrvanku, začurku, kuľašu i ďadky.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Aha, čo urobia pri kostole. Obec to už má na papieri Čítajte 

Viktória Šurinová dostala od babky recept na slivkovú polievku. Starká jej ho nielen nadiktovala, ale aj ukázala a naučila, ako ju uvariť. „Spočiatku sa mi to zdalo náročné, ale nie je. Len treba vyskúšať. Som rada, že tento recept raz budem môcť učiť svoje deti a vnúčatá.“

Babičku Petry Kvasničákovej nápad detí nadchol. Bola šťastná, že môže ukázať, ako sa kedysi varilo. „Hovorila mi, že vtedy si ľudia jedlo vedeli vážiť, robili všetko pre to, aby mali čo do úst,“ hovorí siedmačka Petra. „Povedala mi recept s názvom začurka. V našej rodine sa posúva z generácie na generáciu. Aj keď mi začurka nechutí, tento recept si veľmi vážim. Mám ho predsa od starej mamy.“

Sofia Namislovská chcela potešiť svoju 96-ročnú prababičku. Preto sa babičky pýtala na recept, ktorý kedysi varievala jej mama. „Jej recept s názvom ďadky sa na moje veľké prekvapenie dostal do knihy. Prababka bola veľmi šťastná.“

Ľahká večera

U starých rodičov Romany Kvasničákovej sa často varila zemiaková kuľaša. Ľahký recept si siedmačka s babkinou pomocou aj uvarila. „Je to jednoduché a vynikajúce jedlo.“

Babka Simony Jurčákovej prispela do knihy tradičnými bryndzovými haluškami. Keďže ich spoločne aj navarili, pochutnali si na nich nielen ony dve, ale celá rodina. Kristína Rypáková išla za babkou s konkrétnym jedlo. Chcela ju poprosiť o recept na škvarkovú nátierku, ktorú doma robievajú vždy po zabíjačke. „Spoločne sme ju aj urobili, bola trochu slaná, no chutí každému.“

Prečítajte si tiež: Pozrite sa, akú vyhliadku postavili v Zákamennom Čítajte 

Soňa Pikulová na domácu úlohu takmer zabudla. Až večer, keď u babky jedla jej tradičnú zomrvanku, si spomenula, že na druhý deň potrebuje nejaký recept. Najskôr sa sama snažila uhádnuť, čo sa v mliečnej dobrote nachádza. „No nie som dobrý kuchár. Počkala som teda radšej na babku, ktorá mi recept nadiktovala. Bez babkinho práve nadojeného mlieka by to však nebolo ono.“

Peniaze dala obec

Deťom pri tvorbe pomáhala slovenčinárka Erika Kureková. Predsa len, zozbierať recepty je jedna vec, prepísať ich, gramaticky i štylisticky správne, je už vec druhá.

„Využila som veľkú nápaditosť detí,“ spomína. „Veľa z nich už síce neovláda aktívne goralské nárečie, ale mnohé sú súčasťou detského folklórneho súboru, v ktorom si zachovávajú tradičnú kultúru, piesne, tance a zvyky. Spoluautormi sú vlastne aj starí rodičia detí, pretože práve ich spomienky sú v knihe zachytené. Táto malá publikácia bude spájať generácie a je pozvaním do starých goralských domácností, kde sa rodina stretala pri spoločnom stole. A to by sme si mali uchovávať aj dnes.“

Prečítajte si tiež: Nájdite si čas na voľný čas. Kam vyraziť Čítajte 

Eliáš Kurek vytlačenú a zviazanú pracovnú verziu receptára odovzdal starostovi na koncoročnom školskom večierku. Počas letných prázdnin dala obec grafikom pripraviť grafickú verziu, objednala tlač. Koncom augusta bolo dielo na svete. „Pre mňa má kniha o to väčšiu hodnotu, že ju pripravili deviataci, žiaci vo veľmi kritickom veku,“ hovorí starosta Albín Maslaňák. „Veľmi si vážim ich prácu a zároveň je aj povzbudením pre ďalších. Aby urobili niečo, čo by po nich zostalo.“

Zuzana Krúpová, triedna učiteľka bývalých deviatakov, je s výsledkom maximálne spokojná. „Dopadla nad naše očakávania, ďakujeme všetkým, ktorí sa na jej tvorbe a vydaní spolupodieľali,“ povedala.

Namiesto pôvodne žiadaných 50 výtlačkov je napokon desaťnásobne viac. Časť dostali na pamiatku tvorcovia knihy. Niektoré budú predávať na vianočných trhoch.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 456
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 923
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 244
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 384
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 796
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 046
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 013
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 062
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 892
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 819
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

V Lučenci hľadajú posily do tímov v celoplošnom testovaní, denná odmena je 70 eur

Záujemcovia sa môžu hlásiť do pondelka 26. októbra do 9.00 hod.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?