Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Takýto receptár pozýva do starých kuchýň a domácností

Niektoré zaskočia názvom, v kedysi goralskej dedine starí ľudia stále používajú zaužívané názvy. V receptári teda nájdete aj zomrvanku, začurku, kuľašu i ďadky.

Simona Jurčáková, Kristína Babečková a Eliáš Kurek pri scénke, ktorou znázorňovali, ako vznikala kniha receptov. Simona Jurčáková, Kristína Babečková a Eliáš Kurek pri scénke, ktorou znázorňovali, ako vznikala kniha receptov. (Zdroj: ZK)

ORAVSKÉ VESELÉ. História Oravského Veselého na tanieri. Taký podtitul má kniha, ktorou sa môžu pýšiť žiaci miestnej školy. S nápadom prišli bývalí deviataci, recepty od babičiek zozbierali siedmaci. Táto malá publikácia bude spájať generácie a je pozvaním do starých goralských domácností, kde sa rodina stretala pri spoločnom stole.

„Žiadame o príspevok na vytvorenie a vydanie knihy, receptára. Ide o zachovanie tradičných jedál z nášho regiónu a receptov od našich predkov. Počet možných vydaných kusov je päťdesiat. Recepty našich starých rodičov budú ilustrovať žiačky 9. B, kniha by mala byť vydaná farebne.“

Skryť Vypnúť reklamu

S takouto žiadosťou sa ešte v januári obrátili na obecný úrad vlaňajší deviataci Eliáš Kurek a Martin Hajdučík. Spoločnými silami má dnes dielo reálnu podobu. Oficiálne ho autori uvedú do života počas vianočných trhov.

Mladí autori aj ilustrátori

O projekte oravskoveselovských žiakov, ktorý je založený na participácií detí na veciach verejných, sme písali už dávnejšie. Podstatou bolo, že si deviataci pripravili žiadosti s reálnymi požiadavkami, ktoré adresovali obecnému zastupiteľstvu. Viaceré z nich sa obci podarilo uskutočniť hneď, niektoré odložila na neskôr a jednu z nich dokončila v lete.

„Na slovenčine som so spolužiakom Martinom napísal žiadosť o príspevok a podporu pri vytvorení knihy tradičných goralských receptov,“ hovorí jeden z iniciátorov myšlienky Eliáš. „Na moje veľké prekvapenie sme od pána starostu dostali kladnú odpoveď s prísľubom pomoci. Pustili sme sa teda do príprav.“

Skryť Vypnúť reklamu

S pomocou učiteľky slovenčiny požiadali siedmakov, aby zistili recepty od svojich babičiek. Eliáš ich potom zapísal, zoradil a v počítači ku každému priradil kresbu, o ktorú sa postarali jeho spolužiačky.

„Nápad sa mi páčil od začiatku,“ hovorí jedna z ilustrátoriek Kristína Babečková. „Nikdy predtým som neilustrovala, bola to moja prvá kniha. Ani som netušila, ako sa to presne robí. Snažila som sa kresliť ľudové prvky alebo veci, ktoré používali naši predkovia. Kreslím rada, takže to nebolo náročné.“

Začurka i ďadky

V útlej knižke je dvadsaťsedem receptov. Každý priniesol iný žiak, každý má svoje čestné miesto na samostatnej strane. Nie sú zložité, skôr tradičné, poradí si s nimi aj horšia gazdinka. Mnohé pozná vari každý z nás.

Nechýba medzi nimi krupicová kaša, bryndzové halušky či škvarková nátierka. Niektoré zaskočia názvom, v kedysi goralskej dedine starí ľudia stále používajú zaužívané názvy. V receptári teda nájdete aj zomrvanku, začurku, kuľašu i ďadky.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Aha, čo urobia pri kostole. Obec to už má na papieri Čítajte 

Viktória Šurinová dostala od babky recept na slivkovú polievku. Starká jej ho nielen nadiktovala, ale aj ukázala a naučila, ako ju uvariť. „Spočiatku sa mi to zdalo náročné, ale nie je. Len treba vyskúšať. Som rada, že tento recept raz budem môcť učiť svoje deti a vnúčatá.“

Babičku Petry Kvasničákovej nápad detí nadchol. Bola šťastná, že môže ukázať, ako sa kedysi varilo. „Hovorila mi, že vtedy si ľudia jedlo vedeli vážiť, robili všetko pre to, aby mali čo do úst,“ hovorí siedmačka Petra. „Povedala mi recept s názvom začurka. V našej rodine sa posúva z generácie na generáciu. Aj keď mi začurka nechutí, tento recept si veľmi vážim. Mám ho predsa od starej mamy.“

Sofia Namislovská chcela potešiť svoju 96-ročnú prababičku. Preto sa babičky pýtala na recept, ktorý kedysi varievala jej mama. „Jej recept s názvom ďadky sa na moje veľké prekvapenie dostal do knihy. Prababka bola veľmi šťastná.“

Ľahká večera

U starých rodičov Romany Kvasničákovej sa často varila zemiaková kuľaša. Ľahký recept si siedmačka s babkinou pomocou aj uvarila. „Je to jednoduché a vynikajúce jedlo.“

Babka Simony Jurčákovej prispela do knihy tradičnými bryndzovými haluškami. Keďže ich spoločne aj navarili, pochutnali si na nich nielen ony dve, ale celá rodina. Kristína Rypáková išla za babkou s konkrétnym jedlo. Chcela ju poprosiť o recept na škvarkovú nátierku, ktorú doma robievajú vždy po zabíjačke. „Spoločne sme ju aj urobili, bola trochu slaná, no chutí každému.“

Prečítajte si tiež: Pozrite sa, akú vyhliadku postavili v Zákamennom Čítajte 

Soňa Pikulová na domácu úlohu takmer zabudla. Až večer, keď u babky jedla jej tradičnú zomrvanku, si spomenula, že na druhý deň potrebuje nejaký recept. Najskôr sa sama snažila uhádnuť, čo sa v mliečnej dobrote nachádza. „No nie som dobrý kuchár. Počkala som teda radšej na babku, ktorá mi recept nadiktovala. Bez babkinho práve nadojeného mlieka by to však nebolo ono.“

Peniaze dala obec

Deťom pri tvorbe pomáhala slovenčinárka Erika Kureková. Predsa len, zozbierať recepty je jedna vec, prepísať ich, gramaticky i štylisticky správne, je už vec druhá.

„Využila som veľkú nápaditosť detí,“ spomína. „Veľa z nich už síce neovláda aktívne goralské nárečie, ale mnohé sú súčasťou detského folklórneho súboru, v ktorom si zachovávajú tradičnú kultúru, piesne, tance a zvyky. Spoluautormi sú vlastne aj starí rodičia detí, pretože práve ich spomienky sú v knihe zachytené. Táto malá publikácia bude spájať generácie a je pozvaním do starých goralských domácností, kde sa rodina stretala pri spoločnom stole. A to by sme si mali uchovávať aj dnes.“

Prečítajte si tiež: Nájdite si čas na voľný čas. Kam vyraziť Čítajte 

Eliáš Kurek vytlačenú a zviazanú pracovnú verziu receptára odovzdal starostovi na koncoročnom školskom večierku. Počas letných prázdnin dala obec grafikom pripraviť grafickú verziu, objednala tlač. Koncom augusta bolo dielo na svete. „Pre mňa má kniha o to väčšiu hodnotu, že ju pripravili deviataci, žiaci vo veľmi kritickom veku,“ hovorí starosta Albín Maslaňák. „Veľmi si vážim ich prácu a zároveň je aj povzbudením pre ďalších. Aby urobili niečo, čo by po nich zostalo.“

Zuzana Krúpová, triedna učiteľka bývalých deviatakov, je s výsledkom maximálne spokojná. „Dopadla nad naše očakávania, ďakujeme všetkým, ktorí sa na jej tvorbe a vydaní spolupodieľali,“ povedala.

Namiesto pôvodne žiadaných 50 výtlačkov je napokon desaťnásobne viac. Časť dostali na pamiatku tvorcovia knihy. Niektoré budú predávať na vianočných trhoch.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 300
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 788
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 385
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 703
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 155
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 822
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 450
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 304
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 119
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 983
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Kompletné výsledky skríningového testovania stále nie sú k dispozícii.

Čísla prezentované samosprávami, ministerstvom aj premiérom Matovičom sú odlišné.

4 h
Na parkovisku pred železničným priecestím je skládka stavebného materiálu.

Sanácia brala si vyžaduje uzatvorenie cesty, dopravu riadi polícia, vozidlá púšťa v polhodinových intervaloch.

8 h
Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

26. jan
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

13 h

Už ste čítali?