RABČA. „Všetci sa niekde ponáhľame a zabúdame na jednoduché a vzácne udalosti zo života ľudí. Veď odmalička učíme deti poďakovať, poprosiť, zavďačiť sa, potešiť niekoho. A my, dospelí, zabúdame, že za to, čo dopestujeme, čo nadobudneme, by sme tiež mali poďakovať,“ hovorí poslankyňa obecného zastupiteľstva Gabriela Čulová. A dedinčania ďakovali. Na jedinečnom zemiakovom podujatí Svapkekopaňe.
Je načase sa zastaviť
Dnešná pretechnizovaná, počítačová a extrémne uponáhľaná doba vyčerpáva čoraz viac ľudí. Pomaly nemáme čas stretnúť sa s blízkymi, kamarátmi, o rozhovoroch cez plot so susedmi sa nedá už ani hovoriť, tí mladší dokonca nevedia, čo to je. Zrejme aj to bol dôvod, prečo sa Gabriela Čulová z Rabče rozhodla vymyslieť akciu, na ktorej by sa ľudia aspoň na chvíľu zastavili, posedeli, porozprávali. Naj-vhodnejším obdobím bol práve september, kedy gazdovia ďakujú za úrodu. A plodinou, na ktorej celé podujatie postavili.

„Zemiaky stále sú, no v minulosti ešte viac boli pre Hornooravcov veľmi dôležitou plodinou,“ hovorí Gabriela. „Bez nich by bol život v našich nehostinných klimatických podmienkach ešte ťažší. A v podstate neraz zachraňovali hladujúci ľud na Orave.“
Goralský názov
Poslankyňa predstavila svoj zámer ostatným kolegom i pracovníkom obecného úradu a vedeniu obce. Všetkým sa nápad zapáčil. Pripraviť program netrvalo až tak dlho. Našlo sa aj dosť ochotných gazdiniek, ktoré prišli do kultúrneho domu navariť rôzne dobroty. Aj ony boli rady, že môžu oprášiť recepty svojich starých mám a prísť ľuďom uvariť niečo dobré a tradičné. Samozrejme, v každom jedle museli byť zemiaky. Tak sa po pár hodinách obecná sála naplnila vôňou sladkých ovocných gúľ, šúľancov s makom a strúhankou, zemiakov na kyslo či bryndzových halušiek. Odmenou pre kuchárky boli nielen spokojní ochutnávači, ale aj ocenenie. Každé jedlo totiž hodnotila porota a tie najlepšie vyhrali vecné ceny.

Vymyslieť originálny názov už bolo trošku náročnejšie. „Nemám goralský pôvod a nie som ani rodáčka z Rabče. No roky tu žijem a všetko spojené s minulosťou má podľa mňa hlboký význam. A keďže naša dedina má goralský pôvod a kedysi sa tu rozprávalo len goralsky, názov akcie vznikol práve z goralských slov – zemiaky, teda svapke a kopanie ako kopaňe.“
Bohatý program
Akcia bola v miestnej sále. Prišli desiatky Rabčanov, ktorí vďaka dobrotám pookriali na tele a vďaka kultúrnemu programu aj na duši. Na pódiu sa počas nedeľného popoludnia predstavili heligonkári z Rabče, akordeonistka Erika Žitňáková, rodina Brišákovcov, detský súbor Píšťalky, gajdoš František Skurčák, Marantha či ujo Zboroň. Tí zvedavejší sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o zemiakoch, od ich dovezenia do Európy až po cestu na Oravu. „
Ak Boh dá a budeme tu, určite si aj na budúci rok doprajeme ďalšie zemiakové pochúťky,“ povedala Gabriela Čulová. „Už máme aj ďalšie gazdinky, ktoré sa sľúbili. Okrem toho chceme naďalej odovzdávať a zanechávať pre ďalšie generácie informáciu o tom, ako sa na Orave pestovali zemiaky a čo všetko sa z nich dá navariť.“
Rabčania na Svapkekopaní zároveň ďakovali za úrodu. Najskôr v kostole, potom aj v sále. ⋌FOTO: VLADIMÍR BRIŠ