Pondelok, 25. október, 2021 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Takí sme boli: Pätnásťárové políčko ľanu zaodelo na Orave celú rodinu

Sadenie, hnojenie, trhanie, rosenie, máčanie, rafanie, trepanie, česanie, navíjanie na motovidlo, pradenie na kolovrátku, tkanie na krosnách. Cesta k plátennej košeli či obyčajným nohaviciam bola veľmi dlhá a náročná.

Staré náradia, ktoré ľuďom kedysi pomáhali pri spracovaní ľanu, boli súčasťou výstavy tohtoročnej Hauzírky.Staré náradia, ktoré ľuďom kedysi pomáhali pri spracovaní ľanu, boli súčasťou výstavy tohtoročnej Hauzírky. (Zdroj: Naďa Kališová)

ZUBROHLAVA. Dvadsať vyčesaných ľanových hrstí tvorilo jednu kytu. Hrubé a nekvalitné vlákna nazývali ľudia klakmi. Takmer v každom dome boli rafačky, česačky, trepačky. Dnes je to pre mnohých španielska dedina, v minulosti však bolo plátenníctvo hlavným zdrojom obživy. Pozrite sa s nami, ako sa kedysi pestoval a spracúval ľan.

Hauzírka

Výrobkov z plátna dnes nájdete v obchodoch žalostne málo. Aj keď je to jedna z mála tkanín, ktorú znášajú aj silní alergici. Plátenníctvo zaniklo pred storočím, nasledovníkov niekdajší plátenníci nemajú. Stále sú však ich obdivovatelia, potomkovia, ktorí sa, aj keď v malom, snažia niekdajšie živobytie našich predkov pripomínať a aspoň v rámci možností oživovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradícia plátenníctva bola veľmi silná na Bielej Orave.

„Zaoberali sa ním takmer všetci obyvatelia Zubrohlavy, aj ďalších dedín z okolia Námestova,“ rozpráva Eva Kurjaková, predsedníčka Občianskeho združenia Zubor, ktoré tento rok, po vlaňajšom nultom ročníku, opäť organizovalo Hauzírku – Hornooravské plátennícke dni. „Kto nerozvážal a nepredával plátno, ten pestoval ľan, vyrábal vozy pre plátenníkov, kolovrátky, kúdele, pudlá do vozov, košiny, okúval vozy, podkúval kone, tkal či farbil plátno.“

Organizátori plátenníckych dní si tento rok pripravili pre návštevníkov výstavu dobového náradia na spracovanie ľanu, starodávnych fotografií svedčiacich o odievaní plátenníkov, k nahliadnutiu bol aj vzácny vzorník farbiarne zo Slanice, ktorý na povale starého domu objavil Miroslav Hajdučík.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavosťou celej akcie boli praktické ukážky spracovania ľanu. Na pole, na ktoré Daniel Hajdučík pred pár rokmi vysadil ľan, sa návštevníci pre dážď nedostali. Rafanie, trepanie a česanie si však mohli vyskúšať aj v kultúrnom dome.

Kvety len doobeda

S pestovaním ľanu začali ľudia už pred desaťtisíc rokmi. Na Oravu sa dostal oveľa neskôr. Ľudia sa k tejto plodine dostali náhodou, pestovať sa ju učili sami. „Skúšali, kde sa jej darí, kedy ju treba sadiť, ako,“ hovorí Daniel Hajdučík. „Nie je to náročná plodina. Rýchlo zistili, že sa jej darí aj v našich nehostinných podmienkach, a že si vďaka nej môžu ušiť všetko šatstvo, ktoré rodina potrebuje. Spočiatku im ani nenapadlo predávať hotové plátno. To prišlo až neskôr.“

Trvá zhruba tri mesiace, kým začne dorastený ľan kvitnúť. Ďalšie dva mesiace sa modré kvietky menia na hlavičky plné semiačok a zelená rastlina postupne žltne. Dozretý ľan je celý žltý. Dozretie si gazda mohol overiť aj na hlavičkách rastlín. „Keď s nimi zahrkáte, zvonia ako zvončeky. To znamená, že už sú zrelé. V jednej taštičke je zhruba desať až dvanásť semiačok.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ak však chceli mať ľudia kvalitné plátno, museli ľan trhať žlto-zelený, vtedy boli vlákna v ňom najjemnejšie. Čím bola byľ žltšia, tým hrubšie vlákno sa v nej ukrývalo.

Potrebuje huby a baktérie

Ľan sa nekosí, ale trhá. Vlákno totiž vyrastá už od koreňa, kosením by sa znehodnotilo. Vytrhané rastliny sa ukladajú na pole do riadkov, kde zostávajú ležať dva až tri týždne. „Takto je ľan pripravený na rosenie a močenie,“ približuje Daniel Hajdučík. „K roseniu dochádza tak, že sa v rastlinách množia huby a baktérie, ktoré narúšajú vrchnú vrstvu stebla. Huby pomáhajú k oslabeniu obalu, pod ktorým sa nachádza vlákno, a to sa potom z neho ľahšie uvoľní. Bez tohto procesu by sme vlákno z obalu pri trepaní nedostali.“

Prečítajte si tiež: Desať gánkov? Dvadsať? Koľko bolo treba. Deti nakukli do minulosti Čítajte 

Po dvoch či troch týždňoch ľudia museli ľan obrátiť. Dnes majú na to vo vyspelých krajinách špeciálne stroje, kedysi ľudia robili všetko ručne. Obrátený ľan ležal na poli ešte niekoľko dní, podľa potreby a podľa počasia. Ideálne bolo, ak sa striedalo vlhko so slnkom. Vtedy sa hubám a baktériám darilo najlepšie.

„V oblastiach, kde sa ľan nevyrosil, lebo bolo sucho, ho museli močiť. Na poliach mali urobené močidlá so stojatou vodou, do ktorých vkladali snopy. Bol to kratší proces ako rosenie, ale prácnejší.“

V snopkoch pozbierané obilie putovalo zhruba po mesiaci do humien, kde nasledovala ďalšia etapa jeho niekoľkomesačného spracovania.

Od jari do jari

Ľan dovezený z polí gazdovia najskôr vyčesali, aby oddelili hlavičky so semenami od zvyšku stebla, a nechali ho sušiť. „Dvadsať vyčesaných hrstí bola jedna ľanová kyta,“ rozpráva Eva Kurjaková. „Oddeľovali sa na rafačkách, ľudia poznali jednoručné aj dvojručné.“

Dobre vysušený ľan sa ľahšie trepal. Trepanie prišlo na rad vtedy, keď ľudia dorobili senné roboty, pozbierali ostatné obilie a vykopali zemiaky. Neraz až v zime.

„Mali jednoduché trepačky s dvomi lištami, alebo zložitejšie s tromi. Ak chceli mať kvalitný ľan, museli steblá poriadne vytrepať. A to nebolo vôbec jednoduché. Vlákna ešte česali na česačke. Celkom jemné boli kvalitné, určené na plátno, tie hrubšie volali klaky, z nich vyrábali vrecia.“

V minulosti jednej rodine stačilo, aby vysadila ľan na pätnásť-árovú plochu. Zhruba toľko bolo treba, aby si z dopestovaného ľanu utkala dostatok plátna na vrchné a spodné oblečenie aj posteľnú bielizeň pre vlastnú potrebu.

Nenáročná plodina

Dnes o pestovanie ľanu nie je taký veľký záujem ako kedysi. Najväčšími pestovateľmi sú Kanada, Rusko, z európskych krajín Bielorusko, Holandsko či Belgicko. Aj tam ho však pestujú skôr na olej ako na vlákno. Poliaci v minulosti vysádzali ľan na 140-tisícoch hektárov pôdy, dnes je maximálne na 1400 hektároch, na Slovensku zrejme ani nie na tretine z toho.

„Krásny ľan má bobrovské družstvo, pestuje ho v rabčickom chotári na zrno,“ povedal Daniel Hajdučík. „Keď kvitne, je to nádhera, celé pole je posiate modrými kvietkami. Ale pozor, ak sa chcete pokochať tou krásou, musíte si ju ísť pozrieť ráno alebo na obed, poobede sa kvety zatvárajú.“

Ľan nepotrebuje špeciálnu starostlivosť. Vysádza sa ako iné obilniny, najlepšie koncom marca alebo začiatkom apríla. Čím neskorší dátum, tým horšia úroda. Určité pravidlá treba dodržiavať pri pestovaní ľanu na vlákno. Ak sa zbiera neskoro, môže byť vlákno hrubé a nekvalitné. Zvláštnosťou oproti iným obilninám je však nevyhnutnosť vysádzať ho každý rok na iné pole. „Nesmie sa sadiť na jedno miesto. Na to isté pole ho môžete vysádzať až po šiestich až siedmich rokoch. Vyrastie vám i na tom istom, no môžu ho napadnúť choroby, ktoré zničia vlákna a nebude z neho nič.“

Zázračný liek

Daniel Hajdučík je skeptický v tom, že by sa ešte ľan niekedy začal vo veľkom pestovať na vlákno, ako tomu bolo kedysi. Spracovanie a výroba plátna je zdĺhavá a náročná. O to skôr by sa však podľa neho malo rozšíriť pestovanie ľanu na olej.

„Na vlastnú spotrebu si ho môžete dopestovať doma, ani neviete, aký poklad budete mať doma,“ hovorí pestovateľ. „Je to plodina s najväčším množstvom omega 3-mastných kyselín u nás, aj v strednej Európe. Obsahuje ich až 30 až 40 percent. Žiadna iná plodina ich toľko nemá, niektoré sa približujú maximálne na polovičnú hodnotu.“

Z hektára ľanového poľa sú zhruba dve až tri tony semena. Z neho sa dá zhruba tretina premeniť na olej, chemickým lisovaním až 40 percent.

Ľanový olej pomáha pri potláčaní určitých druhov rakoviny, pri ochorení kĺbov, pri tráviacich či dýchacích problémoch, je súčasťou mnohých kozmetických výrobkov. Doporučená denná dávka je jedna až dve lyžice. Dôležité je však vybrať si ten správny ľanový olej. Najlepší je lisovaný za studena.

„Nekupujte ho v supermarketoch. Tam predávajú olej vyrábaný chemickou cestou, omnoho zdravší je lisovaný za studena. Ten však musí byť skladovaný v tme a v chlade, má nízku trvanlivosť. V obchodnom regáli by dlho nevydržal.“

Na domáce lisovanie by mohol poslúžiť obyčajný mlynček na mak. Na rovnakom princípe fungoval aj starodávny lis na olej vyrobený pred viac ako sto rokmi. Ľanové semiačka vydržia aj desať rokov, dajú sa jesť aj pomleté alebo zaliate horúcou vodou. „Musia však byť zrelé, nezrelé môžu obsahovať jedovatý kyanovodík,“ upozorňuje Daniel Hajdučík. „Mali by sme ich jesť, je to zázračný liek.“

Prečítajte si tiež: Soňa Staselová: Keď sa krehkosť výtvoru môže zdať ako plytvanie časom Čítajte 

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  2. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  3. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  4. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  7. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  8. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  9. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  10. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  1. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  2. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  3. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  4. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  6. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  9. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  10. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 15 002
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 070
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 325
  4. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 4 540
  5. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 635
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 617
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 277
  8. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 798
  9. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor 2 547
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 2 485

Blogy SME

  1. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes čtvrté, "trip pěti mostů".
  2. Jozef Sitko: Je legitímna zmena volieb zmenou ústavy?
  3. Anton Kaiser: Florencia II.
  4. Pavol Jakubov: "Reformy" ministerky spravodlivosti
  5. Radoslav Medzihradský: Nádherné vyhliadky nad Hrhovom
  6. Soňa Fröhlichová: Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
  7. Jaroslav Polaček: Odstránili sme už 15 billboardov, na ich mieste budú rásť stromy
  8. Jozef Sitko: Technicky (cenzúrou) mi pán správca už temer 2 hodiny nedovolí publikovať článok "Je legitimná zmena volieb zmenou Ústavy?" (čas 16.50 h. 24.10.)
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 623
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 481
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 11 683
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 868
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 318
  6. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 5 989
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 047
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 780
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Mladí podnikatelia pestujú konopu uprostred liptovskej prírody. Vytvorili originálny projekt a s ním aj zdraviu prospešné produkty, ktoré teraz môžete vyhrať.


14. okt
Žiaci kvinty pripravili pre rovesníkov zaujímavú akciu.

Vďaka zanieteným dolnokubínskym školákom má slovo tolerancia novú definíciu.


Renáta Železňáková 19 h
Dolný Kubín v poslednom jesennom kole porazil Rakytovce gólom z 83. minúty.

Zápas Dolného Kubína a Rakytoviec dal krásnu bodku za jeseňou v III. lige Stred.


23. okt
Zatúlaným jaloviciam sa zapáčilo pri Oravskej priehrade.

Naháňačka a skrývačka po hornooravskom regióne trvala takmer týždeň. Viacerí chlapi si pri nej museli vyhrnúť rukávy.


23. okt

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nákupnom vozíku sa nachádzalo viac ako 150 položiek v hodnote takmer 500 eur.


SITA 23. okt

Ľuďom sa nepáčia najmä zjednosmernené ulice.


23. okt

Naháňačka a skrývačka po hornooravskom regióne trvala takmer týždeň. Viacerí chlapi si pri nej museli vyhrnúť rukávy.


23. okt

V bordových okresoch sú povinné respirátory a vonku rúška.


MOJ 20. okt

Blogy SME

  1. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes čtvrté, "trip pěti mostů".
  2. Jozef Sitko: Je legitímna zmena volieb zmenou ústavy?
  3. Anton Kaiser: Florencia II.
  4. Pavol Jakubov: "Reformy" ministerky spravodlivosti
  5. Radoslav Medzihradský: Nádherné vyhliadky nad Hrhovom
  6. Soňa Fröhlichová: Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
  7. Jaroslav Polaček: Odstránili sme už 15 billboardov, na ich mieste budú rásť stromy
  8. Jozef Sitko: Technicky (cenzúrou) mi pán správca už temer 2 hodiny nedovolí publikovať článok "Je legitimná zmena volieb zmenou Ústavy?" (čas 16.50 h. 24.10.)
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 623
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 481
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 11 683
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 868
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 318
  6. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 5 989
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 047
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 780
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu