Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Bokami Západných Tatier oslavujú okrúhle jubileum

Úvodný ročník absolvovali necelé štyri desiatky skialpinistov. Teraz ich je viac ako dvesto.

Jubilejného 10. ročníka sa zúčastní viac ako dve stovky pretekárov. Jubilejného 10. ročníka sa zúčastní viac ako dve stovky pretekárov. (Zdroj: Archív podujatia)

ZUBEREC. Skialpinistické preteky dvojíc Bokami Západných Tatier sa pôjdu tento rok desiatykrát. Kým prvého ročníka sa zúčastnilo iba 36 pretekárov, na desiaty sa ich zaregistrovalo 224. „Za týždeň sme mali plnú kapacitu podujatia,“ hovorí organizátor Branislav Jurina. „Skialpinisti budú mať tento rok prvýkrát elektronické čipy. Dovtedy sme merali čas iba ručne. Bude to už presné na stotiny.“

Okrem tejto novinky čakajú na účastníkov aj náročnejšie trasy. Ku 6400 výškovým metrov pribudne za tri dni ešte 400 metrov. Trate by mali mať približne 60 kilometrov. Desiaty ročník zač-ne v piatok 24. marca o 9.30 h na Liptove v Bobroveckej doline a skončí nad lanovkou v lyžiarskom stredisku Roháče-Spálená. Na druhý deň môžu milovníci turistiky vidieť skialpinistov napríklad na Salatíne alebo Baníkove. Štart a cieľ bude na Spálenej. V nedeľu sa pretekári presunú cez Zelenú dolinu, Baníkovskú ihlu, popod Tri kopy do Žiarskej doliny. Tam bude oficiálne vyhodnotenie.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Juraj Laštík súťažil medzi najlepšími po dlhej dobe a asi naposledy Čítajte 

Jubileum neoslavuje tento rok iba podujatie Bokami Západných Tatier, ale celkovo súťažný skialpinizmus na Slovensku. Pred 40 rokmi sa na Ďumbieri uskutočnili prvé preteky v tomto zimnom športe. V začiatkoch sa súťažilo v trojčlenných družstvách a v disciplínach ako časovka, obrovský slalom na lane, bodovacie vrcholy a častokrát boli zaradené aj preteky s bivakom, za ktoré boli tiež udeľované body. Pretekári si mohli zvoliť, či prespia na chate alebo si vykopú záhrab v snehu.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 088
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 623
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 594
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 577
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 791
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 688
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 285
  8. Po Slovensku na motorke 5 758
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 238
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 009
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


6 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


13 h

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


4 h

Už ste čítali?