Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Tonu mäsa premenili majstri na dobroty

Milovníci zabíjačkových špecialít si v najsevernejšej obci Slovenska poriadne namastili bruchá.

Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly.Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly. (Zdroj: MICHAL GLONEK)

ORAVSKÁ POLHORA. Desať tímov, tona a pol mäsa, stovky návštevníkov a tristo registrovaných bežkárov. Druhý ročník Goralského festivalu zabíjačkových špecialít, ktorý organizátori spojili s bežeckým výstupom na Babiu horu – Babohorskou stopou, mal nečakaný úspech.

Suroviny dal organizátor

Prvý ročník súťaže vo vyrábaní zabíjačkových dobrôt organizovala obec na Slanej vode. Aby podujatie organizátori priblížili ľuďom, tento rok ho premiestnili do dediny, na miestne futbalové ihrisko. Návštevnosť prekvapila, ale o to viac potešila.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri ihrisku kolabovala doprava, ľudia a autá boli všade,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Sme šťastní, že ešte len druhý ročník mal taký úspech.“

Vlani súťažilo šesť tímov mäsiarov, tento rok ich prišlo desať, z rôznych kútov Slovenska. Každý dostal zadarmo polku svine, chlieb, koreniny od výmyslu sveta, taniere, tácky či príbory. Priniesť si museli len kotly a pece, na ktorých špeciality pripravovali. Všetci mäsiari minuli spolu viac ako 1,5 tony mäsa.

Prísne kritériá

Sedemčlenná porota, zložená nielen z Oravcov, ale aj manažéra siete hotelov v Karlových Varoch či riaditeľa českého rozhlasu z Brna, hodnotila viacero vecí.

„Dôležitý bol celkový vzhľad stánku, jeho čistota a poriadok v ňom, prezentácia jedál, ale aj počet a chuť výrobkov,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Budúci rok to však musíme urobiť inak. Budeme hodnotiť jednotlivé produkty, pretože ich je veľa. Keď sme čo-to poskúšali pri prvých štyroch stánkoch, v piatom už nikto nevedel, čo konzumuje. A všetky výrobky boli perfektné.“

Skryť Vypnúť reklamu

Stoly sa prehýbali pod klasickými i menej známymi zabíjačkovými špecialitami. Mäsiari vyrobili desiatky druhov klobás, jaternice, kapustnice krvavé aj obyčajné, guláš z vnútorností s pikantnou pastou, množstvo paštét, pečené mäsá, všakovaké cigánske dobroty.

Prečítajte si tiež: Čo vytvoril mráz a ľudská tvorivosť Čítajte 

Používali rôzne postupy, naoko tradičné jedlá mali rozličné chute. „Niektoré názvy som predtým ani nepočul a jedlá nevidel.“

O rok možno medzinárodne

Tímy začali pracovať už pred siedmou ráno. Do obeda museli mať hotové všetky dobroty.

Zhruba v tom čase sa totiž z bežeckého prechodu vracali prví bežkári, ktorí po náročnom výstupe potrebovali načerpať nové sily. Načasovanie bolo presné.

„Ohlas z celého regiónu bol perfektný,“ povedal Michal Strnál. „Určite v tom budeme pokračovať. Verím, že budúci rok prídu aj mäsiari z Poľska a Čiech. Prisľúbili účasť už na tomto ročníku, ale krátko predtým sa ospravedlnili.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. Nie je to len chlapská záležitosť
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  10. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 628
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 578
  3. Aká je chémia vôní 13 274
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 634
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 541
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 074
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 665
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 271
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 884
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 762
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vďačná za možnosť opäť plávať

Plavci sa pripravujú v šamorínskej bubline.

Nina Hodoňová (druhá sprava) je od minulého roka členkou Dukly Banská Bystrica.

Do ciest dá mesto takmer pol milióna eur

Rekonštrukcie sa dočkajú najhoršie úseky v Námestove.

Rozšírenie cesty na Severnej ulici.

Miba darovala mestu Dolný Kubín 10-tisíc eur na výsadbu stromovej aleje

Až 38 listnatých stromov vysadí mesto na nábreží rieky Oravy. Dreviny zabezpečilo z peňažného daru spoločnosti Miba Sinter Slovakia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

V Okoličnom zhorel človek

Tragédia sa stala v stredu popoludní.

Už ste čítali?