Piatok, 10. júl, 2020 | Meniny má AmáliaKrížovkyKrížovky

Tonu mäsa premenili majstri na dobroty

Milovníci zabíjačkových špecialít si v najsevernejšej obci Slovenska poriadne namastili bruchá.

Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly.Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly. (Zdroj: MICHAL GLONEK)

ORAVSKÁ POLHORA. Desať tímov, tona a pol mäsa, stovky návštevníkov a tristo registrovaných bežkárov. Druhý ročník Goralského festivalu zabíjačkových špecialít, ktorý organizátori spojili s bežeckým výstupom na Babiu horu – Babohorskou stopou, mal nečakaný úspech.

Suroviny dal organizátor

Prvý ročník súťaže vo vyrábaní zabíjačkových dobrôt organizovala obec na Slanej vode. Aby podujatie organizátori priblížili ľuďom, tento rok ho premiestnili do dediny, na miestne futbalové ihrisko. Návštevnosť prekvapila, ale o to viac potešila.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri ihrisku kolabovala doprava, ľudia a autá boli všade,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Sme šťastní, že ešte len druhý ročník mal taký úspech.“

Vlani súťažilo šesť tímov mäsiarov, tento rok ich prišlo desať, z rôznych kútov Slovenska. Každý dostal zadarmo polku svine, chlieb, koreniny od výmyslu sveta, taniere, tácky či príbory. Priniesť si museli len kotly a pece, na ktorých špeciality pripravovali. Všetci mäsiari minuli spolu viac ako 1,5 tony mäsa.

Prísne kritériá

Sedemčlenná porota, zložená nielen z Oravcov, ale aj manažéra siete hotelov v Karlových Varoch či riaditeľa českého rozhlasu z Brna, hodnotila viacero vecí.

„Dôležitý bol celkový vzhľad stánku, jeho čistota a poriadok v ňom, prezentácia jedál, ale aj počet a chuť výrobkov,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Budúci rok to však musíme urobiť inak. Budeme hodnotiť jednotlivé produkty, pretože ich je veľa. Keď sme čo-to poskúšali pri prvých štyroch stánkoch, v piatom už nikto nevedel, čo konzumuje. A všetky výrobky boli perfektné.“

Skryť Vypnúť reklamu

Stoly sa prehýbali pod klasickými i menej známymi zabíjačkovými špecialitami. Mäsiari vyrobili desiatky druhov klobás, jaternice, kapustnice krvavé aj obyčajné, guláš z vnútorností s pikantnou pastou, množstvo paštét, pečené mäsá, všakovaké cigánske dobroty.

Prečítajte si tiež: Čo vytvoril mráz a ľudská tvorivosť Čítajte 

Používali rôzne postupy, naoko tradičné jedlá mali rozličné chute. „Niektoré názvy som predtým ani nepočul a jedlá nevidel.“

O rok možno medzinárodne

Tímy začali pracovať už pred siedmou ráno. Do obeda museli mať hotové všetky dobroty.

Zhruba v tom čase sa totiž z bežeckého prechodu vracali prví bežkári, ktorí po náročnom výstupe potrebovali načerpať nové sily. Načasovanie bolo presné.

„Ohlas z celého regiónu bol perfektný,“ povedal Michal Strnál. „Určite v tom budeme pokračovať. Verím, že budúci rok prídu aj mäsiari z Poľska a Čiech. Prisľúbili účasť už na tomto ročníku, ale krátko predtým sa ospravedlnili.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ako si správne vybrať akumulátorovú techniku?
  3. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  4. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  5. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  6. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  7. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  8. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  10. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  3. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  4. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  5. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  6. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  7. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  8. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  9. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 44 840
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 15 240
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 15 090
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 13 899
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 13 648
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 11 936
  7. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 11 570
  8. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov 10 886
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 261
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 963
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Červenokrižaci z Istebného sa inšpirovali hutníkmi

V bývalej hutníckej dedine má bezplatné darovanie krvi dlhoročnú tradíciu. Ťahúňmi v tomto smere boli zamestnanci bývalých Oravských ferozliatinárskych závodov.

Darovanie krvi v Istebnom.

Ľudí bez práce počas koronakrízy pribudlo. Pozrite sa, kde najviac

Firmy sa snažili vyhnúť prepúšťaniu rôzne.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia.

Pomôžte nájsť ukradnuté auto

Seat Leon ukradli z parkoviska pred bytovkou v Dolnom Kubíne.

Ukradnutý Seat Leon Cupra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nezvestného Mareka Michalíka z Kostolca vypátrali

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 35-ročnom Marekovi Michalíkovi s trvalým pobytom v Kostolci v okrese Považská Bystrica.

Už ste čítali?