Streda, 12. máj, 2021 | Meniny má PankrácKrížovkyKrížovky

Tonu mäsa premenili majstri na dobroty

Milovníci zabíjačkových špecialít si v najsevernejšej obci Slovenska poriadne namastili bruchá.

Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly.Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly. (Zdroj: MICHAL GLONEK)

ORAVSKÁ POLHORA. Desať tímov, tona a pol mäsa, stovky návštevníkov a tristo registrovaných bežkárov. Druhý ročník Goralského festivalu zabíjačkových špecialít, ktorý organizátori spojili s bežeckým výstupom na Babiu horu – Babohorskou stopou, mal nečakaný úspech.

Suroviny dal organizátor

Prvý ročník súťaže vo vyrábaní zabíjačkových dobrôt organizovala obec na Slanej vode. Aby podujatie organizátori priblížili ľuďom, tento rok ho premiestnili do dediny, na miestne futbalové ihrisko. Návštevnosť prekvapila, ale o to viac potešila.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri ihrisku kolabovala doprava, ľudia a autá boli všade,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Sme šťastní, že ešte len druhý ročník mal taký úspech.“

Vlani súťažilo šesť tímov mäsiarov, tento rok ich prišlo desať, z rôznych kútov Slovenska. Každý dostal zadarmo polku svine, chlieb, koreniny od výmyslu sveta, taniere, tácky či príbory. Priniesť si museli len kotly a pece, na ktorých špeciality pripravovali. Všetci mäsiari minuli spolu viac ako 1,5 tony mäsa.

Prísne kritériá

Sedemčlenná porota, zložená nielen z Oravcov, ale aj manažéra siete hotelov v Karlových Varoch či riaditeľa českého rozhlasu z Brna, hodnotila viacero vecí.

„Dôležitý bol celkový vzhľad stánku, jeho čistota a poriadok v ňom, prezentácia jedál, ale aj počet a chuť výrobkov,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Budúci rok to však musíme urobiť inak. Budeme hodnotiť jednotlivé produkty, pretože ich je veľa. Keď sme čo-to poskúšali pri prvých štyroch stánkoch, v piatom už nikto nevedel, čo konzumuje. A všetky výrobky boli perfektné.“

Skryť Vypnúť reklamu

Stoly sa prehýbali pod klasickými i menej známymi zabíjačkovými špecialitami. Mäsiari vyrobili desiatky druhov klobás, jaternice, kapustnice krvavé aj obyčajné, guláš z vnútorností s pikantnou pastou, množstvo paštét, pečené mäsá, všakovaké cigánske dobroty.

Prečítajte si tiež: Čo vytvoril mráz a ľudská tvorivosť Čítajte 

Používali rôzne postupy, naoko tradičné jedlá mali rozličné chute. „Niektoré názvy som predtým ani nepočul a jedlá nevidel.“

O rok možno medzinárodne

Tímy začali pracovať už pred siedmou ráno. Do obeda museli mať hotové všetky dobroty.

Zhruba v tom čase sa totiž z bežeckého prechodu vracali prví bežkári, ktorí po náročnom výstupe potrebovali načerpať nové sily. Načasovanie bolo presné.

„Ohlas z celého regiónu bol perfektný,“ povedal Michal Strnál. „Určite v tom budeme pokračovať. Verím, že budúci rok prídu aj mäsiari z Poľska a Čiech. Prisľúbili účasť už na tomto ročníku, ale krátko predtým sa ospravedlnili.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  2. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  3. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  4. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  5. Toto je budúcnosť dopravy. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  6. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  1. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  2. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  3. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  4. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  5. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  6. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  7. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  8. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Posúvajú svet k lepšiemu: Sociálni inovátori
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 15 769
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 14 058
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 520
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 387
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 7 376
  6. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 6 920
  7. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 6 052
  8. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 5 610
  9. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 5 378
  10. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy 5 251
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Exkluzívnym hosťom v relácii MYšportujeme bude Samuel Slovák, asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie

Opýtali sme aj to, prečo sa nám darí vyhrať nad Ruskom, ale nedokážeme vyhrať nad Cyprom či Maltou.

4 h
Maturanti majú celý život pred sebou.

Tradičná prechádzka s tablom po meste sa oplatí. Štedrý darcovia radi prispejú mladým.

6 h
Hokejisti Dolného Kubína sa začali pripravovať na ďalšiu sezónu.

Mužov Dolného Kubína čaká deväť týždňov prípravy na suchu.

4 h
Róbert Judiak sa stal juniorským majstrom Slovenska.

Až deväť našich športovcov sa postavilo na štart majstrovstiev Slovenska v kros duatlone, ktorý kombinuje bežeckú i cyklistickú časť. Jeden si hovorí aj slovenský šampión.

9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nevinní ľudia doplatili na rýchlu jazdu mladíka.

23 h

Záchranári pristáli na futbalovom ihrisku.

21 h

V blízkosti Liptovskej Mary v katastri obce Liptovský Trnovec má vyrásť ďalší rekreačný rezort s dvadsiatimi domami.

10 h

Auto zastavili na obchvate mesta.

4 h

Už ste čítali?