Streda, 18. september, 2019 | Meniny má Eugénia

Tonu mäsa premenili majstri na dobroty

Milovníci zabíjačkových špecialít si v najsevernejšej obci Slovenska poriadne namastili bruchá.

Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly.Pod zabíjačkovými dobrotami sa prehýbali stoly.(Zdroj: MICHAL GLONEK)

ORAVSKÁ POLHORA. Desať tímov, tona a pol mäsa, stovky návštevníkov a tristo registrovaných bežkárov. Druhý ročník Goralského festivalu zabíjačkových špecialít, ktorý organizátori spojili s bežeckým výstupom na Babiu horu – Babohorskou stopou, mal nečakaný úspech.

Suroviny dal organizátor

Prvý ročník súťaže vo vyrábaní zabíjačkových dobrôt organizovala obec na Slanej vode. Aby podujatie organizátori priblížili ľuďom, tento rok ho premiestnili do dediny, na miestne futbalové ihrisko. Návštevnosť prekvapila, ale o to viac potešila.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Pri ihrisku kolabovala doprava, ľudia a autá boli všade,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Sme šťastní, že ešte len druhý ročník mal taký úspech.“

Vlani súťažilo šesť tímov mäsiarov, tento rok ich prišlo desať, z rôznych kútov Slovenska. Každý dostal zadarmo polku svine, chlieb, koreniny od výmyslu sveta, taniere, tácky či príbory. Priniesť si museli len kotly a pece, na ktorých špeciality pripravovali. Všetci mäsiari minuli spolu viac ako 1,5 tony mäsa.

Prísne kritériá

Sedemčlenná porota, zložená nielen z Oravcov, ale aj manažéra siete hotelov v Karlových Varoch či riaditeľa českého rozhlasu z Brna, hodnotila viacero vecí.

„Dôležitý bol celkový vzhľad stánku, jeho čistota a poriadok v ňom, prezentácia jedál, ale aj počet a chuť výrobkov,“ hovorí starosta Michal Strnál. „Budúci rok to však musíme urobiť inak. Budeme hodnotiť jednotlivé produkty, pretože ich je veľa. Keď sme čo-to poskúšali pri prvých štyroch stánkoch, v piatom už nikto nevedel, čo konzumuje. A všetky výrobky boli perfektné.“

Stoly sa prehýbali pod klasickými i menej známymi zabíjačkovými špecialitami. Mäsiari vyrobili desiatky druhov klobás, jaternice, kapustnice krvavé aj obyčajné, guláš z vnútorností s pikantnou pastou, množstvo paštét, pečené mäsá, všakovaké cigánske dobroty.

Prečítajte si tiež: Čo vytvoril mráz a ľudská tvorivosť Čítajte 

Používali rôzne postupy, naoko tradičné jedlá mali rozličné chute. „Niektoré názvy som predtým ani nepočul a jedlá nevidel.“

O rok možno medzinárodne

Tímy začali pracovať už pred siedmou ráno. Do obeda museli mať hotové všetky dobroty.

Zhruba v tom čase sa totiž z bežeckého prechodu vracali prví bežkári, ktorí po náročnom výstupe potrebovali načerpať nové sily. Načasovanie bolo presné.

„Ohlas z celého regiónu bol perfektný,“ povedal Michal Strnál. „Určite v tom budeme pokračovať. Verím, že budúci rok prídu aj mäsiari z Poľska a Čiech. Prisľúbili účasť už na tomto ročníku, ale krátko predtým sa ospravedlnili.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázemie vo finančnom sektore je dôležité. Aj pre bývalého vojaka
  2. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  4. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  5. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  6. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  7. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  8. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  9. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  10. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  1. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  2. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  3. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  4. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  5. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  6. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  7. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  8. Atos sa stal členom IDSA
  9. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  10. Tepelné čerpadlo - v lete schladí, v zime ohreje
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 12 447
  2. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 7 930
  3. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 7 452
  4. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 7 005
  5. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 6 933
  6. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 956
  7. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 5 621
  8. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu 5 070
  9. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 4 547
  10. Ako fungujú platby mobilom? Bezpečnosť majú na prvom mieste 4 071

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Florbal je späť. Pozrite sa, ako sa darilo oravským klubom

Cez uplynulý víkend zasiahli do hry Nižná, Mútne a Dolný Kubín.

Nižná nastúpila v 1. kole proti vicemajstrovi Slovenska.

Hruštín sa konečne prebral

Na druhé miesto tabuľky sa vyhuplo Istebné.

Leštiny (v tmavozelenom) sa museli skloniť pred silou Istebného.

Primátor Námestova vymenil svojho zástupcu

Lekár Rastislav Zanovit nahradil architektku Danicu Hollú.

Nový zástupca primátora Rastislav Zanovit (vpravo).

Zrepasovaná hasičská tatrovka pôjde do nového

Aktuálne je v zbore zhruba 70 dobrovoľných hasičov.

Existujúcu zbrojnicu chcú Sihelčania pristaviť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ: Adam neprišiel do školy, polícia po ňom vyhlásila pátranie

O školákovi od včera rodina nemala žiadne informácie. Našli ho dnes popoludní.

FOTO: Nehoda pri Trenčianskej Turnej. Vodič skončil v nemocnici

Na mieste zasahovali štyria príslušníci Hasičského a záchranného zboru.

Zosuv zahatal lesnú cestu medzi Oravskou Lesnou a Zázrivou

Cesta medzi Oravskou Lesnou a Zázrivou patrí Lesom Slovenskej republiky.

Vybrali SME

Už ste čítali?