Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Hodiny v kostolnej veži majú ešte ručný pohon

Vežu v krivskom kostole zdobí rarita, o ktorej málokto vie. Hodiny z roku 1926 stále fungujú na ľudský, nie na elektrický pohon.

Mechanizmus hodín treba pravidelne naťahovať. Stará sa o ne Anton Habovštiak.Mechanizmus hodín treba pravidelne naťahovať. Stará sa o ne Anton Habovštiak. (Zdroj: Naďa Kališová)

KRIVÁ. Hodiny vyrábal majster C. Chilla z Ružomberka. Rok výroby na nich uvedený nie je, podľa fotografií kostola z jeho posviacky však boli na veži zabudované už v roku 1926. Pôvodné boli čierne s bielymi ručičkami, dnes sú farby obrátené. Údržbár k nim musí chodiť minimálne raz do týždňa, aby ukazovali správny čas.

Učil ho starý majster

Anton Habovštiak mal pätnásť rokov, keď ho Ján Konfala, ktorý sa staral o všetko, čo bolo vo veži, poprosil, aby mu pomáhal s naťahovaním hodín. „Chodieval som do veže zvoniť na zvony, kým ešte neboli elektrifikované,“ hovorí Anton. „Nerobilo mi problém natiahnuť jednou cestou aj hodiny, keď už som tam bol.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ján Konfala chlapca zasvätil do mechanizmu staručkých hodín s rímskymi číslicami. Systém ozubených kolies, kladiek a závaží ho zaujal natoľko, že sa chcel o ňom dozvedieť čo najviac, najlepšie všetko. A majster mu to ochotne vysvetľoval. „Naučil ma, čo s nimi, keď idú rýchlo, prečo idú niekedy pomaly. Ako naťahovať lanká na bubne, ako správne mazať všetky prevody, akú funkciu má srdce v hodinách. Bije ako ľudské. Keď sa tento tlkot ozýva vo veži, je to veľmi zvláštny pocit.“

Desať rokov nefunkčné

V roku 1983, keď Krivania maľovali kostol, Ján Konfala hodiny rozobral, opravil, vymenil poškodené súčiastky a premaľoval. Podklad natrel z čiernej na bielu, ručičky boli po novom čierne namiesto bielych. Sám ich po domaľovaní nainštaloval naspäť do veže. Pár rokov nato sa hodiny pokazili a dedinčania sa z ich bitia netešili nasledujúcich desať rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri naťahovaní treba dávať veľký pozor na lanko a bubon, na ktorý je namotané,“ hovorí Anton Habovštiak. Lanko z bubna nedopatrením spadlo. Zhruba 40-kilové závažie na ňom vytrhlo celé ukotvenie hodín. Porušilo a poohýnalo vedenia zo všetkých štyroch strán.“

Antonovi zvuk kostolných hodín chýbal natoľko, že sa po rokoch vybral za správcom farnosti, či by sa nedali znovu spojazdniť. „Predtým bol za ním nejaký majster, že by oprava stála 85-tisíc korún. Toľko farnosť nemala.“

Anton sa spojil s Liborom Kubalom. S požehnaním Juraja Habovštiaka si z miestnej firmy zobrali potrebný materiál, spoločne ich zadarmo opravili a idú dodnes. Našli dokonca aj chýbajúce závažia, ktoré z veže zmizli, keď hodiny prestali fungovať. „Mali ich chlapci v miestnej posilňovni. Bez problémov ich však vrátili.“

Skryť Vypnúť reklamu

Mráz im nepomáha

Systém takmer storočných kostolných hodín je precízne prepracovaný. Lano, ktoré treba naťahovať, je natiahnuté na bubne. Sú na ňom závažia, ktoré idú cez kladky. Lano je dlhé zhruba desať metrov a ťahá sa celou kostolnou vežou.

„Trvá osem dní, kým závažia prejdú zhora nadol,“ hovorí Anton Habovštiak. „Minimálne raz do týždňa tam teda musím ísť a natiahnuť ich. Teraz som bol skôr, lebo silný mráz s nimi robí šarapatu.“

Okrem pravidelného naťahovania musí robiť údržbu. Premazávať všetky prevody, kontrolovať mechanizmus, keďže hodiny už majú svoje roky.

Zaujímavosťou je, že v zime idú rýchlejšie a bijú pomalšie, v lete presne naopak. V lete ukazujú skoro stále presný čas. V zime s nimi treba robiť viac.

„Keby bola vo veži stála teplota, bolo by to jednoduchšie. Ale keďže je otvorená, mráz vplýva na celý mechanizmus. Keď začali teploty klesať pod dvadsiatky, bitie som odstavil. Železo sa stiahlo a už to nešlo tak, ako by malo. Aj závažie som pridal, ale bili kadejako. Biť začnú opäť na jar.“

K hodinám vedie až deväťdesiattri schodov. Antonovi však pravidelná malá rozcvička nevadí. Nad tým, že by ich napojili na elektrinu, zatiaľ nepremýšľa. „Aspoň mám pravidelný tréning,“ hovorí s úsmevom. „A kým vládzem, čo by som sa neprešiel. Bola by škoda zničiť takú raritu.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 26 995
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 606
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 566
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 566
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 085
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 780
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 5 888
  8. Po Slovensku na motorke 5 725
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 236
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 135
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


5 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


3 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


11 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


3 h

Už ste čítali?