Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Žaškovskí družstevníci patria medzi najlepších

Poľnohospodárske družstvo Žaškov sa dostalo do TOP desiatky najzdravších firiem Žilinského kraja.

Žaškovčania prerábajú na každom litri kravského mlieka približne desať centov. Žaškovčania prerábajú na každom litri kravského mlieka približne desať centov. (Zdroj: Martin Pavelek)

ŽAŠKOV. V silnej konkurencii úspešných firiem bodovali aj družstevníci zo Žaškova.

Zdravá firma s dobrou kondíciou

„Ocenenie nás prekvapilo,“ hovorí predseda družstva Ján Zachar. „Do súťaže sme sa neprihlasovali. Komisia hodnotila verejne dostupné údaje.“
Pri slávnostnom vyhodnotení sa predseda dvakrát pýtal, prečo ocenenie získali. „Ocenené firmy podnikajú čestne,“ vysvetlila šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková. „Môžu byť inšpiráciou pre svojich obchodných partnerov. Zozbieravali sme dáta z ich účtovných závierok, verifikovali sme ich, či naozaj nemajú podlžnosti, alebo v minulosti nemali nejaké problémy.“

Skryť Vypnúť reklamu


Firmy rozdelili do viacerých kategórií. Žaškovčania patrili do kategórie obchodné a výrobné firmy s obratom od 500-tisíc eur do dvoch miliónov. Ich obrat sa pohybuje okolo jedného milióna. „Čudoval som sa, že nenašli lepšie firmy, ale vysvetlili mi, že sme zdravá organizácia s dobrou kondíciou, ktorá si dlhy platí.“

Zameriavajú sa živočíšnu výrobu

Predseda prišiel na družstvo pred tromi rokmi a prebral ho v dobrej ekonomickej kondícii. Spolu s približne 25 zamestnancami sa stará o 800 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Väčšinu tvoria trvalé trávnaté porasty, viacročné krmoviny, len desať percent orná pôda. „Bonita a svahovitosť neumož-ňujú intenzívnu rastlinnú výrobu, preto sa zameriavame na živočíšnu,“ hovorí predseda družstva. „Chováme približne štyristo kusov hovädzieho dobytka, z toho dvesto dojníc a osemsto oviec.“
Objemové krmoviny pre vlastnú potrebu si dopestujú. Darí sa im v pestovaní kukurice na siláž s výnosom 38,8 tony aj pšenici s výnosom 4,92 tony na hektár.

Skryť Vypnúť reklamu

Mliečna kríza

Napriek tomu, že počas nedávnej mliečnej krízy prerábali na každom vyprodukovanom litri desať centov, o zmene neuvažujú. „V súčasnosti je už mlieka zase nedostatok, no aj tak sú výkupné ceny stále na úrovni 27 centov za liter,“ hovorí Ján Zachar. „Pri priemernej dojivosti 6356 litrov na kravu a rok sme počas krízy prerobili približne 25-tisíc eur.“
Odberateľom kravského mlieka je Leštinská mliekareň. Ovčie predávajú výrobcovi mliečnych výrobkov v Zázrivej. „Obidvoch musím pochváliť. Naše vzťahy sú veľmi dobré, za komodity živočíšnej výroby platia načas.“
Zdôraznil, že na exkluzívne výsledky a vysoké ciele nemajú podmienky. „Držíme sa v strede tabuľky oravských družstiev. Chováme slovenský strakatý dobytok, , ovce valašky sme začali krížiť s plemenom lacon, aby sme zvýšili úžitkovosť. Hovädzí dobytok na mäso nechováme. Malé býčky predávame, držíme sa dojníc.“
Investujú do obnovy budov a porastov
Dobré hospodárenie umožňuje investície do budov a zariadení. Minulý rok zrekonštruovali podlahu aj kŕmenie ovčína, predelili silážnu jamu. „Tento rok sme zrekonštruovali maštaľ pre mladý dobytok, vymenili zábrany. Na budúci musíme riešiť aj zábrany v odchovni teliat,“ pokračuje Ján Zachar. Posťažoval sa na problematické plánovanie investícií, kvôli stále sa meniacim cenám. „Poľnohospodárom veľmi poškodilo embargo vývozu niektorých potravín do Ruska. Obrovské prebytky silných farmárskych krajín skončili na európskom trhu, čo znížilo ceny. Na zrušenie kvót výroby mlieka boli lepšie pripravení farmári západných krajín. Ale to sú systémové veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nepriatelia poľnohospodárov

V jednom z vtipov sa hovorí, že najväčšími nepriateľmi poľnohospodárov je sucho a dážď. „Minulý rok bolo sucho, tento rok nám počasie prialo,“ hodnotí predseda. „Dopestovali sme až 38,8 tony kukurice na hektár, dorobili takmer 4600 ton siláže, senáže a sena.“
Veľké škody spôsobuje divá zver. Srnčia, jelenia a diviačia zver poľom prejde. Aj keď si z kukurice odhryzne, nepoláme ju. „Vlani nám zver zničila tri hektáre kukurice. Najhorší je medveď. V kukurici prespáva, pretože v nej má plný servis. Zváľa ju tak, že odtiaľ už nič nedostaneme. Vyženú ho až stroje pri zbere úrody.“
Nepríjemnú skúsenosť majú s ľuďmi. Po zasadení kukurice príde na pole prvý diviak, ktorý si pochutnáva na zrnách v zemi. „Pole sme ohradili elektrickým oplotkom, no ľudia nám ukradli batériu, pásky, izolátory. Pri Dierovej máme jediný kúsok rovnej a dobrej pôdy, no keď škody nespôsobuje zver, tak ľudia.“
Podľa Jána Zachara má slovenské poľnohospodárstvo stá-le čo doháňať. „Kedysi sme boli na rovnakej úrovni s Čechmi, Poliakmi a Maďarmi. Už nás predbehli, čo ma veľmi mrzí. Slovenské poľnohospodárstvo ide stále do úvozu. A to nespomínam západných farmárov, ktorých nikdy nedobehneme.“
Ocenenie najzdravšia firma udeľujú Hospodárske noviny spolu s generálnym partnerom UniCredit Bank. Odbornými garantmi sú Deloitte a Bisnode.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 045
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 462
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 068
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 670
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 310
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 002
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 559
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 427
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 696
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Na parkovisku pred železničným priecestím je skládka stavebného materiálu.

Sanácia brala si vyžaduje uzatvorenie cesty, dopravu riadi polícia, vozidlá púšťa v polhodinových intervaloch.

4m
Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

21 h
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

23 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

19 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

16 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

16 h

Už ste čítali?