Ku hodom patrí poctivá kapustnica

Narýchlo zostavený tím Gutalax prekvapil nielen seba, ale aj ostatných súťažiacich. Vyhral.

Víťazný tím Gutalax. Víťazný tím Gutalax. (Zdroj: Václav Pavelek)

ISTEBNÉ. Tradícia Katarínsko-ondrejovskej kapustnice začala písať svoju históriu minulý rok. „Pôvodne mala byť súčasťou hodov obecná zabíjačka, ale tú organizujú v mnohých dedinách,“ povedala starostka Lýdia Fačková. „Hľadali sme niečo netradičné a voľba padla na tradičnú kapustnicu. Neodmysliteľne patrí k tomuto obdobiu aj Orave.“
Súťažiaci predvádzali svoju šikovnosť pred obecným úradom. Zvonku sa zahrievali nad kotlíkom, zvnútra kalíškom páleného či pohárom vareného vína. O kultúrny program sa postarali domáci harmonikári aj folklórny súbor Rosička z Dolného Kubína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu


Tretie miesto získali domáci športovci, druhé členky miestneho spolku Slovenského Červeného kríža. Najchutnejšiu kapustnicu navaril tím s podozrivým názvom Gutalax.
„Do súťaže sme sa zapojili na poslednú chvíľu,“ povedala 23-ročná Silvia Štítiková. „Dohodli sme sa v piatok večer. Rýchlo som bežala do Dolného Kubína kúpiť mäso, aby sme ráno mohli variť.“
Asistentov jej robili Marián Štítik, Jakub Noga a Michaela Zaťková. „Uvarila som takú kapustnicu, akú ma naučila moja mama,“ povedala Silvia Štítiková. „Rozdiel bol len vo väčšom množstve údeného mäsa a litroch.“ Gutalax navaril 20 litrov kyslej špeciality a napriek názvu sa po nej len tak zaprášilo. „Ľuďom chutila. Všetku sme rozdali a nik sa nesťažoval na účinky, ktorými je Gutalax známy.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 126
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 797
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 855
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 230
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 059
  7. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 042
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 031
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu