DOLNÝ KUBÍN. „Toto je tá správna huba pre moju svokru?“ spýtal sa jeden z návštevníkov výstavy Hubárska Orava pri pohľade na prudko jedovatú muchotrávku zelenú. Mykológ Oravského múzea Peter Tomáň mu prisvedčil. „Stačí pol plodnice a môžete chystať pohreb.“
Jedlé, nejedlé aj jedovaté
V Kaviarni u novinára sa uskutočnil 2. ročník výstavy. Návštevníci mohli obdivovať približne 150 druhov. Časť z nich priniesli so sebou. Hríby poznal každý, ale aj pri nich sa môžete horko pomýliť. „Máme tu hríb žlčový, ktorý je veľmi podobný smrekovému, no stačí kúsok a jedlo môžete vyhodiť,“ povedal Peter Tomáň, ktorý poskytol návštevníkom aj poradenstvo. „Neotrávite sa, ale bude také horké, že hneď zistíte svoj omyl.“ Ak by ste tento hríb ho priplietli ku sušeným hubám, nerozoznáte ho od jedlých. Neostane vám nič iné, iba sa so všetkými rozlúčiť.
„Na Slovensku máme približne päťtisíc druhov húb,“ povedal mykológ. „Väčšina tých, ktoré poznáme z lesov a lúk, je jedlých, menej je nejedlých. Najmenej je jedovatých, ale o to väčší pozor si na ne treba dávať.“
Do rúk vzal jednu z najjedovatejších húb muchotrávku zelenú. „Nebezpečenstvo spočíva v tom, že je premenlivá od úplne bielej, cez krémovú až po sivozelenú. Máva aj lupene ružovkastej farby, čo mnohým pripomína šampiňón alebo plávku.“
Naopak, medzi veľmi chutné muchotrávky patrí červenkastá. „Som prekvapená, aká je výborná,“ povedala Eva Bojnáková. „Dala som sa prehovoriť na ochutnávku a nebanujem.“
Pomáhajú v zdravotníctve
Medzi vzácne exponáty výstavy patril hríb pružný a kráľovský, hľuzovky, ktoré majú náleziská len na niektorých lokalitách Európy. Na stole ležal aj slovenský prvonález čírovky japonskej.
Nachádzali sa tam aj huby, ktoré našli uplatnenie v liečiteľstve a farmácii. „Hadovka smradľavá je jedlá v štádiu, ktoré pripomína vajíčko,“ povedal Peter Tomáň. „Liehový extrakt zmiešaný s tukom sa využíva ako liek na kĺby.“
Do kategórie liečivých drevokazných patrí čaga aj leskokôrka obyčajná, známejšia ako huba čínskych cisárov reishi. Na jednom mieste sa okolo húb šíril nepríjemný zápach hnijúceho mäsa. Príčinou bol kvetovec Archerov. „Tento invázny druh pochádza z Austrálie. Priniesli ho k nám ovce. Nachádza sa hlavne tam, kde sa pasú.“
Netradičné jedlá
Veľmi príjemnou súčasťou výstavy bola ochutnávka jedál z húb. Okrem klasických polievok, vyprážaných hríbov, bedlí, kozákov či netradičnej delikatesy z muchotrávky červenkastej mali návštevníci možnosť ochutnať Kuba.
„Kubo je tradičné staromoravské jedlo,“ povedal spoluorganizátor výstavy Martin Ondruš. Pripravuje sa z húb a dnes už takmer zabudnutých krúp. Výborne chutili hubové placky, halušky s kapustou a hríbmi, plnené knedle či dokonca tatarák zo suchohríbov. Uznanie získala polievka na spôsob držkovej, uvarená z jelienkovca šupinatého, známejšieho skôr pod ľudovým názvom vlkolak alebo sova.
„Som rád, že ľuďom naše jedlá chutili,“ povedal Martin Ondruš, ktorý patrí medzi vášnivých hubárov. „Jedla sme mohli navariť naozaj dostatok pre všetkých, pretože tento rok nám praje počasie. Hubám sa darí. Hríby, na ktoré sa zameriavam, rastú už od júna. Ale v lese nájdete množstvo ďalších veľmi kvalitných húb, ktoré ostávajú neprávom nepovšimnuté. Aj keď sa v nich vyznám, aj pre mňa platí zlaté pravidlo. Čo nepoznám a s čím si nie som istý, nezbieram. To je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť problémom.“⋌