Na rôznych súťažiach po Slovensku totiž zbierali ocenenie za ocenením.
Hotelová akadémia v Košiciach usporiadala 7. apríla 4. ročník Vinea Cup Košice 2005. Do odbornej súťaže barmanov bolo prihlásených 59 súťažiacich z 30 škôl, z toho 4 zahraničných. Súťažili v miešaní dvoch druhov nápojov – tzv. soft a long drinkov. Odborná porota v prvom rade hodnotila prácu súťažiacich, až potom chuť, vzhľad a dekoráciu pripravených nápojov. Združenú strednú školu služieb a obchodu v Dolnom Kubíne tu zastupovala Janka Meleková a Ján Sršeň, SOU SD Jednota Slanická osada zas Zuzana Kolcunová a Ján Malecký. Zlaté medaily z Košíc na Oravu priniesol Ján Sršeň a Ján Malecký, Janka Meleková skončila v prvej polovici súťažného poľ a Zuzana Kolcunová aj napriek veľmi peknej práci získala ocenenie za účasť.
V Piešťanoch sa 5. a 6. apríla konal 6. ročník národnej súťaže juniorov Mladý somelier. Úlohou súťažiacich bolo zvládnuť odborný písomný test z vinárskej problematiky a v praktickej časti degustáciu vzoriek odborných vín a tiež ich priradenie k príslušnej odrode. Súťažiaci pri stole hosťa predvádzali aj servis vína. Hosť si vybral jedlo a k nemu bolo úlohou súťažiaceho predviesť ponuku vína spojenú s podávaním. Juraj Bernát zo SOU SD Jednota Slanická osada tu obstál ako 5. najlepší, jeho spolužiak Marián Majkút skončil v Piešťanoch šestnásty.
V rámci výstavy Gastra Alimenta sa 6. apríla v Nitre konala súťaž Junior Gastro. Učilište spod Oravskej priehrady tu reprezentoval Ondrej Kožák a Michal Pafčo. Obaja v Nitre získali strieborné medaily. Za čo? Ich úlohou bolo pripraviť polievku, jedlo z rýb a jedlo z hydiny. V odbore cukrár reprezentovala spomínanú školu Žaneta Kmetíková, ktorá z Nitry na Oravu priniesla za prípravu slávnostného dezertu tiež striebornú medailu.
A v Nitre ešte zostaneme: po prvý raz sa tu organizoval aj Art Culinary Salón, teda výstava kuchárskeho umenia. Mária Oravcová zo SOU SD Jednota Slanická osada za svoj exponát v kategórii kuchár získala bronzovú medailu. Za žiakmi nezaostali ani majstri odborného výcviku tejto školy. Marek Kubaľák v kategórii kuchár si doniesol za dekoračné vyrezávanie z ovocia a syra bronzovú medailu, Jindřich Novotný zas za exponát Trójskej Heleny z čokolády a čokoladové dezerty zlatú medailu. Ďalšou medailou bol ocenený za orla skalného, ktorého „vyrezal“ do bloku pokrmového tuku.
Autor: mp, ľp, lá