BZINY. Na súťaž Kulinárske dedičstvo, konala sa v máji v poľských Wilkowiciach, pozvali organizátori aj hostí z družobnej oravskej obce. Do Poľska cestovalo šesť kuchárok a jeden kuchár. „Pripravili sme krémovú polievku, pečenú krkovičku a karé, kôprovú omáčku s knedľou, šúľance s makom, špenátovú roládu, slané kysnuté koláčiky, bábovku a kremrole,“ menuje Jana Marettová.
Ako likér Bzinčania už tradične ponúkali domácu zázvorovicu. „Robíme ju zo zázvoru a borovičky,“ povedal starosta Ján Beňuš. „Išla na dračku. Je to perfektný tekutý liek.“

Na súťaži pre gazdinky z Bystrej, Mesznej a domácich Wilkowíc Oravci ochutnali mnoho zaujímavých jedál. „Zemiakovú polievku s ovčím syrom, polievku zo zelenej fazuľky, dusené bravčové mäso s hubovou omáčkou a rezancami aj morku v červenom víne s červenou kapustou a zemiakovými haluškami so žihľavou,“ hovorí Valéria Uhorskaiová.
Čestní hostia neodišli domov naprázdno. Účasť na súťaži im budú pripomínať dve jedálenské súpravy.
Ak samospráve vyjde projekt Európa pre občanov, na jeseň do Bzín pricestujú zástupcovia piatich družobných samospráv, a to z Poľska, Čiech, Maďarska, Chorvátska a Ukrajiny. Kultúrno-športové podujatie so spoločnými medzinárodnými večermi je naplánované na štyri dni. To, či uspeli, by sa mali Dolnooravci dozvedieť do konca júna.