DOLNÝ KUBÍN. Novela vládneho nariadenia, ktorá dopĺňa podmienky predaja z dvora o vyššie uvedený sortiment, zatiaľ na Orave nezaznamenalo žiadny ohlas. Platí od marca a umožňuje predaj malého množstva prvotných aj spracovaných produktov rastlinného pôvodu.
Ani baza, ani čučoriedky
V zmysle nariadenia je malým množstvom prvotných produktov napríklad do 500 kilogramov strukovín, 2000 kilogramov zemiakov, tisíc kilogramov kôstkového ovocia, 50 kg bylín, zaváraniny z 1250 kg ovocia alebo zeleniny, kvasená kapusta do 500 kg hmotnosti suroviny, lokše, pagáče a cestoviny z maximálne 400 kilogramov obilnín alebo zemiakov.
Podmienkou je spracovať produkty z vlastnej pestovateľskej činnosti. Nariadenie sa preto nevťahuje na pesto z medvedieho cesnaku, bazový sirup ani na čučoriedkový džem. „Cieľom právnej úpravy je v prvom rade možnosť finalizácie vlastnej produkcie prvotných produktov rastlinného pôvodu, prípadne jej následné spracovanie na produkty uvedené v predmetnom nariadení vlády,“ povedala Radka Kulaviaková z ministerstva pôdohospodárstva.
Základ je registračné číslo
Výrobcov malých množstiev registruje príslušná Regionálna veterinára a potravinová správa na základe ich oznámenia, respektíve žiadosti o registráciu. „Po registrácii dostanú registračné číslo,“ hovorí zástupkyňa ministerstva. „Predajca – výrobca malých množstiev, nemusí mať právnu formu, môže byť fyzická osoba.“
Svoje výrobky môže predávať z domu, pričom obchodné miesto označí menom, priezviskom, adresou a prideleným číslom, na miestnom trhovisku, alebo ich dodávať do miestnej maloobchodnej prevádzky.
„Nariadenie ukladá výrobcom povinnosť označovať výrobky údajmi o názve produktu a jeho cene, menom a priezviskom výrobcu, registračným číslom a rokom výroby,“ hovorí Pavol Cserei z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Dolnom Kubíne. „Na požiadanie musia podať ústnu informáciu o ostatných údajoch, napríklad o zložení. Spotrebiteľ musí zvážiť, či mu to stačí.“

Výrobca zodpovedá za bezpečnosť a kvalitu produktov, musí byť zdravotne spôsobilý, čo preukazuje potvrdením od lekára a viesť príslušnú evidenciu. Výkon kontroly spadá do kompetencie RVPS.
Pozor na tridsať dní
„Uvedené výrobky možno predávať bez podnikateľského oprávnenia a schválenej prevádzky,“ vysvetľuje Ľubica Matláková, vedúca odboru živnostenského podnikania Okresného úradu v Dolnom Kubíne. „Mnohé fyzické osoby však predávajú okrem produktov vlastnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti aj produkty zakúpené od iných dodávateľov, čím dochádza k porušovaniu živnostenského zákona.“
Pripomína preto, že ak predaj ovocia, zeleniny a kvetov na trhovisku, tržnici, pojazdnej predajni alebo ambulantne presiahne 30 kalendárnych dní v roku, ide o činnosť, na ktorú je potrebné osvedčenie o zápise samostatne hospodáriaceho roľníka.
„Uvedenú činnosť možno za určitých podmienok vykonávať aj prostredníctvom živnosti.“
Do päťsto eur daň neplatíte
Predajca nie je povinný registrovať sa na daňovom úrade. Nepotrebuje ani registračnú pokladnicu. „Keďže nie je podnikateľom, tržby za predaj výrobkov prijaté v hotovosti nepodliehajú evidencii v pokladnici,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.
Príležitostný príjem do 500 eur je oslobodený od dane z príjmu. Ak predajca zarobí viac, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad spomínanú sumu.
Z dvora ide hlavne med
Na predaj z dvora RVPS v súčasnosti registruje na Orave dvoch predajcov ovocia a zeleniny, šesť predajcov rýb, 18 predajcov surového mlieka a 561 predajcov medu.
„Od doplnenia legislatívy sa zatiaľ neprihlásil nikto nový,“ hovorí Pavol Cserei. Medzi príčiny zrejme patrí aj fakt, že na úrodu, ktorú možno spracovať, si ešte nejaký ten mesiac počkáme. „Pri takomto uvádzaní potravín do obehu si pestovateľ, respektíve výrobca musí uvedomiť, že nejde o anonymný predaj. Je to predaj jeho vlastných produktov a výrobkov pod jeho menom, takže by mu malo záležať na tom, v akých hygienických podmienkach vyrába a aký kvalitný výrobok ponúkne spotrebiteľovi, lebo za to je aj zodpovedný v zmysle potravinovej legislatívy.“