Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Vlastná káva na Orave? Aj to je možné!

Tvrdošín - „Bola by nás z bytu vyhnala, tak som ju presťahoval do mojej kancelárie - tu rodí.“ Aj keď sa to nezdá, riaditeľ Stredného odborného učilišťa lesníckeho v Tvrdošíne Ján Vorčák nehovorí o žiadnej bytosti.

Reč je o krásnom kríku kávovníka. Štiepok rastlinky kedysi priniesla do ich tvrdošínskeho bytu manželka Zdenka a rastlinke sa tam niekoľko rokov mimoriadne darilo. Až tak mimoriadne, že začala pomaly zaberať viac miesta, ako ďalší člen rodiny. A tak putoval do svetlej kancelárie učilišťa. Tento rok sa na viac ako dvojmetrovom kríku objavili dokonca drobné biele kvietky a z nich už dozrievajú prvé kávové plody. Medzitým pribúdajú na konárikoch nové a nové kvety. A pritom si nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť, len primeranú zálievku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na internete som si ponachádzal literatúru, aby som vedel, kedy a ako dozretú kávu zbierať, ako ju spracovať, pražiť... Vyskúšame, uvidíme, či prekoná tú našu kupovanú,“ hovorí Ján Vorčák. Pestovanie citrusových plodov je už pomerne bežným koníčkom, aj na Orave sa nájde už dostatok úspešných citrusárov. Ale pestovatelia kávy? Kávovník Vorčákovcov sa vymyká bežným pravidlám pestovania kávy – ako inak, veď nie je pestovaná v bežných podmienkach. V tých kávovník začína rodiť už po troch–štyroch rokoch. Po odkvitnutí kvety nahradia malé bobule plodov. Tie sú najprv zelené, až neskôr sčervenajú. Dozrievajú 6 – 7 mesiacov. Každá bobuľa obsahuje dve zrnká. Arómu kávy výrazne ovplyvňujú podmienky pestovania, ale tiež veľkosť, hustota a vlhkosť zrna. Žatva býva zvyčajne ručná. Hustotu zrna odborníci zisťujú tak, že zrno vhodia do vody. Čím rýchlejšie klesne ku dnu, tým je zrno hustejšie a teda aj zrelšie. Zelené – aj keď už červené, ale ešte nedozreté – plody zostávajú plávať na hladine.

Skryť Vypnúť reklamu

Po premytí sa zrná sušia na slnku, potom sa ešte nechajú vo vzdušných vreckách dozrievať 90 dní, ba aj niekoľko rokov. Nato sa zrná vytriedia podľa veľkosti, aby sa dosiahlo rovnomerné praženie a tým aj kvalita kávy. Až pri pražení dostáva kávové zrno takú podobu, v akej ho pozná bežný spotrebiteľ. A hoci hmotnosť kávových zŕn pri pražení klesne až o 20 %, ich objem sa takmer zdvojnásobí. Zrná stratia niektoré ovocné kyseliny a aromatické zložky, ba zníži sa aj obsah kofeínu. Získajú však lahodnú karamelovú chuť a horkosť. Po pražení sa káva musí prudko schladiť.
Hoci sa káva stala v Oriente obľúbeným nápojom už pred viacerými stáročiami, prvé európske kaviarne začali obchodníci otvárať až v 17. storočí. Na starý kontinent totiž kávu priviezli až benátski kupci a nápoj si tu rýchlo získaval popularitu. V niekdajšom Rakúsko-Uhorsku bola prvou Viedenská kaviareň vo Viedni. Otvoril ju istý Poliak po tom, ako ustupujúci Turci „zabudli“ vo Viedni 500 vriec kvalitnej kávy. Kaviarne sa rýchlo rozširovali do celej Európy a stali sa akýmisi intelektuálskymi centrami. Okrem múdrych debát vedcov, filozofovania či fantazírovania spisovateľov a básnikov sem často prichádzali aj „plebejci“ – aby videli známe osobnosti, hercov, spevákov... Len málokto vie, že práve v kaviarňach vznikli prvé burzy a banky – napríklad aj svetoznáma firma Loyd.

Skryť Vypnúť reklamu

Ktovie, či by sa káva bola v Európe tak rýchlo ujala, keby bola tunajšia svetská a cirkevná moc k jej pitiu pristupovala tak prísne, ako dávno predtým v Oriente, kde bol tento voňavý nápoj najprv zakázaný. Podľa historických zdrojov boli tresty za jeho konzumáciu kruté, vinník si však mohol vybrať: vytrhnúť jazyk, alebo dať sa zašiť do kávového vreca a skončiť v rieke. Ale ani takéto drastické metódy nezabránili, aby sa káva stala najpopulárnejším tureckým nápojom na svete.
Po dlhom hľadaní sa nám podarilo vypátrať jedného z mála slovenských „pražičov“ kávy (okrem toho aj cestovateľa) Valeriána Hralu z Komárna. A čo hovorí na domáce praženie kávy on? „Existuje viac teórií, kedy je káva najlepšia. Niektorí v branži tvrdia, že najlepšie je konzumovať ju hneď po pražení. Iní zas zastávajú názor, že je dobré nechať kávu odpočinúť niekoľko hodín a konzumovať ju až potom. No ak sa rozhodnete upražiť si – či už vlastnú, alebo kúpenú – čerstvú kávu doma, v každom prípade sa pripravte na inú chuť. Budete mať šancu ochutnať svet plný arómy.“

Dnes je literatúra o pražení kávy oveľa dostupnejšia ako napr. pred 10 rokmi a kto chce, určite ju zoženie. Ak nie, ešte je tu internet. Tam sa dajú dokonca kúpiť aj najrôznejšie odrody čerstvej kávy na domáce praženie. A na to netreba žiadne zvláštne vybavenie. „Ako hardvér vám postačí obyčajná teflónová panvica a miska s otvormi na chladenie, ba postačí aj sito na rezance,“ hovorí Valerián Hrala. „V žiadnom prípade ju nepražte v mikrovlnke! Káva, upražená do rôznych odtieňov má aj rôzne chute. Experimentujte a nájdite si tú svoju. Kto má problémy s kyslým žalúdkom, mal by piť tmavšiu. Ja sa držím hesla: Na panvici pražiť, šťastný život prežiť.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 676
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 143
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 17 818
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 950
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 584
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 767
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 038
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 873
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 726
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Župné nemocnice v Žilinskom kraji už majú covidové oddelenia plné

Jedna vec je vyčleniť lôžka a techniku, druhá zohnať k nim odborný personál.

Hornooravská nemocnica v

Všetky kontaktné pracoviská polície sú od dnes zatvorené

Od zajtra, 28. októbra, sú na celom Slovensku zatvorené aj klientské centrá a Katastrálne odbory Okresných úradov vrátane podateľní.

Všetky kontaktné pracoviská polície určené pre verejnosť sú zatvorené do odvolania.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Tanečník Kristián: Spočiatku sa ma pýtali, prečo nehrám futbal

Kristián Šimko z Klina má 12 rokov, chce dobyť tanečný parket.

Kristián na festivale Tanečno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?