Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Vlastná káva na Orave? Aj to je možné!

Tvrdošín - „Bola by nás z bytu vyhnala, tak som ju presťahoval do mojej kancelárie - tu rodí.“ Aj keď sa to nezdá, riaditeľ Stredného odborného učilišťa lesníckeho v Tvrdošíne Ján Vorčák nehovorí o žiadnej bytosti.

Reč je o krásnom kríku kávovníka. Štiepok rastlinky kedysi priniesla do ich tvrdošínskeho bytu manželka Zdenka a rastlinke sa tam niekoľko rokov mimoriadne darilo. Až tak mimoriadne, že začala pomaly zaberať viac miesta, ako ďalší člen rodiny. A tak putoval do svetlej kancelárie učilišťa. Tento rok sa na viac ako dvojmetrovom kríku objavili dokonca drobné biele kvietky a z nich už dozrievajú prvé kávové plody. Medzitým pribúdajú na konárikoch nové a nové kvety. A pritom si nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť, len primeranú zálievku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na internete som si ponachádzal literatúru, aby som vedel, kedy a ako dozretú kávu zbierať, ako ju spracovať, pražiť... Vyskúšame, uvidíme, či prekoná tú našu kupovanú,“ hovorí Ján Vorčák. Pestovanie citrusových plodov je už pomerne bežným koníčkom, aj na Orave sa nájde už dostatok úspešných citrusárov. Ale pestovatelia kávy? Kávovník Vorčákovcov sa vymyká bežným pravidlám pestovania kávy – ako inak, veď nie je pestovaná v bežných podmienkach. V tých kávovník začína rodiť už po troch–štyroch rokoch. Po odkvitnutí kvety nahradia malé bobule plodov. Tie sú najprv zelené, až neskôr sčervenajú. Dozrievajú 6 – 7 mesiacov. Každá bobuľa obsahuje dve zrnká. Arómu kávy výrazne ovplyvňujú podmienky pestovania, ale tiež veľkosť, hustota a vlhkosť zrna. Žatva býva zvyčajne ručná. Hustotu zrna odborníci zisťujú tak, že zrno vhodia do vody. Čím rýchlejšie klesne ku dnu, tým je zrno hustejšie a teda aj zrelšie. Zelené – aj keď už červené, ale ešte nedozreté – plody zostávajú plávať na hladine.

Skryť Vypnúť reklamu

Po premytí sa zrná sušia na slnku, potom sa ešte nechajú vo vzdušných vreckách dozrievať 90 dní, ba aj niekoľko rokov. Nato sa zrná vytriedia podľa veľkosti, aby sa dosiahlo rovnomerné praženie a tým aj kvalita kávy. Až pri pražení dostáva kávové zrno takú podobu, v akej ho pozná bežný spotrebiteľ. A hoci hmotnosť kávových zŕn pri pražení klesne až o 20 %, ich objem sa takmer zdvojnásobí. Zrná stratia niektoré ovocné kyseliny a aromatické zložky, ba zníži sa aj obsah kofeínu. Získajú však lahodnú karamelovú chuť a horkosť. Po pražení sa káva musí prudko schladiť.
Hoci sa káva stala v Oriente obľúbeným nápojom už pred viacerými stáročiami, prvé európske kaviarne začali obchodníci otvárať až v 17. storočí. Na starý kontinent totiž kávu priviezli až benátski kupci a nápoj si tu rýchlo získaval popularitu. V niekdajšom Rakúsko-Uhorsku bola prvou Viedenská kaviareň vo Viedni. Otvoril ju istý Poliak po tom, ako ustupujúci Turci „zabudli“ vo Viedni 500 vriec kvalitnej kávy. Kaviarne sa rýchlo rozširovali do celej Európy a stali sa akýmisi intelektuálskymi centrami. Okrem múdrych debát vedcov, filozofovania či fantazírovania spisovateľov a básnikov sem často prichádzali aj „plebejci“ – aby videli známe osobnosti, hercov, spevákov... Len málokto vie, že práve v kaviarňach vznikli prvé burzy a banky – napríklad aj svetoznáma firma Loyd.

Skryť Vypnúť reklamu

Ktovie, či by sa káva bola v Európe tak rýchlo ujala, keby bola tunajšia svetská a cirkevná moc k jej pitiu pristupovala tak prísne, ako dávno predtým v Oriente, kde bol tento voňavý nápoj najprv zakázaný. Podľa historických zdrojov boli tresty za jeho konzumáciu kruté, vinník si však mohol vybrať: vytrhnúť jazyk, alebo dať sa zašiť do kávového vreca a skončiť v rieke. Ale ani takéto drastické metódy nezabránili, aby sa káva stala najpopulárnejším tureckým nápojom na svete.
Po dlhom hľadaní sa nám podarilo vypátrať jedného z mála slovenských „pražičov“ kávy (okrem toho aj cestovateľa) Valeriána Hralu z Komárna. A čo hovorí na domáce praženie kávy on? „Existuje viac teórií, kedy je káva najlepšia. Niektorí v branži tvrdia, že najlepšie je konzumovať ju hneď po pražení. Iní zas zastávajú názor, že je dobré nechať kávu odpočinúť niekoľko hodín a konzumovať ju až potom. No ak sa rozhodnete upražiť si – či už vlastnú, alebo kúpenú – čerstvú kávu doma, v každom prípade sa pripravte na inú chuť. Budete mať šancu ochutnať svet plný arómy.“

Dnes je literatúra o pražení kávy oveľa dostupnejšia ako napr. pred 10 rokmi a kto chce, určite ju zoženie. Ak nie, ešte je tu internet. Tam sa dajú dokonca kúpiť aj najrôznejšie odrody čerstvej kávy na domáce praženie. A na to netreba žiadne zvláštne vybavenie. „Ako hardvér vám postačí obyčajná teflónová panvica a miska s otvormi na chladenie, ba postačí aj sito na rezance,“ hovorí Valerián Hrala. „V žiadnom prípade ju nepražte v mikrovlnke! Káva, upražená do rôznych odtieňov má aj rôzne chute. Experimentujte a nájdite si tú svoju. Kto má problémy s kyslým žalúdkom, mal by piť tmavšiu. Ja sa držím hesla: Na panvici pražiť, šťastný život prežiť.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 253
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 182
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 551
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 311
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 888
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 825
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 330
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 260
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 133
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 998
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Gynekologicko pôrodnícke oddelenie Dolnooravskej nemocnice patrí medzi špičkové.

Nemocnica vynovila pôrodné sály i gynekologické oddelenie. Primár priznal, že keď videl projekt rekonštrukcie prvý raz, pochyboval.

58m
Matúš Otruba našiel v Dolnom Kubíne opäť chuť do futbalu.

Šikovný futbalista má stále iba 25 rokov a už si preskákal vo futbale veľa.

1 h
Peter vo videoklipe.

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan
Komjatnou auto už neprešlo.

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

15 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Už ste čítali?