Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Oprášili vedomosti starých otcov

Erdútka – niekdajšia drevorubačská obec, ktorej celá história sa spájala s lesom. Aj keď časom a postupnou industrializáciou okolia toto puto zoslablo, nepretrhlo sa celkom. Lesníctvo a poľovníctvo má v dedine so súčasným názvom Oravská Lesná naďalej siln

ú pozíciu. Určite aj vďaka lesu oddaným a húževnatým chlapom na tunajšej Lesnej správe Paráč. V piatok 11. marca za nimi prišli dokonca kolegovia z Poľska – až z okolia Bialsko-Bialej a Katovíc – aby sa podučili lacnému a efektívnejšiemu zimnému prikrmovaniu zveri.

„Hoci v zime rozvezieme do krmelcov tony sena a jadrového krmiva, nedokážeme sa vyhnúť škodám, ktoré zver napácha na lesnom poraste ohryzávaním a odhryzávaním. Neradi to priznávame, ale sú stále dosť značné,“ priznal Wieslaw Tomecki, zástupca Rady lesníctva z Katovíc. „Každú možnosť naučiť sa, ako tieto škody znížiť – a predseda poľovného združenia Sczerk Vojtech Dobija, ktorý toto všetko inicioval, nám tvrdil, že tu sa to naučiť môžeme - iba uvítame.“
Po krátkom zvítaní sa jedenástka Poliakov s riaditeľom Lesov SR, OZ Námestovo Jozefom Herudom, zástupcami Obvodného lesného úradu v Dolnom Kubíne a pracovníkmi LS Paráč pobrala do výrobne krmiva. Tam za pomoci dvoch jednoduchých strojov – štiepkovača a šrotovníka – vzniká zmes, na receptúre ktorej chlapi z Oravskej Lesnej pracovali sedem rokov. Jej zloženie, proces výroby a využitie si však nenechávajú pre seba, budú len radi, keď prinesie úžitok aj iným. „Zvieratá nepoznajú hranice,“ hovorí Anton Kondela, technik LS Paráč. „Podmienky na slovenskej aj poľskej strane hranice majú približne rovnaké, až na to, že poľská klíma im v zime vyhovuje viac, je miernejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto sme si povedali, že aj kolegovia z Poľska by zužitkovali výsledok našej práce. Sú to vlastne len oprášené vedomosti starých otcov. Ak totiž zver v zime aj dostane kvalitné jadrové a objemové krmivo, chýbajú jej látky, ktoré prirodzene potrebuje. Tie získa poškodzovaním „našich“ drevín. Rozmýšľali sme, testovali, zisťovali, čo zver najradšej a najviac obhrýza. Skúšali sme rôzne pomery čečiny, ohryzových drevín, sena, letniny a jadra. Zmes sme rezali a šrotovali. Správny pomer sme mohli hodnotiť jedine pozorovaním. To chce svoj čas a obrovskú trpezlivosť.“
LS Paráč obhospodaruje revír s rozlohou viac ako 4 000 ha. Jelenia a srnčia zver je v týchto dňoch veľmi vyčerpaná a drží sa hlavne v okruhu približne 200 m okolo krmelcov.

„Krmelce napĺňame pravidelne každý druhý deň,“ hovoria chlapi, nakladajúc do žľabu kŕmnu zmes. Sena je ešte dostatok. „Ak do jednej-druhej nestihneme prísť, zvieratá nás už vyzerajú. Teraz nás je tu veľa, zľakli sa,“ vysvetľujú chlapi fakt, že počas našej návštevy krmelca uprostred lesov a dvojmetrových závejov nevidíme ani jedného jeleňa či srnu. „Pozrite sa, aké tory si sem vyšliapali. Po nich sem prechádzajú celé rúdele (čriedy), pekne kus za kusom, aby sa v hlbokom snehu nevyčerpali ešte viac.“ Napokon sa nám jednu čriedu jeleňov predsa len podarilo uzrieť, keď sme v džípe obchádzali iný krmelec.
Výhodou kŕmnej zmesi je, že poľovníci môžu do nej pridávať aj iné prímesi: liečivá proti parazitom či fosfor z jedle, podporujúci rast parožia. Jedno nám však neschádza z mysle: ak sú zvieratá takto sústredené, nestávajú sa ľahkou korisťou vlkov? Veď poľovníci na Orave tvrdia, že sú premnožené (hoci ochranári majú na to iný názor) a na zver striehne stále viac hladných krkov. Lesňania i Poliaci sa zhodujú v jednom: aj keď stavy vlkov naozaj rastú, zver v čriedach sa proti nim dokáže účinne brániť.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď sme sem išli, čakali sme, že nájdeme nejakú malú výrobňu granulátu, či niečoho podobného supermoderného a drahého,“ priznal na záver Tadeusz Pielak z Krajskej loveckej rady v Bialsko-Bialej. „Príjemne nás prekvapila jednoduchosť a dostupnosť prípravy kŕmnej zmesi z bežných surovín. Ak sa aj nám podarí s jej využitím znížiť škody, dnešný deň sa nám ohromne vyplatil.“
A recept na tú jednoduchú, prírodnú a ľahko dostupnú kŕmnu zmes? Lesňania sa ním netaja: 70 % smrekovej a jedľovej čečiny, 10 – 20 % sena, 10 – 15 % jadra, 0 – 10 % letniny (sušené malinčie, žihľava, letorasty listnatých drevín)

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. Ako sa mení dynamika firiem?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 23 898
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 768
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 748
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 820
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 575
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 730
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 011
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 285
  10. Po Slovensku na motorke 5 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Oprava cesty si vyžiadala presmerovanie dopravy do jedného jazdného pruhu.

Dnes začali frézovať cestu od Veličnej až do Dolného Kubína, vozidlá môžu jazdiť len v jednom jazdnom pruhu.


4 h
Vítkovice získali trofej tretí raz za sebou. Denisa Ferenčíková (spodný rad celkom vľavo).

České finále ukázalo skvelú reklamu na florbal.


55m
Istebné (v ružovom) nastúpilo v Oravskom Podzámku.

Liga starých pánov ponúkla susedské derby v Nižnej.


7 h

Pozrite si MY športujeme.


8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


7 h

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 22 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Už ste čítali?