Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Oprášili vedomosti starých otcov

Erdútka – niekdajšia drevorubačská obec, ktorej celá história sa spájala s lesom. Aj keď časom a postupnou industrializáciou okolia toto puto zoslablo, nepretrhlo sa celkom. Lesníctvo a poľovníctvo má v dedine so súčasným názvom Oravská Lesná naďalej siln

ú pozíciu. Určite aj vďaka lesu oddaným a húževnatým chlapom na tunajšej Lesnej správe Paráč. V piatok 11. marca za nimi prišli dokonca kolegovia z Poľska – až z okolia Bialsko-Bialej a Katovíc – aby sa podučili lacnému a efektívnejšiemu zimnému prikrmovaniu zveri.

„Hoci v zime rozvezieme do krmelcov tony sena a jadrového krmiva, nedokážeme sa vyhnúť škodám, ktoré zver napácha na lesnom poraste ohryzávaním a odhryzávaním. Neradi to priznávame, ale sú stále dosť značné,“ priznal Wieslaw Tomecki, zástupca Rady lesníctva z Katovíc. „Každú možnosť naučiť sa, ako tieto škody znížiť – a predseda poľovného združenia Sczerk Vojtech Dobija, ktorý toto všetko inicioval, nám tvrdil, že tu sa to naučiť môžeme - iba uvítame.“
Po krátkom zvítaní sa jedenástka Poliakov s riaditeľom Lesov SR, OZ Námestovo Jozefom Herudom, zástupcami Obvodného lesného úradu v Dolnom Kubíne a pracovníkmi LS Paráč pobrala do výrobne krmiva. Tam za pomoci dvoch jednoduchých strojov – štiepkovača a šrotovníka – vzniká zmes, na receptúre ktorej chlapi z Oravskej Lesnej pracovali sedem rokov. Jej zloženie, proces výroby a využitie si však nenechávajú pre seba, budú len radi, keď prinesie úžitok aj iným. „Zvieratá nepoznajú hranice,“ hovorí Anton Kondela, technik LS Paráč. „Podmienky na slovenskej aj poľskej strane hranice majú približne rovnaké, až na to, že poľská klíma im v zime vyhovuje viac, je miernejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto sme si povedali, že aj kolegovia z Poľska by zužitkovali výsledok našej práce. Sú to vlastne len oprášené vedomosti starých otcov. Ak totiž zver v zime aj dostane kvalitné jadrové a objemové krmivo, chýbajú jej látky, ktoré prirodzene potrebuje. Tie získa poškodzovaním „našich“ drevín. Rozmýšľali sme, testovali, zisťovali, čo zver najradšej a najviac obhrýza. Skúšali sme rôzne pomery čečiny, ohryzových drevín, sena, letniny a jadra. Zmes sme rezali a šrotovali. Správny pomer sme mohli hodnotiť jedine pozorovaním. To chce svoj čas a obrovskú trpezlivosť.“
LS Paráč obhospodaruje revír s rozlohou viac ako 4 000 ha. Jelenia a srnčia zver je v týchto dňoch veľmi vyčerpaná a drží sa hlavne v okruhu približne 200 m okolo krmelcov.

„Krmelce napĺňame pravidelne každý druhý deň,“ hovoria chlapi, nakladajúc do žľabu kŕmnu zmes. Sena je ešte dostatok. „Ak do jednej-druhej nestihneme prísť, zvieratá nás už vyzerajú. Teraz nás je tu veľa, zľakli sa,“ vysvetľujú chlapi fakt, že počas našej návštevy krmelca uprostred lesov a dvojmetrových závejov nevidíme ani jedného jeleňa či srnu. „Pozrite sa, aké tory si sem vyšliapali. Po nich sem prechádzajú celé rúdele (čriedy), pekne kus za kusom, aby sa v hlbokom snehu nevyčerpali ešte viac.“ Napokon sa nám jednu čriedu jeleňov predsa len podarilo uzrieť, keď sme v džípe obchádzali iný krmelec.
Výhodou kŕmnej zmesi je, že poľovníci môžu do nej pridávať aj iné prímesi: liečivá proti parazitom či fosfor z jedle, podporujúci rast parožia. Jedno nám však neschádza z mysle: ak sú zvieratá takto sústredené, nestávajú sa ľahkou korisťou vlkov? Veď poľovníci na Orave tvrdia, že sú premnožené (hoci ochranári majú na to iný názor) a na zver striehne stále viac hladných krkov. Lesňania i Poliaci sa zhodujú v jednom: aj keď stavy vlkov naozaj rastú, zver v čriedach sa proti nim dokáže účinne brániť.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď sme sem išli, čakali sme, že nájdeme nejakú malú výrobňu granulátu, či niečoho podobného supermoderného a drahého,“ priznal na záver Tadeusz Pielak z Krajskej loveckej rady v Bialsko-Bialej. „Príjemne nás prekvapila jednoduchosť a dostupnosť prípravy kŕmnej zmesi z bežných surovín. Ak sa aj nám podarí s jej využitím znížiť škody, dnešný deň sa nám ohromne vyplatil.“
A recept na tú jednoduchú, prírodnú a ľahko dostupnú kŕmnu zmes? Lesňania sa ním netaja: 70 % smrekovej a jedľovej čečiny, 10 – 20 % sena, 10 – 15 % jadra, 0 – 10 % letniny (sušené malinčie, žihľava, letorasty listnatých drevín)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  10. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 517
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 390
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 209
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 856
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 545
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 210
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 774
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 109
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 898
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 597
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zosuv ohrozoval cestu aj železnicu. Takto to riešia

Premávka na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou bude obmedzená do konca roka.

Oprava zosuvu na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii už v stredu o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Veľké testovanie Slovákov začne na budúci víkend na Orave

Testovanie bude bezplatné, ale zatiaľ nie je rozhodnuté, či bude povinné alebo dobrovoľné.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Atléti ešte stihli doma súťažiť

Pre obavu zo šírenia COVID-19 viacerí pretekári neprešli.

Simona Kereškényiová doma ovládla kategória junioriek.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?