Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Slovenskú bryndzu si robia z drahých francúzskych syrov

V závere minulého a začiatkom tohto roka poprichádzali na návštevu domov, na rodnú Oravu, aj mnohí mladí ľudia, ktorí inak trávia celý rok v zahraničí. Väčšina z nich totiž odmietla sedieť doma a trčať v evidencii úradu práce alebo pracovať za takmer mini

málnu mzdu. Vybrali sa „skúsiť svet“. A keďže počas sviatkov málokto načína vážne témy, aj my sme si pre niektorých z nich vybrali príjemnú, ale pritom zaujímavú otázku: Za čím zatúžite, keď si v menej či viac vzdialených krajinách sadáte za stôl? Tridsaťročný Štefan z Tvrdošína v ďalekom Írsku túži po slovenskej plnotučnej horčici „Tá anglická sa nedá vôbec jes. A to už ani nehovorím o korení na dobré pečené zemiaky, niet si tu z čoho uvariť ani moju milovanú kôprovú omáčku. Ešteže naše mamy na nás myslia a kôpor nám minulý rok nasušili, pažítku zasadili do kvetináčov, nakúpili horčice. Jeden kolega dokonca pečie a predstavte si, v Írsku nedostať ani klasický škoricový a vanilkový cukor. A ten si musíme brať zo Slovenska.“

Skryť Vypnúť reklamu

Horčica chýba aj „klobásovému“ Gustovi zo Suchej Hory, ktorý teraz pracuje v Belgicku. Ale popritom máva občas „absťák“ na pravé oravské korbáče a parenice, ale najčastejšie na obyčajné bryndzové halušky „To, čo pre nás doma predstavuje zaujímavú exotiku – napríklad drahá francúzska horčica – sa nám tam veľmi rýchlo preje a o chvíľu sa to vôbec nedá jesť. Ale takí sme my ľudia: čo máme, to si nevážime, oceníme to až vtedy, keď to stratíme...“ Svätá pravda. Ale Gusto objavil v Belgicku jednu slovenskú reštauráciu, volá sa Slávik a vedie ju Flám, hovoriaci po slovensky, Gusto tvrdí, že v reštaurácii sa varia aj nenáročné slovenské jedlá, no na väčšinu tých pravých slovenských pochúťok chýbajú majiteľovi suroviny. „A už vôbec nečakajte, že sa im tam niekde v chladničke povaľuje bryndza...“

Skryť Vypnúť reklamu

Dušan z Trstenej nám prezradil, ako si v Anglicku a okolitých krajinách chlapi pripravujú bryndzu, keď sa im zažiada halušiek. Od starých harcovníkov získali tento recept: 15 dkg gréckeho alebo dánskeho syra Feta kaaz, 2 lyžice masla, 10 dkg mäkkého francúzskeho syra Mon chouw (mon sjú) spolu vymiešame. Zmixujeme trochu kyslého mlieka a jednu kyslú smotanu a pridáme vymiešanú zmes. „Nie je to celkom ono, ale na pár mesiacov sa s tým celkom dobre uspokojíme. Slanina navrch sa nájde všade,“ tvrdí Dušan. Jemu a chlapom z partie v Anglicku najviac chýba naša klasická čapovaná dvanástka.

Jana z Tvrdošína pracuje ako au-pair v Nemecku: „v rodine, kde som, mali slovenskú kuchárku. Akože. Ale tá si pod slovenskou kuchyňou predstavovala hlavne sekanú na ix spôsobov. Chvalabohu, už sa jej zbavili. Ale keďže domov to nemám ďaleko, v dvojmesačných intervaloch sa zásobím pudingami, horčicou a hlavne klobásou.“ Katka z Trstenej pracuje, tiež ako au-pair, na ostrove Isle of Man v Írskom mori. Rada čo-to napečie, ale z anglických surovín to akosi nikdy nie je ono. A tak si z domu nosí nielen vanilku, ale aj – múku! A keďže nehorázne miluje kyslú kapustu, ktorá tam nie je, snaží sa jej z domu vždy zobrať čo najviac. Dobrú chuť!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 144
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 851
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 874
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 893
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 418
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 683
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 579
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 547
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Ľudia z mesta sa dávajú testovať na dedinách

Vojaci museli do Osádky už dvakrát priviezť nové testy. Míňajú ich hlavne cezpoľní, pretože v Osádke čakajú oveľa kratšie.

V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

Záujem o testovanie je enormný, výrazne prevyšuje očakávania

Záujem ľudí o pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 je enormný, podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) výrazne prevyšuje očakávania.

Remišová: Do zdravotníctva musíme investovať, aby bolo odolnejšie

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) považuje za prvoradé zmierniť veľký tlak na zdravotníctvo,

Čakanie na testovanie v Oravskom podzámku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?