Isteže, máme lekárov, lieky, no to všetko sú len dočasné náplasti na naše rany. Vždy majú aj vedľajšie účinky, zaťažujú nám pečeň a skutočné zdravie nám nevracajú. Oveľa účinnejšie je vrátiť sa k darom matky Zeme v pôvodnom stave a nechať sa vyliečiť touto prirodzenou cestou.
Príroda sama osebe sa snaží všetko obnoviť, vyliečiť. (Ak sa napríklad porežeme, vôbec nepochybujeme, že za pár dní sa nám to zahojí.) Stačí, ak jej pomôžeme tým, že vytvoríme na to podmienky. Sme deti Zeme, z jej lona sme vyšli a v jej lone môžeme nájsť všetko, čo potrebujeme, teda aj liečivú potravu. Matka Príroda vo svojej nekonečnej múdrosti vytvára všetko v tej najdokonalejšej forme. Plody Prírody sú samy osebe dokonalé a liečivé. Len človek, ktorý žije v zhone, strese a pod vplyvom strachu, chce stále niečo vylepšovať, zdokonaľovať, kombinovať... Žiaľ, naším vylepšovaním - varením, pečením, dusením, konzervovaním - všetku potravu vlastne znehodnocujeme. Umŕtvime tak všetky živé, vitálne látky obnovujúce zdravie a prijímame balast. Aby nám takáto potrava chutila, všetko musíme osladiť či posoliť. (Porovnajme napríklad chuť surovej mrkvy a varenej. Kým surová je sladká, chutná, varená je bez chuti, musí sa aspoň posoliť.)
Čo všetko môžeme konzumovať ako surové? Nuž, nie je to len ovocie a zelenina, ale aj orechy, mak, ľanové, slnečnicové, sezamové či iné semená, ďalej obiloviny, strukoviny atď. Môžeme ich nechať namočiť či naklíčiť. Takto môžeme konzumovať napríklad namočenú pohánku, naklíčenú šošovicu, pšenicu a pod. Toto všetko je živá potrava, ktorá lieči a prinavracia zdravie. Mám s tým vynikajúce skúsenosti. Prechodom na takúto stravu sme si ja i moji priatelia a známi vyliečili rôzne, podľa niektorých lekárov nevyliečiteľné choroby (alergie, chronické akné, cukrovku, choroby chrbtice, cysty, nádory...) Som presvedčená, že týmto spôsobom sa dajú vyliečiť všetky, najmä civilizačné nemoci. Veľmi zaujímavé je, že už po dvoch-troch dňoch takejto stravy máme oveľa viac energie a chuti žiť. Máme chuť si aj pocvičiť či urobiť pre svoje zdravie ešte niečo navyše. Na začiatku možno budeme potrebovať radu či usmernenie, no neskôr, keď si trochu zvykneme, naše telo sa očistí a samo nás usmerní. Budeme mať chuť na to, čo práve najviac potrebuje.
Autor: Daniela Reptová