Ako nám povedal predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ing. Jozef Kondela, viac sa všetci dozvedia 15. októbra. Zatiaľ žijú prevažne z jediného zdroja celoročného prísunu – z platieb mliekarní za surové kravské mlieko. Letný „poplach“ okolo nedostatku masla a záujmu zahraničia o slovenské mlieko by mohol veštiť pre producentov mlieka lepšie časy, ale nie je to tak. Za liter mlieka najvyššej kvality dostávajú stále rovnako, 9,30 Sk. Prečo nerokujú s odberateľmi a mliekarenským zväzom o cene? „Rokujeme, ale mliekari sú jednotní a neoblomní,“ odpovedá Jozef Kondela. „Veľký záujem o zdravé oravské mlieko je aj v Čechách. Už len keď našu súčasnú predajnú cenu mlieka vynásobíme kurzom českej koruny, vyzerá to pre nás oveľa sľubnejšie. Musíme však zvažovať aj dôsledky takéhoto kroku do budúcnosti. Spretŕhanie väzieb na najbližších stabilných odberateľov by mohlo mať rôzne dopady. A práve toho sa obávame. Podobné možnosti majú aj naši kolegovia na Kysuciach, tí majú dokonca možnosť nižších prepravných nákladov. A napriek tomu tiež váhajú.“
Od poľských farmárov sme sa dozvedeli, že cena najkvalitnejšieho surového kravského mlieka len niekoľko kilometrov za slovensko-poľskou hranicou je 54 grošov za liter, teda pri súčasnom kurze 5,30/l. Nie je to atraktívna cena napríklad pre Tvrdošínsku alebo Liptovskú mliekareň? „Cena je naozaj zaujímavá a aj sme o dovoze poľského mlieka uvažovali,“ dozvedeli sme sa od vedúceho nákupu Tvrdošínskej mliekarne Štefana Letášiho. „Kvalita suroviny je však pre nás prvoradá a tú nám poľskí dodávatelia nedokázali zaručiť. Mlieko tu totiž produjkujú hlavne malé súkromné farmy, ktoré nie vždy stopercentne spĺňajú potrebné hygienické normy.“
Autor: mp