Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

MÔJ NÁZOR

Ponúka sa nám obrovská šanca: budovať tradíciu výrobcu borovičky a bryndze Pred niekoľkými dňami prebehla médiami optimistická správa, že po dlhých ťahaniciach sa konečne našim bruselským vyjadnávačom podaril husársky kúsok. Slovensku, ako jedinému štátu

Ponúka sa nám obrovská šanca: budovať tradíciu výrobcu borovičky a bryndze
Pred niekoľkými dňami prebehla médiami optimistická správa, že po dlhých ťahaniciach sa konečne našim bruselským vyjadnávačom podaril husársky kúsok. Slovensku, ako jedinému štátu, bolo priznané výlučné právo vyrábať a predávať bryndzu pod týmto obchodným názvom. Známu špecialitu z ovčieho mlieka, ktorá naviac tvorí základnú surovinu pri príprave slovenskej gastronomickej špeciality – bryndzových halušiek.

Na prvý pohľad bezvadná správa. Ale dovetky, ktoré bryndzu a jej výrobu podmieňujú a špecifikujú, opäť vyvolávajú nemálo otáznikov. Komisia EÚ totiž súčasne nekompromisne stanovila Slovensku dovolené počty chovaných oviec, určila územie, na ktorom sa môžu dojné ovce chovať a spresnila hygienicko-technologické podmienky pri získavaní a spracovaní mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Nebolo by na tom nič zlé, keby stanovené podmienky znamenali pre slovenské ovčiarstvo rozvoj. Veď tento druh zvierat natoľko romantizuje a dotvára kolorit prekrásnej slovenskej prírody podhorských a horských pasienkov, že si ľudia život v horách bez oviec ani nevedia predstaviť.

Žiaľ, bolo to ináč. Brusel nám naozaj príliš neprial. Oproti slovenskej požiadavke 600 000 kusov oviec nám bolo priznaných necelých 250 000 s tým, že na jednu ovcu nedostaneme žiadaných 600 Sk, ale len necelých 450.
Keď výrobu syra podmienili strojovým dojením oviec a k vybaveniu salaša žiadali aj splachovací záchod a dokonca sprchovací kút s teplou a studenou vodou, každému Slovákovi, ktorí už niekedy v živote bol na salaši, zmrzne na tvári úsmev. Keď také podmienky slovenská strana prijala, svedčí to nepochybne o tom, že nielen úradníci EÚ, ale, žiaľ, ani zástupcovia Slovenska na salaši nikdy v živote neboli a naviac, celej problematike skutočne vôbec nerozumejú. Nikto triezvo rozmýšľajúci si totiž nevie predstaviť, ako by bolo možné na odľahlé miesto neprístupných horských pasienkov, za ktorými, naviac, ovce stále kočujú za pašou, zaviesť elektrický prúd, bez ktorého je strojové dojenie neuskutočniteľné, rovnako, ako ohrev vody v bojleroch.

Skryť Vypnúť reklamu

Nikto znalý problematiky si totiž nevie predstaviť, ako do týchto vysokých polôh, kde často jediným dopravným prostriedkom je konský záprah, chce nejaký byrokratický demagóg dopraviť niekoľkotonovú strojovú dojáreň spolu s nevyhnutným množstvom kyselín, lúhov a dezinfekčných prostriedkov na čistenie dojacieho stroja cirkuláciou v okruhu a hlavne, ako zabezpečiť likvidáciu škodlivín bez toho, aby nedochádzalo k nepredstaviteľnému znečisťovaniu životného prostredia.

Absurdnosť tejto nezmyselnej požiadavky mi potvrdzuje spomienka na tragickú, smutnú príhodu spred dvadsiatich piatich rokov. Keď sme po skazonosnej jarnej búrke spolu so zootechnikom jedného roľníckeho družstva stáli na ceste neďaleko Podbanského, a on mi trasúcou rukou ukazoval na vysoko položenej horskej poľane blízko obrovského smreka veľký biely fľak. Nebol to, bohužiaľ, zbytok snehového poľa, ale bleskom zasiahnutých 250 oviec, medzi ktorými ležal mŕtvy pastier. Kým na konskom povoze zviezli dole k štátnej ceste najprv chlapa a za nim postupne uhynuté ovce, prešli takmer tri dni. Už dávno som sa necítil taký bezmocný ako vtedy. A teraz. Po štyridsaťročných skúsenostiach v dozornej a kontrolnej činnosti sa nemôžem zbaviť pocitu, že nekompetentné personálne zastúpenie Slovenska pri predvstupovom vyjadnávaní docielilo akurát jedno: pristúpili sme na to, aby sa ovčiarstvo a ovčie mliekárstvo nezlikvidovalo nahlas, naraz, už teraz, ale potichu, na etapy, postupne, až trochu neskôr. Pre objektívnosť treba priznať, že terajší stav ovčiarstva je naozaj nevyhovujúci. Za 260 rokov od čias, kedy si františkánsky rehoľník, spisovateľ Hugolín Gavlovič z nedostatku iných možností niekoľko rokov liečil na salašoch svoje tuberkulózne pľúca (a jeho dielo sa stalo jedným z prvých písomných záznamov o stave salašov), sa na Slovensku takmer nič nezmenilo. A to je veľmi zle.

Skryť Vypnúť reklamu

Zásadné zmeny terajšieho systému musia uskutočniť výlučne renomovaní odborníci bez vplyvu politikov, byrokratov... Hlavné slovo musia mať veterinári, lekári, hygienici, inžinieri-technológovia a, pochopiteľne, odborne vyspelí chovatelia oviec. Ak sa Švajčiarske prezentuje kvalitnými hodinkami, Rusko vodkou, Maďarsko mletou červenou paprikou, Bulharsko špičkovou zeleninou a Francúzsko šampanským, Slovákom sa núka obrovská šanca: definitívne začať budovať svoju novú tradíciu výrobcu dvoch mimoriadne sa k sebe hodiacich výrobkov – borovičky a bryndze.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 130
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 017
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 433
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 043
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 997
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 287
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 618
  8. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 554
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 551
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 410
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

Už ste čítali?