Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

MÔJ NÁZOR

Ponúka sa nám obrovská šanca: budovať tradíciu výrobcu borovičky a bryndze Pred niekoľkými dňami prebehla médiami optimistická správa, že po dlhých ťahaniciach sa konečne našim bruselským vyjadnávačom podaril husársky kúsok. Slovensku, ako jedinému štátu

Ponúka sa nám obrovská šanca: budovať tradíciu výrobcu borovičky a bryndze
Pred niekoľkými dňami prebehla médiami optimistická správa, že po dlhých ťahaniciach sa konečne našim bruselským vyjadnávačom podaril husársky kúsok. Slovensku, ako jedinému štátu, bolo priznané výlučné právo vyrábať a predávať bryndzu pod týmto obchodným názvom. Známu špecialitu z ovčieho mlieka, ktorá naviac tvorí základnú surovinu pri príprave slovenskej gastronomickej špeciality – bryndzových halušiek.

Na prvý pohľad bezvadná správa. Ale dovetky, ktoré bryndzu a jej výrobu podmieňujú a špecifikujú, opäť vyvolávajú nemálo otáznikov. Komisia EÚ totiž súčasne nekompromisne stanovila Slovensku dovolené počty chovaných oviec, určila územie, na ktorom sa môžu dojné ovce chovať a spresnila hygienicko-technologické podmienky pri získavaní a spracovaní mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Nebolo by na tom nič zlé, keby stanovené podmienky znamenali pre slovenské ovčiarstvo rozvoj. Veď tento druh zvierat natoľko romantizuje a dotvára kolorit prekrásnej slovenskej prírody podhorských a horských pasienkov, že si ľudia život v horách bez oviec ani nevedia predstaviť.

Žiaľ, bolo to ináč. Brusel nám naozaj príliš neprial. Oproti slovenskej požiadavke 600 000 kusov oviec nám bolo priznaných necelých 250 000 s tým, že na jednu ovcu nedostaneme žiadaných 600 Sk, ale len necelých 450.
Keď výrobu syra podmienili strojovým dojením oviec a k vybaveniu salaša žiadali aj splachovací záchod a dokonca sprchovací kút s teplou a studenou vodou, každému Slovákovi, ktorí už niekedy v živote bol na salaši, zmrzne na tvári úsmev. Keď také podmienky slovenská strana prijala, svedčí to nepochybne o tom, že nielen úradníci EÚ, ale, žiaľ, ani zástupcovia Slovenska na salaši nikdy v živote neboli a naviac, celej problematike skutočne vôbec nerozumejú. Nikto triezvo rozmýšľajúci si totiž nevie predstaviť, ako by bolo možné na odľahlé miesto neprístupných horských pasienkov, za ktorými, naviac, ovce stále kočujú za pašou, zaviesť elektrický prúd, bez ktorého je strojové dojenie neuskutočniteľné, rovnako, ako ohrev vody v bojleroch.

Skryť Vypnúť reklamu

Nikto znalý problematiky si totiž nevie predstaviť, ako do týchto vysokých polôh, kde často jediným dopravným prostriedkom je konský záprah, chce nejaký byrokratický demagóg dopraviť niekoľkotonovú strojovú dojáreň spolu s nevyhnutným množstvom kyselín, lúhov a dezinfekčných prostriedkov na čistenie dojacieho stroja cirkuláciou v okruhu a hlavne, ako zabezpečiť likvidáciu škodlivín bez toho, aby nedochádzalo k nepredstaviteľnému znečisťovaniu životného prostredia.

Absurdnosť tejto nezmyselnej požiadavky mi potvrdzuje spomienka na tragickú, smutnú príhodu spred dvadsiatich piatich rokov. Keď sme po skazonosnej jarnej búrke spolu so zootechnikom jedného roľníckeho družstva stáli na ceste neďaleko Podbanského, a on mi trasúcou rukou ukazoval na vysoko položenej horskej poľane blízko obrovského smreka veľký biely fľak. Nebol to, bohužiaľ, zbytok snehového poľa, ale bleskom zasiahnutých 250 oviec, medzi ktorými ležal mŕtvy pastier. Kým na konskom povoze zviezli dole k štátnej ceste najprv chlapa a za nim postupne uhynuté ovce, prešli takmer tri dni. Už dávno som sa necítil taký bezmocný ako vtedy. A teraz. Po štyridsaťročných skúsenostiach v dozornej a kontrolnej činnosti sa nemôžem zbaviť pocitu, že nekompetentné personálne zastúpenie Slovenska pri predvstupovom vyjadnávaní docielilo akurát jedno: pristúpili sme na to, aby sa ovčiarstvo a ovčie mliekárstvo nezlikvidovalo nahlas, naraz, už teraz, ale potichu, na etapy, postupne, až trochu neskôr. Pre objektívnosť treba priznať, že terajší stav ovčiarstva je naozaj nevyhovujúci. Za 260 rokov od čias, kedy si františkánsky rehoľník, spisovateľ Hugolín Gavlovič z nedostatku iných možností niekoľko rokov liečil na salašoch svoje tuberkulózne pľúca (a jeho dielo sa stalo jedným z prvých písomných záznamov o stave salašov), sa na Slovensku takmer nič nezmenilo. A to je veľmi zle.

Skryť Vypnúť reklamu

Zásadné zmeny terajšieho systému musia uskutočniť výlučne renomovaní odborníci bez vplyvu politikov, byrokratov... Hlavné slovo musia mať veterinári, lekári, hygienici, inžinieri-technológovia a, pochopiteľne, odborne vyspelí chovatelia oviec. Ak sa Švajčiarske prezentuje kvalitnými hodinkami, Rusko vodkou, Maďarsko mletou červenou paprikou, Bulharsko špičkovou zeleninou a Francúzsko šampanským, Slovákom sa núka obrovská šanca: definitívne začať budovať svoju novú tradíciu výrobcu dvoch mimoriadne sa k sebe hodiacich výrobkov – borovičky a bryndze.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 002
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 633
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 420
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 817
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 719
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 611
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 376
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 178
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?