Streda, 20. september, 2017 | Meniny má Ľuboslav(a)
Pridajte si svoje mesto

Otvorený list uiteky predsedovi VÚC

Erika Jurinová z Habovky, dnes už bývalá uiteka SP

Je prinajmenšom nezvyklé „tento druh pošty“ využíva na riešenie osobného problému, aby však pisateka, a pravdepodobne aj naša itateka nemala pocit krivdy zo strany nášho periodika, že jej neposkytneme priestor na zverejnenie textu, prisúbili sme to s podmienkou, že v novinách prinesieme súbežne stanovisko oboch strán – teda aj kritizovanej. Uverejujeme iba as listu, týkajúcu sa podstaty problému, teda kritiku pisateky na adresu pracovno-právnych vzahov na spomínanej škole.

Vážený pán Tarák, po zrelej úvahe som sa rozhodla Vás oboznámi s prístupom svojich (do 31. 8. 2002) zamestnávateov a s riešením vzniklej situácie. Tento list píšem ako otvorený a poskytujem ho i regionálnej tlai.

Po šiestich rokoch materskej dovolenky (mám tri maloleté deti 7/5/2 roky) som dostala ponuku ui na SOU odevnom a SPŠ – odevnej v Námestove (pred nástupom na materskú dovolenku som bola zamestnaná na SPŠO). Bola to pre ma veká výzva, vemi dobre som si uvedomovala, že v dnešnej dobe je takáto ponuka zriedkavá, no na druhej strane najmladšia dcérka mala sotva rok a pol a bolo mi jasné, že ak ponuku prijmem, bude to vemi nároné vzhadom na rodinnú situáciu. S pomocou manžela a známych sa mi podarilo všetko skbi, prácu som prijala a naplno som sa jej zaala venova. Pracovná zmluva bola stanovená na dobu poas zastupovania za pracovníku, toho asu na materskej dovolenke, najdlhšie do 31. 8. 2002. „Obetovala“ som sa rada, ve na zaiatku mi vyšli v ústrety. Dostala som sa do dobrého kolektívu uiteov, ktorý sa práve utužoval, o, zdá sa, vadilo vedeniu. asto som do práce cestovala autom, aby som nevymeškala a stihla aj lekárske vyšetrenia s demi. Najmladšia dcéra bola podávaná z rúk do rúk opatrovateliek, takže po finannej stránke som bola oproti materskej dovolenke v mínuse. Stále som mala na zreteli ústny prísub, že ak bude pracovné miesto voné, nie je dôvod, preo by som v zamestnaní nezostala.

Problémy zaali asi po pol roku, kedy mi bolo oznámené, že „výsada“, ktorou som doposia disponovala, t. j. že školské prípravy si môžem robi doma (na rozdiel od ostatných kolegý), mi bola odobratá. Nerozumela som tomu, ve na otázku, i si azda neplním dostatone povinnosti, mi odpovedali, že plním, ale vtedy ma potrebovali a teraz je situácia iná. Opä som zvažovala a premýšala, i majú zmysel všetky tie odriekania, ve najviac trpela rodina. Rozhodla som sa bojova, a asi by nebolo rozumné odchádza pred maturitami, no a samozrejme ten ústny prísub...

Najväšie prekvapenie som zažila na konci školského roka, ke mi oznámili ukonenie pracovného pomeru a následne som sa dozvedela, že od septembra prijmú na voné pracovné miesto novú pracovnú silu – presnejšie nie niekoho, kto sa vracia z materskej dovolenky, alebo predtým na škole pracoval, ale pravdepodobne erstvú absolventku.

Reakcia riaditea školy ubomíra Adamca:

Pisateka otvoreného listu predsedovi VÚC pracovala v SPŠO ako uiteka v roku 1994 len po dobu šiestich mesiacov. Možnos zamestna sa v SPŠO ako uiteka odborných predmetov jej bola opä ponúknutá na základe jej žiadosti od 1.10. 2001. Pracovná zmluva bola s ou uzatvorená na dobu uritú do 31.8.2002, ktorú uzatvorila dobrovone a nie na nátlak vedenia školy. Ako matke troch malých detí sme jej upravili rozvrh hodín poda jej požiadaviek. Aj napriek tejto výsade vemi asto vynechávala vyuovací proces z dôvodu lekárskeho vyšetrenia svojich detí. Svoju finannú stránku v pôsobení uitea strednej školy si každý zamestnanec musí prehodnoti sám a postavi si svoje životné priority.

Ako sama uvádza na škole je dobrý kolektív uiteov, ktorého súdržnos poda môjho názoru sa nevytvorila len po jej príchode do tohto kolektívu, ale súdržnos tohto kolektívu je výsledkom zodpovedného a dlhoroného pôsobenia práve riaditea školy ako i celého vedenia.

Je smutné, že pisateka považuje svoju prácu uitea ako obetu i boj, a nie ako poslanie odborne vzdeláva mladých udí.

Ku koncu školského roka vedenie školy každorone prehodnocuje pracovné zmluvy na dobu uritú. Do úvahy sa vždy berie nielen plnenie základných povinností, ale aj výsledky v prezentácii školy zapájaním žiakov do rôznych súaží a mimoškolských aktivít, ktoré v nemalej miere zvyšujú „kredit“ školy.

Keže došlo k vemi nízkemu záujmu žiakov základných škôl o študijný odbor odevníctvo na SPŠ odevnej, nemohla sa v zmysle vyhlášky MŠ SR . 80/1991 Zb. o stredných školách zriadi ani jedna trieda 1. roníka, a preto dochádza k 1.9.2002 k zníženiu potu tried a tým aj potu uiteov. Z uvedeného vyplýva, že voné pracovné miesto uiteky odborných predmetov v SPŠO nebude. Na základe tejto skutonosti pisateke listu pracovná zmluva na SPŠ odevnej nemohla by predžená. Z právneho hadiska teda nedošlo v prípade pisateky zo strany zamestnávatea k žiadnemu porušeniu pracovno-právnych predpisov, - napísal na margo prípadu v odpovedi Erike Jurinovej pre našu redakciu riadite SPŠ odevnej ubomír Adamec.

1. Ako sa Oravec ubránil poľským banditom. Na začiatku bol inzerát 2 275
  2. Necelé tri týždne po požiari podľahlo zraneniam malé dievčatko 737
  3. Na Oravu príde slávny Spartak Trnava 555
  4. Motorkár neprežil náraz do zaparkovaného auta 528
  5. Zelené lesy sa strácajú. Nikto netuší, aké budú o päť rokov 380
  6. Privítajme ďalších malinkých Oravcov Foto 380
  7. Mohli by stavať, zavadzia im vedenie vysokého napätia 323
  8. Odborári prichádzajú s novou kampaňou, týka sa dôchodku 252
  9. Colníci zabránili možnému podvodu, autá stopli na Orave 241
  10. K Roháčskemu vodopádu sa dočasne turisti nedostanú 232

Najčítanejšie správy

Orava

Ako sa Oravec ubránil poľským banditom. Na začiatku bol inzerát

Nepríjemnú skúsenosť s poľskými obchodníkmi má dolnokubínsky podnikateľ, ktorý zareagoval na inzerát z internetu. V najhoršej chvíli sa obával nielen o peniaze a auto, ale aj o život.

Necelé tri týždne po požiari podľahlo zraneniam malé dievčatko

Len dvojročné dievčatko, ktoré na začiatku septembra utrpelo vážne popáleniny pri požiari rodinného domu v Zákamennom, zraneniam tento týždeň podľahlo.

Na Oravu príde slávny Spartak Trnava

V pondelok sa žrebovalo 4. kolo Slovenského pohára vo futbale.

Motorkár neprežil náraz do zaparkovaného auta

Prečo motocyklista vozidlo neobišiel, zisťujú policajti.

Zelené lesy sa strácajú. Nikto netuší, aké budú o päť rokov

Oravská časť Západných Tatier vysychá rýchlejšie, ako kompetentní dokázali pred pár rokmi predpokladať. Lesníci bijú na poplach. Ťažba kalamity v najchránenejších častiach však zrejme nezačne.

Blízke regióny

V Jedľovinách buďte opatrní, niekto tam na chodníku nastražil kruté pasce

​​​​​​​Počas prechádzok v obľúbenej martinskej lokalite Jedľoviny si treba dávať pozor. Nejaký bezcitný človek tam schované v zemi poukladal pasce z ostrých klincov priamo na chodník. Ak na ne stúpite, môžete sa vážne zraniť. Či sú nástrahy určené bežcom, cyklistom, motorkárom a aký mal dotyčný na to dôvod, úplne jasné nie je.

Na Ľadovni asi vyrástlo jediné konopné pole v Turci

​​​​​​​Zaujímavú raritu majú obyvatelia Ľadovne priamo pod svojimi oknami. Vyzerá to ako marihuana, vonia to tiež veľmi podobne, no z fajčenia tejto rastliny by ste asi pôžitok nemali.

Martinčania v hurikáne Irma: Do rána sme sa modlili, aby sme prežili toto peklo

​​​​​​​Mladý pár v noci prebrala ohromná sila vetra. Lomcovala so zadebnenými oknami, všetko vŕzgalo, triaslo sa, vonku bolo počuť buchot. Vlny na mori vraj dosahovali výšku sedem metrov a rozbíjali sa až hlboko v bielom piesku. Takto si Martinčania spomínajú na strašný hurikán v Dominikánskej republike.

Takto bezohľadne jazdia naši vodiči

Vodiči počas rekonštrukcie mosta nerešpektujú svetlá na semaforoch. Aroganciou ohrozujú seba aj ostatných.

Hokejová radosť sa vrátila do Martina + Foto

Na druholigovú premiéru Martina sa prišlo pozrieť takmer tisícpäťsto ľudí. Hráči sa im za dôveru odmenili vysokým víťazstvom nad Rimavskou Sobotou.

Všetky správy

Protischránkový register má prvú obeť, vypovedali nájom bratislavskej stanice

Developer, ktorý mal vlani dokončiť rekonštrukciu hlavnej stanice, výpoveď nájmu pozemkov spochybňuje.

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Petra Sagana čakajú už ôsme majstrovstvá sveta. Pozrite, ako sa mu darilo na tých predchádzajúcich.

Minúta po minúte: Príroda opäť vyčíňa, Mexiko zasiahlo ďalšie zemetrasenie

Hurikán Maria mierne zoslabol a dorazil na pobrežie Portorika.

Návrat Ščurka z basy k hokeju: vražda, klamstvá aj podozrenie z korupcie

Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov. Prečo dostal hokejista Ščurko za brutálnu vraždu rozhodcu Mareka Liptaja len mierny trest.

Kam vyraziť