Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Otvorený list uiteky predsedovi VÚC

Erika Jurinová z Habovky, dnes už bývalá uiteka SP

Je prinajmenšom nezvyklé „tento druh pošty“ využíva na riešenie osobného problému, aby však pisateka, a pravdepodobne aj naša itateka nemala pocit krivdy zo strany nášho periodika, že jej neposkytneme priestor na zverejnenie textu, prisúbili sme to s podmienkou, že v novinách prinesieme súbežne stanovisko oboch strán – teda aj kritizovanej. Uverejujeme iba as listu, týkajúcu sa podstaty problému, teda kritiku pisateky na adresu pracovno-právnych vzahov na spomínanej škole.

Vážený pán Tarák, po zrelej úvahe som sa rozhodla Vás oboznámi s prístupom svojich (do 31. 8. 2002) zamestnávateov a s riešením vzniklej situácie. Tento list píšem ako otvorený a poskytujem ho i regionálnej tlai.

Skryť Vypnúť reklamu

Po šiestich rokoch materskej dovolenky (mám tri maloleté deti 7/5/2 roky) som dostala ponuku ui na SOU odevnom a SPŠ – odevnej v Námestove (pred nástupom na materskú dovolenku som bola zamestnaná na SPŠO). Bola to pre ma veká výzva, vemi dobre som si uvedomovala, že v dnešnej dobe je takáto ponuka zriedkavá, no na druhej strane najmladšia dcérka mala sotva rok a pol a bolo mi jasné, že ak ponuku prijmem, bude to vemi nároné vzhadom na rodinnú situáciu. S pomocou manžela a známych sa mi podarilo všetko skbi, prácu som prijala a naplno som sa jej zaala venova. Pracovná zmluva bola stanovená na dobu poas zastupovania za pracovníku, toho asu na materskej dovolenke, najdlhšie do 31. 8. 2002. „Obetovala“ som sa rada, ve na zaiatku mi vyšli v ústrety. Dostala som sa do dobrého kolektívu uiteov, ktorý sa práve utužoval, o, zdá sa, vadilo vedeniu. asto som do práce cestovala autom, aby som nevymeškala a stihla aj lekárske vyšetrenia s demi. Najmladšia dcéra bola podávaná z rúk do rúk opatrovateliek, takže po finannej stránke som bola oproti materskej dovolenke v mínuse. Stále som mala na zreteli ústny prísub, že ak bude pracovné miesto voné, nie je dôvod, preo by som v zamestnaní nezostala.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémy zaali asi po pol roku, kedy mi bolo oznámené, že „výsada“, ktorou som doposia disponovala, t. j. že školské prípravy si môžem robi doma (na rozdiel od ostatných kolegý), mi bola odobratá. Nerozumela som tomu, ve na otázku, i si azda neplním dostatone povinnosti, mi odpovedali, že plním, ale vtedy ma potrebovali a teraz je situácia iná. Opä som zvažovala a premýšala, i majú zmysel všetky tie odriekania, ve najviac trpela rodina. Rozhodla som sa bojova, a asi by nebolo rozumné odchádza pred maturitami, no a samozrejme ten ústny prísub...

Najväšie prekvapenie som zažila na konci školského roka, ke mi oznámili ukonenie pracovného pomeru a následne som sa dozvedela, že od septembra prijmú na voné pracovné miesto novú pracovnú silu – presnejšie nie niekoho, kto sa vracia z materskej dovolenky, alebo predtým na škole pracoval, ale pravdepodobne erstvú absolventku.

Skryť Vypnúť reklamu

Reakcia riaditea školy ubomíra Adamca:

Pisateka otvoreného listu predsedovi VÚC pracovala v SPŠO ako uiteka v roku 1994 len po dobu šiestich mesiacov. Možnos zamestna sa v SPŠO ako uiteka odborných predmetov jej bola opä ponúknutá na základe jej žiadosti od 1.10. 2001. Pracovná zmluva bola s ou uzatvorená na dobu uritú do 31.8.2002, ktorú uzatvorila dobrovone a nie na nátlak vedenia školy. Ako matke troch malých detí sme jej upravili rozvrh hodín poda jej požiadaviek. Aj napriek tejto výsade vemi asto vynechávala vyuovací proces z dôvodu lekárskeho vyšetrenia svojich detí. Svoju finannú stránku v pôsobení uitea strednej školy si každý zamestnanec musí prehodnoti sám a postavi si svoje životné priority.

Ako sama uvádza na škole je dobrý kolektív uiteov, ktorého súdržnos poda môjho názoru sa nevytvorila len po jej príchode do tohto kolektívu, ale súdržnos tohto kolektívu je výsledkom zodpovedného a dlhoroného pôsobenia práve riaditea školy ako i celého vedenia.

Je smutné, že pisateka považuje svoju prácu uitea ako obetu i boj, a nie ako poslanie odborne vzdeláva mladých udí.

Ku koncu školského roka vedenie školy každorone prehodnocuje pracovné zmluvy na dobu uritú. Do úvahy sa vždy berie nielen plnenie základných povinností, ale aj výsledky v prezentácii školy zapájaním žiakov do rôznych súaží a mimoškolských aktivít, ktoré v nemalej miere zvyšujú „kredit“ školy.

Keže došlo k vemi nízkemu záujmu žiakov základných škôl o študijný odbor odevníctvo na SPŠ odevnej, nemohla sa v zmysle vyhlášky MŠ SR . 80/1991 Zb. o stredných školách zriadi ani jedna trieda 1. roníka, a preto dochádza k 1.9.2002 k zníženiu potu tried a tým aj potu uiteov. Z uvedeného vyplýva, že voné pracovné miesto uiteky odborných predmetov v SPŠO nebude. Na základe tejto skutonosti pisateke listu pracovná zmluva na SPŠ odevnej nemohla by predžená. Z právneho hadiska teda nedošlo v prípade pisateky zo strany zamestnávatea k žiadnemu porušeniu pracovno-právnych predpisov, - napísal na margo prípadu v odpovedi Erike Jurinovej pre našu redakciu riadite SPŠ odevnej ubomír Adamec.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  6. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  7. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  8. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  9. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 786
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 742
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 390
  4. Aká je chémia vôní 11 463
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 305
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 772
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 640
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 262
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 719
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 853

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Okolo bývali gajdoši, zastávka ich bude pripomínať

Autobusová zástavka v Oravskej Polhore má nový šat.

Zástavka gajdošov.
#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Nečakaná zastávka kamióna v centre Tvrdošína.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?