Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Najlepší postúpili do národnej súaže

Poas utorka a stredy minulý týžde zvádzali kvalifi

Najšikovnejší tretiaci a štvrtáci sa snažili kvalifikova na celoslovenskú národnú súaž v odborných zrunostiach, ktorá bude tento rok prebieha v Šamoríne. Súažiaci si merali sily v šiestich odboroch: kuchár - kuchárka, ašník - servírka, cukrár - cukrárka, barman - barmanka, obchodný pracovník a somelier. Absolventi tunajšej školy majú vysoký kredit na celom Slovensku najmä zásluhou dôkladnej, z pohadu študentov sná niekedy až príliš prehnanej príprave. Popredné miesta a takmer každoroné vavríny z domácich i zahraniných súaží však dávajú majstrom odborného výcviku za pravdu - len sústavným cibrením zrunosti a fantázie sa dajú v silnej konkurencii ostatných škôl dosahova špikové výsledky.

Ako nám povedal zástupca riaditea Bc. Jozef Cipov, do posledného kola súaže sa prebojovalo zo 63 žiakov iba 25 najzrunejších, z ktorých každý musí zvládnu niekoko úloh. Pred štyrmi zadaniami stáli ašníci, barmani a somelieri.

Sná najzaujímavejším divadlom pod rukami ašníkov bola príprava ovocného šalátu i predjedla, ktorého základom muselo by jablko. Ve olúpa, vykroji a nadrobno pokrája jablko bez toho, aby ste sa ho dotkli rukou, nie je také jednoduché. Len si to skúste!

Tradinú šou predvádzali poetným divákom barmani pri miešaní alkoholických i nealkoholických nápojov. Priznáme sa, najprv sme porote trochu aj závideli, vidiac, že degustujú každú chuovú a pestrofarebnú kreáciu z novonaplneného pohára. Ale vypi ich 25 a každý iný... Od predsedu poroty barmanov ubomíra Petrovia sme sa však dozvedeli, že 25 drinkov zvládne v pohode a triezvy. Do nápoja iba namoí jazyk a skúma prvý chuový dojem, ale i doznievanie nápoja na jazyku - podobne ako pri ochutnávke vína.

Pastvou pre oi boli vínne stoly, pripravené mladými someliermi, ktorí predvádzali okrem iného i degustáciu vín Malokarpatskej vinárskej oblasti.

Spolu jedenás zadaní museli zvládnu kuchári - predjedlá, hlavné jedlá, rolovanie mäsa, drezírovanie kuraa, krájanie cibule na viedenský spôsob...

Obchodní pracovníci mali úloh sedem, medzi nimi napríklad i balenie obrazu otvorenou technikou i napísanie žiadosti o zamestnanie aj so životopisom.

Cukrári maovali na sklo, zdobili perníky a poda vlastnej fantázie moderne upravovali lievance.

V obore ašník si postup do celoslovenskej súaže vybojovali 1. Branislav Hažík, 2. Ivana Novotná, 3. Martin Stronek, za barmanským stolíkom bol najúspešnejší opä Branislav Hažík, 2. Michal erve a 3. Dominik Sumega. Najzrunejšími someliermi sa stali 1. Michal erve, 2. Marek Spišiak a 3. Miloš Buek a za obchodníckym pultom sa budú vedie najlepšie obraca 1. Zuzana Barnasová, 2. Eva Žitáková, o tretie miesto sa delia Kristína Kuravková a Martin Zelník. Príprava jedál išla najlepšie kuchárom 1. Jane Mäsiarovej, 2. Alene Zlatošovej, 3. Lukášovi Janiíkovi. Špecialistami na sladkosti budú cukrári 1. Mariana Kobyliaková, 2. Monika Hulejová a 3. Alena Kureková.

Melánia Pastvová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  4. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov? Dá sa to aj na Slovensku
  2. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  3. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  4. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 821
  2. Najužitočnejšia appka 17 746
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 460
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 406
  6. V O2 to s dátami poriadne prehnali 6 120
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 5 312
  8. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 957
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 090
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 490

Hlavné správy z MY Orava

Vietor vyvracal stromy aj elektrické stĺpy

V noci sa aj Oravou prehnal silný vietor. Rozsiahle škody však, našťastie, nespôsobil.

Začala sa dražba pozemkov pre výstavbu rodinných domov

Prvý majiteľ sa teší zo svojho nového pozemku, stačilo mu prihodiť dvetisíc eur.

V skromných podmienkach vyrástla ďalšia majsterka Slovenska

Projekt atletickej dráhy s umelým povrchom sa nedostal do programu mestského zastupiteľstva v Dolnom Kubíne už dva roky.

Po nočnej víchrici zostali bez elektriny tisíce domácností

Na Orave ide najmä o Trstenú a Beňadovo a Oravský Podzámok.

Vlaky opäť premávajú s obmedzením

Kvôli prácam na železnici budú cestujúcich namiesto vlakov voziť náhradné autobusy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Poslanca a kandidáta na primátora dnes zadržala protikorupčná jednotka

Politik je údajne už obvinený z nepriamej korupcie.

Žilinský Bulvár: Kedysi vychýrená štvrť mesta, teraz len upadá

Žilinský Bulvár je vo veľmi zlom stave. Problémom sú najmä bezdomovci.

Vybrali SME

Už ste čítali?