Najšikovnejší tretiaci a štvrtáci sa snažili kvalifikova na celoslovenskú národnú súaž v odborných zrunostiach, ktorá bude tento rok prebieha v Šamoríne. Súažiaci si merali sily v šiestich odboroch: kuchár - kuchárka, ašník - servírka, cukrár - cukrárka, barman - barmanka, obchodný pracovník a somelier. Absolventi tunajšej školy majú vysoký kredit na celom Slovensku najmä zásluhou dôkladnej, z pohadu študentov sná niekedy až príliš prehnanej príprave. Popredné miesta a takmer každoroné vavríny z domácich i zahraniných súaží však dávajú majstrom odborného výcviku za pravdu - len sústavným cibrením zrunosti a fantázie sa dajú v silnej konkurencii ostatných škôl dosahova špikové výsledky.
Ako nám povedal zástupca riaditea Bc. Jozef Cipov, do posledného kola súaže sa prebojovalo zo 63 žiakov iba 25 najzrunejších, z ktorých každý musí zvládnu niekoko úloh. Pred štyrmi zadaniami stáli ašníci, barmani a somelieri.
Sná najzaujímavejším divadlom pod rukami ašníkov bola príprava ovocného šalátu i predjedla, ktorého základom muselo by jablko. Ve olúpa, vykroji a nadrobno pokrája jablko bez toho, aby ste sa ho dotkli rukou, nie je také jednoduché. Len si to skúste!
Tradinú šou predvádzali poetným divákom barmani pri miešaní alkoholických i nealkoholických nápojov. Priznáme sa, najprv sme porote trochu aj závideli, vidiac, že degustujú každú chuovú a pestrofarebnú kreáciu z novonaplneného pohára. Ale vypi ich 25 a každý iný... Od predsedu poroty barmanov ubomíra Petrovia sme sa však dozvedeli, že 25 drinkov zvládne v pohode a triezvy. Do nápoja iba namoí jazyk a skúma prvý chuový dojem, ale i doznievanie nápoja na jazyku - podobne ako pri ochutnávke vína.
Pastvou pre oi boli vínne stoly, pripravené mladými someliermi, ktorí predvádzali okrem iného i degustáciu vín Malokarpatskej vinárskej oblasti.
Spolu jedenás zadaní museli zvládnu kuchári - predjedlá, hlavné jedlá, rolovanie mäsa, drezírovanie kuraa, krájanie cibule na viedenský spôsob...
Obchodní pracovníci mali úloh sedem, medzi nimi napríklad i balenie obrazu otvorenou technikou i napísanie žiadosti o zamestnanie aj so životopisom.
Cukrári maovali na sklo, zdobili perníky a poda vlastnej fantázie moderne upravovali lievance.
V obore ašník si postup do celoslovenskej súaže vybojovali 1. Branislav Hažík, 2. Ivana Novotná, 3. Martin Stronek, za barmanským stolíkom bol najúspešnejší opä Branislav Hažík, 2. Michal erve a 3. Dominik Sumega. Najzrunejšími someliermi sa stali 1. Michal erve, 2. Marek Spišiak a 3. Miloš Buek a za obchodníckym pultom sa budú vedie najlepšie obraca 1. Zuzana Barnasová, 2. Eva Žitáková, o tretie miesto sa delia Kristína Kuravková a Martin Zelník. Príprava jedál išla najlepšie kuchárom 1. Jane Mäsiarovej, 2. Alene Zlatošovej, 3. Lukášovi Janiíkovi. Špecialistami na sladkosti budú cukrári 1. Mariana Kobyliaková, 2. Monika Hulejová a 3. Alena Kureková.
Melánia Pastvová