Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Najlepší postúpili do národnej súaže

Poas utorka a stredy minulý týžde zvádzali kvalifi

Najšikovnejší tretiaci a štvrtáci sa snažili kvalifikova na celoslovenskú národnú súaž v odborných zrunostiach, ktorá bude tento rok prebieha v Šamoríne. Súažiaci si merali sily v šiestich odboroch: kuchár - kuchárka, ašník - servírka, cukrár - cukrárka, barman - barmanka, obchodný pracovník a somelier. Absolventi tunajšej školy majú vysoký kredit na celom Slovensku najmä zásluhou dôkladnej, z pohadu študentov sná niekedy až príliš prehnanej príprave. Popredné miesta a takmer každoroné vavríny z domácich i zahraniných súaží však dávajú majstrom odborného výcviku za pravdu - len sústavným cibrením zrunosti a fantázie sa dajú v silnej konkurencii ostatných škôl dosahova špikové výsledky.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám povedal zástupca riaditea Bc. Jozef Cipov, do posledného kola súaže sa prebojovalo zo 63 žiakov iba 25 najzrunejších, z ktorých každý musí zvládnu niekoko úloh. Pred štyrmi zadaniami stáli ašníci, barmani a somelieri.

Sná najzaujímavejším divadlom pod rukami ašníkov bola príprava ovocného šalátu i predjedla, ktorého základom muselo by jablko. Ve olúpa, vykroji a nadrobno pokrája jablko bez toho, aby ste sa ho dotkli rukou, nie je také jednoduché. Len si to skúste!

Tradinú šou predvádzali poetným divákom barmani pri miešaní alkoholických i nealkoholických nápojov. Priznáme sa, najprv sme porote trochu aj závideli, vidiac, že degustujú každú chuovú a pestrofarebnú kreáciu z novonaplneného pohára. Ale vypi ich 25 a každý iný... Od predsedu poroty barmanov ubomíra Petrovia sme sa však dozvedeli, že 25 drinkov zvládne v pohode a triezvy. Do nápoja iba namoí jazyk a skúma prvý chuový dojem, ale i doznievanie nápoja na jazyku - podobne ako pri ochutnávke vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Pastvou pre oi boli vínne stoly, pripravené mladými someliermi, ktorí predvádzali okrem iného i degustáciu vín Malokarpatskej vinárskej oblasti.

Spolu jedenás zadaní museli zvládnu kuchári - predjedlá, hlavné jedlá, rolovanie mäsa, drezírovanie kuraa, krájanie cibule na viedenský spôsob...

Obchodní pracovníci mali úloh sedem, medzi nimi napríklad i balenie obrazu otvorenou technikou i napísanie žiadosti o zamestnanie aj so životopisom.

Cukrári maovali na sklo, zdobili perníky a poda vlastnej fantázie moderne upravovali lievance.

V obore ašník si postup do celoslovenskej súaže vybojovali 1. Branislav Hažík, 2. Ivana Novotná, 3. Martin Stronek, za barmanským stolíkom bol najúspešnejší opä Branislav Hažík, 2. Michal erve a 3. Dominik Sumega. Najzrunejšími someliermi sa stali 1. Michal erve, 2. Marek Spišiak a 3. Miloš Buek a za obchodníckym pultom sa budú vedie najlepšie obraca 1. Zuzana Barnasová, 2. Eva Žitáková, o tretie miesto sa delia Kristína Kuravková a Martin Zelník. Príprava jedál išla najlepšie kuchárom 1. Jane Mäsiarovej, 2. Alene Zlatošovej, 3. Lukášovi Janiíkovi. Špecialistami na sladkosti budú cukrári 1. Mariana Kobyliaková, 2. Monika Hulejová a 3. Alena Kureková.

Skryť Vypnúť reklamu

Melánia Pastvová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 018
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 734
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 283
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 052
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 993
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 679
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 350
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 230
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 211
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 067
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Kompletné výsledky skríningového testovania stále nie sú k dispozícii.

Čísla prezentované samosprávami, ministerstvom aj premiérom Matovičom sú odlišné.

11 h
Na parkovisku pred železničným priecestím je skládka stavebného materiálu.

Sanácia brala si vyžaduje uzatvorenie cesty, dopravu riadi polícia, vozidlá púšťa v polhodinových intervaloch.

15 h
Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

26. jan
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?