o najviac trápi Oravcov v tejto oblasti sme sa opýtali predsedu OPPK Ing. Jozefa Kondelu, ktorý sa zúastnil technických rokovaní v Bruseli.
S akými problémami sa na Vás, ako na negociátora predvstupových rokovaní s EÚ, obracajú predsedovia oravských družstiev v súvislosti s integraným procesom?
- Pre horské oblasti Oravy je najdôležitejšia otázka výrobnej kvóty mlieka. EÚ na našu požiadavku 1 200 mil. litrov mlieka reagovala návrhom 960 mil. litrov. Z toho vyplývajú aj najväšie obavy mojich kolegov, predsedov oravských družstiev. Preto sme na návrh reagovali výzvou, adresovanou hlavnému vyjednávaovi Jánovi Figeovi, štátnemu tajomníkovi Ministerstva zahraniných vecí SR a ubomírovi Miekovi, generálnemu riaditeovi sekcie európskej integrácie MP SR. Naša výzva bola prijatá vemi pozitívne. Z odpovede Jána Figea vyplýva, že pre rokovania si stanovili štyri priority, z ktorých nemienia ustúpi. Prvoradou je mlieko, alšími izoglukóza, ovce a kozy a, samozrejme, kravy bez trhovej produkcie mlieka.
Mlieko sa stáva sná najdôležitejšou komoditou, s ktorou môžu Oravci poíta pri speažovaní vlastnej práce. Akú má perspektívu narastajúci trend jeho produkcie na Orave v súvislosti s pridelením nízkych kvót pre Slovensko z EÚ?
- Nás na Orave najviac zaujíma kvóta pre výrobu surového kravského mlieka (SKM) a kvóty bahníc a kôz. S návrhom EÚ pre Slovensko nemôžeme v žiadnom prípade súhlasi. Z neho by totiž vyplývali aj nízke kvóty na SKM pre regióny. Oravská komora má z celonárodnej kvóty pre tento rok pridelených 32 830 000 l mlieka. Plnenie za prvý polrok je na úrovni 16 421 000 l, teda pädesiatpercentné. Znamená to viac než reálny predpoklad nielen k naplneniu, ale aj k prekroeniu pridelenej kvóty. Náš región za posledných 5 rokov každorone zvyšuje predaj SKM o 3 až 11 %. Zvýšenie produkcie SKM v rozmedzí rokov 1997 - 2001 je celkovo až 34 %-né. To hovorí za všetko.
Oravskí ponohospodári sa vzdali pestovania neskorých konzumných zemiakov v prospech nižšie a západne položených regiónov Slovenska. Ale už sa nemienia vzda produkcie mlieka. Vea do dobytka investovali a zaínajú zožína úspechy. Pridelenie nižšej kvóty by ohrozilo i obrábanie oravských lúk a pasienkov, i zamestnanos v regióne. V prípade nižších kvót oviec a kôz hrozí nevyužitie vekého potenciálu nášho regiónu, vysokohorských pasienkov.
EÚ má vysoké požiadavky na hygienu potravín. S tým súvisí takmer úplné zlikvidovanie tradiných salašov i vymiznutie runých baovských výrobkov. Je to skutoná požiadavka EÚ? „Nebije“ sa so zásadou zachovania regionálnych daností a charakteristických zvykov v jednotlivých oblastiach Slovenska?
- Vyrába dostatok kvalitných potravín je prioritou slovenského, a teda aj oravského agrosektora. Hygiena a celkový technologický proces výroby syra musí zodpoveda predovšetkým nároným požiadavkám slovenského konzumenta. Nemôže sa celkom vraca ku tradícii, folklóru. Musíme hada kompromisy. Hygiena bude prioritou. A všetko, aj regionálne zvyklosti a tradície musíme do nároného hygienického programu zakomponova.
Melánia Pastvová