Musela by to by však veká náhoda, aby na niekoho pozabudla, v obchode robí už cez tridsa rokov. Tržby boli aj vo vtedajšej mene dvojnásobné, oproti dnešným. A nielen preto, že za tie tri desaroia zomrelo v osade vea udí. udia už chodia do obchodu iba obas a kupujú to najdôležitejšie.
Druhá kvapka: Podobná situácia je aj v Kozínskej. Majiteka obchodu vážne uvažuje o jeho zrušení. – Prehovárajú ma už iba udia, žijú tu prevažne starší. Ve by museli chodi nakupova až do Ústredia, o je z niektorých konín vzdialenos pä kilometrov.- Všetci si na predaju od roku 1988 zvykli, raz vyhorela, majitelia však postavili novú.
Tretia kvapka: V obchode v Petrovej okrem predaja potravín vyrábajú majitelia aj syrové korbáiky. Legálne. Aké všakovaké predpisy však musia spa! A popri ceste, vedúcej do Žiliny si predáva kto chce, o chce. Legálne?
Krah s vodou sa už pomaly prelieva.
o sa už toho nahovorilo o vekom odvodovom zaažení malých podnikateov. Povedali by ste: dali sa na podnikanie, vedeli, do oho idú. Dane a odvody sú však jedna vec, nevyhne sa im nikto. Tentokrát sme sa pozreli na zaaženie iné. V Zázrivej je rozdiel, i si zriadite prevádzku v tej alebo inej osade, a i o pár stoviek metrov alej. Okrem obratu je rozdiel i v dosahu na verejný vodovod. Tieto tri obchodíky ho nemajú, ale ani mnohí alší podnikatelia. O rodinných domoch nehovoriac.
- Po revolúcii 1989, ke mnohí zaínali podnika, vydávali sme súhlas na prevádzku zariadení aj v prípadoch, ak boli odkázané na nie celkom vyhovujúce zdroje pitnej vody, - hovorí riadite Štátneho zdravotného ústavu v Dolnom Kubíne MUDr. Jozef Kereškéni. - Snažili sme sa im vyjs v ústrety, chápuc, že v poiatkoch podnikania nemajú dostatok finanných prostriedkov aj na úpravu vodných zdrojov.
Dnes je však legislatíva ovea prísnejšia. Vyhláška o požiadavkách na pitnú vodu a kontrolu jej kvality, platná od februára 2002, hovorí o potoch odberov vzoriek pitnej vody urenej na hromadné zásobovanie. Prevádzkovatelia zariadení, napojených na neverejné zdroje pitnej vody, v ktorých sa napríklad podáva strava alebo oberstvenie pre menej ako 500 udí alebo predáva potravinový tovar, sú povinní predloži každý rok minimálny, základný i úplný rozbor vody. Väším hotelom i reštauráciám vyhláška ukladá povinnos 4 minimálne, 3 základné a jeden úplný rozbor vody. Minimálny stojí 1 728 Sk a certifikované a akreditované laboratóriá kontrolujú pri om 27 mikrobiologických ukazovateov, základný vyjde podnikatea na viac ako 10 000 Sk. Úplný rozbor skúma 79 ukazovateov a o cene radšej nehovoríme (Aby tu niekto aj podnikal! Pozn aut.).
Štátny zdravotný ústav do nadobudnutia platnosti tejto vyhlášky, v zmysle usmernenia Hlavného hygienika SR, požadoval u zdrojov zásobujúcich pitnou vodou menšie reštaurané zariadenia, predajne, predškolské, školské a potravinárske závody dve vzorky rone.
- Požadovali sme, aby si predajne zaplatili jeden rozbor, bufety a reštaurácie dva, - povedal Jozef Kereškéni. – alšie robí ŠZÚ na vlastné náklady, avšak ak u nami nariadeného rozboru zistíme, že voda je závadná, podnikate si musí zaplati rozbor ako pokutu.
- Miniem denne vedro vody a toko peazí, - bránia sa malí predajcovia potravín.
- Možným nebezpeenstvom nákazy obyvatestva je aj to, že predavaka nožom umytým v závadnej vode rozkrojí salámu i chlieb, - oponuje hygienik.
V Zázrivej sú na obecný vodovod napojené usadlosti v osadách Ústredie, Havrania, Plešivá (dolná), Dolina, Ráztoky, skupinové vodovody sú vybudované v Bielej, Petrovej, Grúoch a Plešivej (hornej).
Z tlakov na kontrolu vody nemôžeme poavi, - hovoria hygienici. – Predajne by mali by napojené na verejné vodovody. Inak im ostáva podrobi sa predpisom na kvalitu vodného zdroja, alebo prevádzku zavrie. V predajniach o-to tolerujeme, v bufetoch nie.
Možností na úpravu kvality vody je viac. Prevádzkovatelia môžu zdroj chlórova. K tomu potrebujú získa odbornú spôsobilos, na o musia vytiahnu z kapsy 700 Sk. – Ja mám dohodu so susedmi o využívaní ich vodného zdroja. Oni sú ale proti chlórovaniu, - hovorí majiteka obchodu s potravinami v Kozínskej. V Petrovej zase riešili úpravu vody zariadením, ktoré pomocou UV žiarenia likviduje baktérie. – Každý rok však musíme meni trubice. Ich cena sa pohybuje okolo 5 000 Sk.
- Ako je to možné, že na nás, malých výrobcov korbáikov sú tlaky hygieny vysoké a popri ceste si predáva kto chce, o chce? – O odpove sme požiadali Okresnú veterinárnu a potravinovú správu v Dolnom Kubíne. - Poda zákona o trhových miestach môžu udia predáva prebytky úrody, i chovu. Avšak obce a mestá musia vyhradi na tento predaj miesta. Ak niekto predáva na území obce mimo trhového miesta, porušuje zákon a obec môže zasiahnu. Mimo obce je predáva zakázané, v prípadoch porušenia zákona by mala zasiahnu polícia. V každom prípade - ak si niekto kupuje potravinový tovar od „stopárov“ veda ciest, musí poíta s tým, že tovar je mimo kontroly hygienikov a veterinárov.
o doda na záver? Držme palce malým podnikateom, ktorí nemali to šastie užíva vodu z verejných vodovodov, aby mali aspo to šastie, žeby sa kvôli nej „nepotopili“. Lepšie by však pomohli legislatívci, ako naše palce.
Po našom putovaní za problémami Zázrivanov sa z iniciatívy Štátneho zdravotného ústavu v Dolnom Kubíne a starostu Zázrivej už 18. októbra uskutoní s uvedenými podnikatemi stretnutie, cieom ktorého bude nájs kompromisné riešenie..
Lýdia VOJTAŠŠÁKOVÁ