- Takú uebnicu zahodi alebo prerobi! Vývoj ide dopredu! - argumentoval neraz medzi odborníkmi majster odborného výcviku, neskôr zástupca riaditea pre praktické vyuovanie a súasný riadite SOU SZSD Jednota a Hotelovej akadémie na Slanickej osade v Námestove Rudolf ernota. Argument používal najastejšie na súažiach, ktorých sa žiaci uiliša zúastujú už štyri desaroia. Už ako mladý majster uvažoval o tom, že raz spracuje uebnicu, ktorá síce bude presným súhrnom zákonitostí stolovania, ale ktorá súasne dá priestor fantázii a kreativite v pestrej profesii kuchár - ašník.
- Toto želanie sa mi napokon vyplnilo, kolegovia ma pre to neraz podpichovali. Predtým som však musel „dozrie,“ - spomína Rudolf ernota na asy pred dvadsiatimi rokmi, ke dostali s vtedajším riaditeom uiliša Romanom Jagelekom za úlohu vypracova novú uebnicu stolovania. Vtedy pracovali v komisii pri Výskumnom pedagogickom ústave v Bratislave a podieali sa na spracovávaní nových osnov odborných predmetov, najmä technológie, stolovania, potravín a výživy.
Poda Slaniiarov sa uia
aj Maari a esi
- Práve v oblasti stolovania som spal najvyššie kvalifikané podmienky, naše uilište malo už vynikajúce meno a práve u nás bol aj v roku 1971 ako na prvom uilišti vôbec zavedený experimentálny odbor ašník. Sná aj preto vedenie výskumného ústavu ponúklo práve nám možnos spracova uebnicu Stolovanie pre 1. roník SOU. S riaditeom Romanom Jagelekom sme si rozdelili úlohy a práca sa mohla zaa. asto sme mali problémy vtesna sa do noriem, ktoré uebnica musela spa: 1,5 strany (30 riadkov po 60 znakov na dvojke písacom stroji) na 1 vyuovaciu hodinu sa mi zdalo neraz málo, ve toho bolo treba poveda toko... Ale poradili sme si. Pohoreli sme, napríklad, na fotografiách do uebnice. Pozvali sme si síce odborníka z fotoateliéru, nafotil množstvo materiálu - a nakoniec z 50 fotiek (o ktorých sme si mysleli, že sú super) vydavatestvo vyradilo 48! Až od ich fotografa sme sa pouili, že stolovanie netreba foti na stole, ako by si myslel každý normálny lovek, ale na zemi! Vtedy sú pohady dokonalé, bez rušivých vplyvov okolia a svetla. Pre nás neslýchané - príbory, porcelán, sklo - všetko na koberci! Raz darmo, každý je odborník vo svojom fachu! Odborné informácie sme erpali z praxe, osi aj zo staršej odbornej literatúry, nákresy prestierania sú tiež naším dielom. Recenzentom knihy bol MVDr. Michal Pribula, renomovaný odborník, dnes riadite súkromnej Hotelovej školy v Prešove. Uebnica uzrela svetlo sveta v roku 1983. A to nielen na Slovensku. Z našej knihy, ktorá vyšla už v troch vydaniach, sa dodnes uia aj študenti v echách a Maarsku. Zatia posledné vydanie vyšlo v echách tesne po nežnej revolúcii, iba socialistický predslov sa zmenil na porevoluný, - pridáva Rudolf ernota perliku, ktorá je súasne bodkou za prvou knihou.
Nohy v sadre a nová uebnica
Vzápätí obaja úspešní autori dostali novú úlohu - stvori aj uebnicu pre 2. roník SOU. Práce bolo nad hlavu, asu málo.
- Ale zrejme to ktosi „tam hore“ chcel zariadi, pretože nakoniec som mal na písanie asu aj nazvyš. Raz som sa vybral so svojimi tromi dcérami na Brehy lyžova. Ešte som ich upozornil: Dievatá, dávajte si pozor, pôjdete tak, ako ja. A - ako áno, ako nie, skonil som na zemi a viac som sa na jednu nohu nepostavil. Staršie dcéry zostali tam a najmladšia, 4-roná, ma dotiahla na sánkach domov. O tri hodiny sa vrátila v rovnakom stave aj staršia - nenadarmo som im hovoril, že pôjdu ako ja. Obaja sme na druhý de skonili s nohami v sadre. Takže kudu a asu na písanie som zaal ma habadej! Zvyšok dotiahol riadite Roman Jagelek. Spolupracovalo sa nám vemi dobre, dokonca aj poas pripomienkovania knihy a nových vydaní, úpravách, ke pán Jagelek už pracoval ako riadite SD Jednota v Námestove a ja ako riadite školy. V uebnici nájdete všetko - je to v podstate návod a norma, v ktorej sa treba pohybova. Ale prax prináša nesmierne vea zvláštností a variantov - ovplyvuje ich prostredie, pracovný kolektív, hostia, možnosti zariadenia... Súasou dobrej uebnice stolovania musí by aj spoloenské správanie i psychológia.
ašník je ako herec...
Každý dobrý ašník by mal vedie zaradi hosa do niektorého z typov, napr. dobrosrdený, výrený, nervózny, rozhodný, nerozhodný, odborník. ašník je na svojom „paci“ ako herec na javisku. Musí hra svoju úlohu za každých okolností. Nikoho nezaujíma, aké má problémy, musí stále rozdáva dobrú náladu a prvotriednu službu - hos platí bez rozdielu a má na to nárok. Všetkým študentom vždy zdôrazujem: Vybra si povolanie je také dôležité, ako vybra si životného partnera. Jedno i druhé by malo by na celý život. Aby každý s radosou chodil do práce a ešte radšej sa vracal domov.
Z odborného hadiska si vždy prezriem každý nový podnik na Orave. Vemi príjemne ma prekvapuje, že dnešní mladí podnikatelia prichádzajú stále na nieo nové. Príklad: V Zuberci U Michala majite prejavuje hosom bezmedznú dôveru, bar je tu bez barmana a celý systém je založený na vzájomnej dôvere. Jednoduché a zárove geniálne!
Otázka na telo: kto u vás doma varí? Platí u vás obvyklé: Šustrove deti chodia bosé?
- Ke som sa ženil, manželka vari nevedela. Ani ja sa nemôžem chváli, že by som bol býval vynikajúci kuchár, ale osi som vedel, varil som aj na vojne. Manželka sa rokmi vari nauila, a naozaj dobre. Dnes máme úlohy rozdelené - ona varí, ja pripravujem stôl. Na Vianoce okrem slávnostne prestretého stola je mojou starosou aj výzdoba vianoného stromeka. A vianoné i sviatoné špeciality? Milujem všetko pekné a dobré jedlo. Ve to aj na mne vidie. Priznám sa, nemám rád ryby. Ale na Vianoce je to jednoducho tradícia - takže tradiné vianoné menu sa ani u nás doma nemení a na stole je vždy na Štedrý veer ryba.
Melánia Pastvová