Frýdek-Místek - Za takmer umelecké diela oznaila porota odborníkov fantasticky ozdobené predjedlá z ryže, ktoré pripravili mladí kuchári zo Slovenska a iech na súaži Gastronómia bez hraníc. V tomto predvianonom ase ju v hoteli Centrál vo Frídku-Místku usporiadalo združenie Región Beskydy v echách, ktoré je súasou Euroregiónu Beskydy rovnako, ako as Oravy. Príprava moderného studeného predjedla bola jednou z piatich disciplín, s ktorými si museli súažiaci v odbore kuchár-ašník poradi. Okrem toho pripravovali slávnostnú tabuu, štyri druhy cestovín, nealkoholický miešaný nápoj a zápolili aj v takmer športovej disciplíne - v prekážkovom behu s podnosom v ruke.
- loveka to musí bavi a musí sa tomu venova. A treba ma aj vekú dávku fantázie, - povedal 17-roný Richard uka, tretiak z Hotelovej akadémie na Slanickej osade v Námestove. Poas súaže ho neopúšala nervozita, pretože súažil vôbec po prvýkrát. Skúsenejší bol jeho kolega „v zbrani“ Anton Buek, tretiak v odbore kuchár SOU SZSD Jednota na Slanickej osade v Námestove. Zúastnil sa už niekokých podobných podujatí, okrem iného aj Slovenských dní v Nemecku, kde pripravoval bryndzové halušky. Ale v echách súažil tiež prvý raz. Porote tentokrát predviedol prípravu Podroháskeho mäsa. Družstvo Hotelovej akadémie z Námestova sa napokon stalo celkovým víazom podujatia.
Súaž Gastronómia bez hraníc bola jedným z projektov, ktoré uspeli v programe CBC Phare vo Fonde malých projektov na esko-slovenskom pohranií a získal dotáciu z Európskej únie. (mp)