Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Tvrdošínčania obhájili slovenské prvenstvo

„Paľo je dobrý, ale ten Dzurko zo Sigordu mu riadne dýcha na krk. Všetko sa ešte môže zvrtnúť, rozhodne sa až vo finále,„ potichu si medzi sebou robili starosti majstri i žiaci SOU lesníckeho z Tvrdošína vo štvrtok 5. júna popoludní. Na trenažéri SOU pri Prístave na Oravskej priehrade bolo práve tesne pred finále 23. majstrovstiev Slovenskej republiky v odborných zručnostiach žiakov SOU lesníckych. Tých je na Slovensku päť a na minulotýždňovej súťaži učebných odborov mechanizátor lesnej výroby a mechanik - opravár sa zúčastnili všetky: Modra, Banská Štiavnica, Bijacovce, Sigord a domáci Tvrdošín.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred rozhodujúcou finálovou disciplínou mechanizátorov, odvetvovaním, bol rozdiel medzi Pavlom Paliderom z SOUL v Tvrdošíne a Dušanom Dzurkom z SOUL v Sigorde iba 43 bodov. Pritom stratiť pri odvetvovaní niekoľko desiatok bodov je „smeť,„ veď jediná hrča po konári znamená stratu 20 bodov, bojuje sa aj o čas a čo najmenšie poškodenie kmeňa. Súťažiaci už mali za sebou všetky ostatné disciplíny odboru: prvú pomoc, poznávanie drevín, montáž motorovej píly, kombinovaný rez i rez na podložke, spiľovanie na cieľ i jazdu zručnosti na LKT-čku. Finále súťaže gradovalo až do samého konca. Pri odvetvovaní sa mládenci stretávali vo dvojiciach: 15. so 14, 13. s 12. atď., až po víťaznú trojicu. Tam už išlo o milimetre a desatiny sekundy. Po výroku rozhodcov si Pavol Palider i všetci z Tvrdošína mohli zakričať od radosti - rivala v disciplíne prekonal, i keď neuveriteľne tesne, o 4 body. Pavol Palider sa napokon stal víťazom súťaže jednotlivcov, pričom bol aj členom víťazného družstva mechanizátorov z Tvrdošína. Rovnako úspešne, s náskokom 613 bodov na druhé družstvo z SOUL Bijacovce, skončili Tvrdošínčania i v súťaži odboru mechanik - opravár. Zaslúžene im teda v rukách už druhý rok zostáva hlavná trofej - Putovný pohýr Odborového zväzu Drevo-Lesy-Voda Bratislava. Pod víťazstvo svojej školy sa už druhýkrát podpísali Pavol Palider a Ľubomír Mokošák v odbore mechanizátor lesnej výroby a Milan Tekeľ s Antonom Zoššákom v odbore mechanik - opravár. Nováčikmi v družstvách boli Michal Košút (mechanizátor) a Peter Tekeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Mladí opravári z Tvrdošína sa vo svojom odbore podelili o všetky tri prvé miesta, 1. skončil Milan Tekeľ, 2. Peter Tekeľ a 3. Anton Zoššák. Najlepšiu trojku mechanizátorov uzavrel ďalší Tvrdošínčan Michal Košút.

„Je veľmi dobre, že takáto súťaž sa na Slovensku zachovala, kým v Čechách v poslednom desaťročí celkom zanikla,„ povedal nám odborný garant súťaže Mgr. Milan Čillík. „Dnes to Česi otvorene priznávajú a ľutujú. Prejavuje sa to už aj v absencii mladých českých drevorubačov na medzinárodných podujatiach. Starí „machri„ dosluhujú a nemá ich kto nahradiť. Nám, ako vidíte, nič podobné nehrozí. Chlapci prichádzajú do našich učilíšť ako deti a opúšťajú ich zväčša ako zdatní (telesne aj odborne) mladí muži. Na takých odchovancov, akými sú napríklad Tomáš Kvasničák, Ľubomír Ďubašák či nedávno zosnulý Jaroslav Záhradník môže byť tvrdošínske učilište naozaj pyšné, pretože to svedčí o vysokej úrovni odbornej prípravy. (mp)

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 619
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 377
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 774
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 293
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 479
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


12 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?