Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Chlapcom musíme tréning spríjemniť

FUTBAL

Základom úspešného napredovania futbalu je široká mládežnícka základňa a kvalitná príprava mladých futbalistov. Oravský región bol vždy liahňou talentovaných futbalistov, ktorí sa neskôr vedeli presadiť v najlepších ligových mužstvách a dokonca sa prebojovať aj do reprezentácie. Aj dnes po ligových trávnikoch behá niekoľko oravských odchovancov, no kvalitná práca s mládežou sa akosi nepretavuje do úspešných výsledkov oravských mužstiev. Nielen na túto tému sme sa porozprávali s hlavným mládežníckym trénerom Dolného Kubína a stále ešte aktívnym hráčom Pavlom Bačom.

Skryť Vypnúť reklamu

Oravský futbal v poslednom období viac-menej stagnuje. Nemáme žiadneho zástupcu v najvyššej stredoslovenskej súťaži a ani v IV. lige nepatríme k popredným celkom. V čom sú podľa vás hlavné príčiny?

„Futbal je zrkadlom pomerov v spoločnosti. Na Orave neexistujú veľké a silné firmy, ochotné investovať do futbalu. Aj dolnokubínsky futbal v minulosti napredoval vďaka silnej podpore podniku SEZ. Zhromažďovali sa tu futbalové talenty z celej Oravy, s ktorými sa neustále pracovalo a klub napredoval. Rovnako sa vďaka podpore Tesly darilo Nižnej. Dnes sú viac-menej všetky kluby odkázané len na svojich hráčov a v minimálnom množstve dokážu získať a udržať kvalitnejších. Takže hlavnú príčinu vidím v nedostatku financií. Zabezpečiť dnes chod klubu vyžaduje veľa peňazí. Okrem bežných nákladov musia hráčom pripraviť adekvátne podmienky, ponúknuť im dokonca aj zamestnanie. Veď majú svoje rodiny, o ktoré sa musia postarať.„

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je však veľkou chybou, že kluby najviac energie, času i peňazí investujú do mužstiev dospelých?

„Určite. Začínajú však už chápať, že sa oplatí investovať do mládeže. Pracujú s chlapcami od ôsmich rokov, čo im jednoznačne prinesie prospech. Myslím si, že futbalových talentov je na Orave stále dostatok. Záleží len, či budú vo svojom raste naďalej napredovať. V niektorých kluboch totiž chýba nadväznosť. Kvalitná práca s mládežou končí už pri žiackej kategórii. Najťažšie pre mladých futbalistov bývajú prechody k dorastencom a mužom. Vtedy veľmi záleží aj na dobrej spolupráci trénerov, ako dokážu komunikovať a podchytiť výrazné talenty. Každému chlapcovi pritom treba dať príležitosť, jednoducho s ním pracovať a formovať ho. Myslím si, že hlavne na Orave je dnes nevyhnutné, aby sa kluby vo väčšej miere venovali práci s mládežou„

Skryť Vypnúť reklamu

Ste aktívnym hráčom Nižnej, dlho ste hrávali v Dolnom Kubíne a v obidvoch oddieloch ste trénovali žiacke kolektívy. Ako by ste zhodnotili ich úroveň v práci s mládežou?

„Veľmi dobre sa mi trénovalo v Dolnom Kubíne. Venoval som sa najskôr piatakom, s ktorými som prešiel až do ôsmeho ročníka a mám na nich výborné spomienky. Veľmi chceli trénovať a mali aj podporu rodičov. Viacerí z nich sa potom presadili v kluboch, hrávajúcich vyššie súťaže. Samozrejme, v Dolnom Kubíne bola širšia mládežnícka základňa i práca bola kvalitnejšia, keďže sme trénovali každý deň. V Nižnej som pri žiackom družstve pôsobil len pol roka, no chýbala mi tam väčšia chuť a záujem chlapcov o futbal i samotný tréning. Príležitosť som dával aj mladším hráčom ako Maroš Dedinský, Lukáš Matejek, Ján Kaník, či Zboja, čo sa dnes už naplno prejavuje. Nižná postúpila do II. ligy, kde bude, podľa mňa, opäť bojovať o špicu tabuľky.„

Ako sa pozeráte na výchovu mladých futbalistov v celooravskom meradle?

„Ak sa budeme chlapcom venovať od útleho veku, predpokladám, že by sme nemali za ostatnými regiónmi zaostávať. Nezostáva nám nič iné, len vyhľadávať talenty a seriózne s nimi pracovať. Prioritou by pritom nemalo byť silou-mocou hrať čo najvyššiu súťaž a dosahovať dobré výsledky. Je potrebné dať príležitosť všetkým hráčom, umožniť im hrať zápasy, lebo len vtedy budú napredovať.„

Kde vidíte problémy pri tréningovej činnosti mládeže? Nie je najväčšou chybou nedostatok kvalifikovaných trénerov a futbalových odborníkov?

„Áno, v prvom rade. Chýbajú však aj preto, lebo sú slabo finančne ohodnotení. Dnes sa trénovaniu väčšinou venujú buď rodičia, alebo obetaví funkcionári, ktorých môžem označiť za futbalových „bláznov„. Je teda pravdou, že na trénerskych miestach zväčša nepracujú kvalifikovaní a fundovaní odborníci.„

Pri Oravskom futbalovom zväze pracuje aj trénersko-metodická komisia, ktorej ste členom. Aká je náplň vašej práce?

„Venujeme sa viacerým činnostiam. Organizujeme výbery najlepších hráčov rôznych ročníkov z celej Oravy. Naposledy sme vyberali talentovaných chlapcov narodených v rokoch 1993 a 1994, ktorí nás budú reprezentovať na veľkom medzinárodnom turnaji v Prešove. Na základe požiadavky SsFZ, aby sa zvyšovala kvalifikovanosť trénerov, budeme pripravovať takzvané predlicenčné školenia trénerov mužstiev I. triedy. Takéto doplnenie si znalostí by však mohli využiť všetci tréneri, hlavne pracujúci so žiackymi a dorasteneckými kolektívmi a sami by si zároveň rozšírili okruh svojich futbalových poznatkov.„

Ako hodnotíte vytvorenie a fungovanie oravských súťaží mladších žiakov a prípravky?

„Veľmi pozitívne. Som rád, že Oravský futbalový zväz prišiel s takouto myšlienkou. Podobné súťaže sú pritom na Slovensku veľmi zriedkavou vecou. Aj zo strany klubov vidieť o obidve súťaže veľký záujem. Počet družstiev narastá, pracuje sa s veľmi mladými chlapcami, medzi ktorými vidieť veľmi šikovných futbalistov.„

Ste držiteľom druhej trénerskej licencie a študujete telesnú výchovu na pedagogickej fakulte. Na čo by sa mal, podľa vás, dávať najväčší dôraz pri trénovaní mladých futbalistov?

„Mala by dominovať práca s loptou. Ako povedal Andy Rousborg zo Škótska, priorita patrí technike, koordinačným schopnostiam, je nutné vštepovať chlapcom lásku k lopte, túžbu po hre a musí dominovať radosť a romantika z hry. Jednoducho trénovať najmä s loptou, učiť sa ju ovládať, spoznávať herné činnosti jednotlivca, vrátiť sa k elementom pouličného futbalu. Chlapci sa musia na tréning tešiť, mať radosť z hry a nejakou hravou a zábavnou formou im musíme tréning spríjemniť.„ (jv)

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 561
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 426
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 697
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 013
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 686
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 271
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 175
  8. Po Slovensku na motorke 5 897
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 253
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 431
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


16 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


15 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


23 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?