Bravčovina, hovädzina, kurčatá, morčacina a mäsové výrobky za polovičnú cenu. Ponuka, ktorej snáď neodolá nik. Ani Oravci. Veď ak sa ponúka možnosť kúpiť si do vlastnej kuchyne nejaké to kilo-dve morčacích pŕs v prepočte za 125 Sk, kým u nás stoja od 200 Sk hore, nezaváha dobre situovaný podnikateľ, ale ani sociálne odkázaný živiteľ rodiny. Alebo pekná mladá hovädzinka zo stehna za 85, keď v mäsne na nej visí cenovka 168 Sk...
Začiatkom augusta bol však na farme v blízkosti Nového Targu potvrdený výskyt bovínnej spongiformnej encephalopatie (BSE), ľudskou rečou povedané - choroby šialených kráv. Na to, aké opatrenia (a či vôbec nejaké) podnikol štát na ochranu potravinového trhu sme sa spýtali MVDr. Jána Uhrína, riaditeľa Regionálnej veterinárnej správy v Dolnom Kubíne. „Usmernenia Štátnej potravinárskej správy stanovujú presný postup, ako konať pri monitorovaní skupiny priónových ochorení, teda aj BSE. Na Slovensku majú veterinári aktuálny stav pod kontrolou. Posledný 13. prípad bol zaznamenaný 14. apríla t. r. u 4-ročnej kravy na farme v Hornej Ždani. Na Orave od začiatku roka skontrolovali na BSE 2 200 zvierat starších ako 24 mesiacov a 100 uhynutých zvierat, všetky vzorky s negatívnym výsledkom.
Dovoz hovädzieho mäsa z Poľska na Slovensko naše usmernenia povoľujú, ale v ostatných mesiacoch sme naň zatiaľ nezaregistrovali ani jednu požiadavku. Predpokladáme, že v rámci prístupového procesu do Európskej únie sa poľská potravinová legislatíva podobá našej a aj tam je väčšina bitúnkov pod kontrolou veterinárov. Ak však naši obyvatelia nakupujú mäso načierno, v rámci neobchodného tovaru, jeho zdravotnou nezávadnosťou si môžu byť istí len v prípade, že ho kupujú v predajniach alebo na registrovanom bitúnku. Viem, že dovozu mäsa z Poľska, najmä pri súčasných veľmi výhodných cenách nezabránia žiadne veterinárne a colné predpisy, ale ľudia by aspoň nemali kupovať mäso na trhoch a pokútnych domácich bitúnkoch.„
Aj na poľských registrovaných bitúnkoch je dovolené porážať len riadne evidované zvieratá, podliehajúce riadnej veterinárnej kontrole. Zoznam registrovaných bitúnkov sa dá nájsť na internete. Podľa slov našich veterinárov pri dovoze poľského mäsa nie sú hrozbou priónové ochorenia. Aj Poliaci selektujú na bitúnkoch rizikové časti zvierat a okrem toho, v svalovine a v mlieku sa pôvodca ochorenia nevyskytuje. Oveľa istejšie však zdvíhajú prst pri upozornení, že väčšou hrozbou je napríklad svalovec (pásomnica), salmonela a pôvodcovia viacerých črevných ochorení. Pri nákupe totiž vôbec nemusí zákazník kupovať poľský výrobok. Krajina má prímorské prístavy a tie sú aj miestom čierneho obchodu s nekontrolovanými a nekontrolovateľnými dodávkami najmä mrazeného mäsa a konzervovaných potravín. V Poľsku je nielen obchodný, ale aj chovateľský sektor oveľa členitejší a tým aj ťažšie kontrolovateľnejší, než na Slovensku. A preto jediná rada našich veterinárov znie: ak už niečo kupujete, snažte sa kupovať na registrovanom bitúnku alebo predajni. V žiadnom prípade na trhu, čo aká by bola cena lákavá. Nákup by sa vám mohol napokon niekoľkonásobne predražiť - na vašom zdraví.
Melánia Pastvová