O svojich pocitoch, zážitkoch a skúsenostiach rozprávali študenti dolnokubínskej Združenej strednej školy služieb a obchodu, priami účastníci zahraničných stáží, v stredu 12. novembra. V sále MsKS mali viac ako štyristo poslucháčov, spolužiakov z odborov spoločenského stravovania a cestovného ruchu. Aj keď vcelku vyzneli ich trojmesačné pobyty v nemeckých a talianskych reštauráciách, hoteloch a penziónoch veľmi pozitívne, sem-tam to vraj aj zaškrípalo. Ale! Aj tieto negatíva boli vlastne pozitívami. Mladí ľudia museli totiž svoje problémy riešiť sami, nikto z tých, ktorí im pomáhali doteraz, nebol nablízku. A to je krok dopredu.
Minulý školský rok v zahraničí zbieralo nové poznatky tridsaťjeden študentov, v súčasnosti vedenie školy pripravuje v rámci vzájomných kontaktov s pracovným úradom Zihoga v Bonne, zväzom kuchárov v talianskom regióne Lombardia a s pomocou programu EÚ Leonardo da Vinci ďalšie pracovné miesta.
Čo najviac zaujímalo študentov počas besedy? Koľko spolužiaci v zahraničí zarábali, ako sa im darilo komunikovať v cudzej reči, ako zvládali prácu, ako riešili pracovné vzťahy, ako náhodné problémy?.. Čriepky z odpovedí: odborné vedomosti, ktoré získali stážisti v škole, plne postačovali na zvládnutie práce aj v prvotriednych zariadeniach, pochytili mnoho nového i z cudzích kuchýň, často museli obhajovať svoje vedomosti a zručností pred sebavedomými Nemcami, niektorým sa ušlo pochopiť aj to, že šéf má vždy pravdu, aj keby zelená bola bielou... A ako občas vyzeral voľný čas? „Naučil som sa žehliť, prať, umývať dlážku, čo som doma nikdy predtým nerobil.„
„Takéto stretnutia sú zároveň motiváciou pre študentov, ktorí majú tiež šancu dostať sa na prax do zahraničia,„ povedal zástupca riaditeľa ZSŠ SaO RNDr. Peter Ištván. „Je to zároveň vklad školy k vytváraniu spoločnej Európy. Chceme, aby mladí ľudia videli, ako sa vo vyspelých krajinách nielen žije, ale i pracuje, aby sa na európskom trhu práce vedeli uplatniť a boli tam úspešní.„