Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Afroturistika je - zatia - podceovaná

Vasiľov, Čimhová - Slovenskí a poľskí podnikatelia v agroturistike, zdá sa, zotierajú hranice medzi krajinami v predstihu.

Na Jurkyho gazdovskom dvore vo Vasiľove a Penzióne Pínia pri PD LČV so sídlom v Čimhovej sa vo štvrtok 11. decembra konalo 7. rokovanie pracovnej skupiny pre cezhraničnú spoluprácu v agroturistike medzi SR a PR. Poľskú podskupinu viedol Mgr. Marcin Dulian, riaditeľ Malopoľského poradenského centra ministerstva pôdohospodárstva v Krakove, slovenskú Ing. Ján Feja, riaditeľ RO MP SR v Dolnom Kubíne. Podľa slov Václava Jurkyho, predsedu Slovenského združenia podnikateľov v agroturistike (ZPA) sú Poliaci v rozvoji tohoto odvetvia ďaleko pred Slovákmi, hoci začali takmer o polovicu neskôr. Potvrdil nám to aj Marcin Dulian: „Poľská vláda nemá v štátnom rozpočte vyčlenené takmer žiadne prostriedky na podporu domácej agroturistiky. Všetky peniaze, ktoré máme k dispozícii, čerpáme zatiaľ z predvstupových fondov Európskej únie. A tak to bude ešte niekoľko rokov. Takže sme sa do toho museli „riadne obuť.„ Ponúkanú pomoc Bruselu využívame na 100 %, nehrozí, že by sme si niečo nechali ujsť. Malopoľské vojvodstvo čerpá dokonca viac ako je jeho podiel, pretože presúvame financie, nevyužité v iných vojvodstvách tam, kde sú projekty. So slovenskými kolegami plánujeme zrealizovať systém družobných agroturistických fariem. Návštevník by mal možnosť na jednej z nich z videozáznamu zistiť, čo mu ponúka družobná farma a vyskúšať si to. Dovolenkový pobyt by tak bol za jedny peniaze oveľa pestrejší. Vzorom sú už napríklad farmy v poľskej Muszyne a slovenskom Leluchove.„

Skryť Vypnúť reklamu

Za tri roky fungovania poľsko-slovenskej spolupráce na poli agroturistiky sa už urobilo veľa: vyrovnali sa ceny (predtým v SR nízke a v Poľsku vysoké), zvýšila sa vzájomná informovanosť a spolupráca. Odraz v ekonomike však príde na rad až s odstupom času, pričom je závislý od rozvoja ekonomiky a sociálnej situácie v oboch krajinách.

„Poliaci nám môžu pomôcť napríklad v kategorizácii zariadení, ktoré u nás zatiaľ neexistuje a oni ju majú rozpracovanú do detailov,„ hovorí výkonný tajomník SZPA Ing. František Hubáček. „Čo u nich znamenajú tri mesiačiky, to sú v našom systéme služieb tri hviezdičky. Hodnotenie a výber zariadení by tak boli pre verejnosť oveľa jednoduchšie.„

Agroturistické farmy a ubytovne na Orave ponúkajú turistom skutočne cenovo veľmi prístupné ubytovanie a stravovanie, ale zároveň aj aktivity spojené s hospodárstvom, ktoré inde sotva nájdu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám povedala vedúca Penziónu Pínia Anna Pisoňová, agroturistické zariadenia na Orave zatiaľ nie sú zo strany turistov docenené, pritom ich úroveň je vysoká.

Kľúčom ku všetkému je však dostatočná informovanosť.

Melánia Pastvová

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 553
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 644
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 428
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 791
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 260
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 315
  8. Po Slovensku na motorke 5 877
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


12 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


10 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


18 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?