Kombinácie úžasných vôní boli minulý týždeň najlepšou pozvánkou do Modrej jedálne SOU SD Jednota Námestovo - Slanická Osada. Počas utorka a stredy tu zvádzalo kvalifikačné boje 68 študentov. Najšikovnejší tretiaci a štvrtáci sa snažili kvalifikovať na celoslovenskú národnú súťaž v odborných zručnostiach, ktorá bude počas celého jedného jarného týždňa prebiehať v Dome kultúry v Námestove. Chlapci a dievčatá si merali sily v šiestich odboroch: kuchár - kuchárka, čašník - servírka, cukrár - cukrárka, barman - barmanka, obchodný pracovník a somelier. Absolventi tunajšej školy majú vysoký kredit na celom Slovensku najmä zásluhou dôkladnej, z pohľadu študentov snáď niekedy až príliš prehnanej prípravy. Popredné miesta a takmer každoročné vavríny z domácich i zahraničných súťaží však dávajú majstrom odborného výcviku za pravdu - len sústavným cibrením zručnosti a fantázie sa dajú v silnej konkurencii ostatných škôl dosahovať špičkové výsledky.
Ako nám povedal zástupca riaditeľa Bc. Jozef Cipov, každý, kto chce uspieť nielen v súťaži, ale hlavne neskôr vo svojom povolaní, musí zvládnuť niekoľko úloh.
Pre pozorovateľa najzaujímavejším divadlom v podaní čašníkov bolo flambovanie mäsa a príprava zeleninového šalátu - crudité. Priam pastvou pre oči boli stoly, prestreté pre rôzne druhy a štýly raňajok.
Tradičnú šou predvádzali početným divákom barmani pri miešaní alkoholických i nealkoholických nápojov. Hodnotiacej komisii nebolo čo závidieť, keď museli jej členovia degustovať viac ako dvadsiatku alkoholických miešaných nápojov... Na počudovanie, zvládli to triezvi. Žiadne biele myši nevideli... Poučili nás, ako na to: do nápoja stačí namočiť jazyk, veď záleží hlavne na prvom chuťovom dojme. Podľa slov J. Cipova je kyslá tvár zákazníka po ochutnaní miešaného nápoja nočnou morou každého barmana. Miešanie nápojov je totiž čosi ako alchýmia: nie je to len o receptúre, ale hlavne o fantázii, umení kombinovať a improvizovať, o nálade zákazníka, čase podávania, ročnom období...
Deväť úloh museli zvládnuť kuchári - najviac sa pritom obávali drezírovania (vykosťovania) kurčaťa, ale ruky sa im triasli aj nad panvicami s opekajúcimi sa stejkami. Tie museli byť prepečené „fajnovo„ - ani málo, ani veľa.
Obchodní pracovníci mali úloh päť, okrem iného sa museli prevteliť aj do kože dílera, ponúkajúceho tovar, aby v budúcnosti vedeli, ako uvažuje díler na druhej strane pultu a čo od predaja očakáva.
Cukrári sa pri svojej práci aj zasmiali, veď jedným zo zadaní bola výzdoba torty k Medzinárodnému dňu detí. O návrhy ako ukryť do torty morské prasiatko alebo bielu myš vôbec nebola núdza.
Melánia Pastvová