Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Biele myši nevideli ani po dvadsiatich drinkoch

Kombinácie úžasných vôní boli minulý týždeň najlepšou pozvánkou do Modrej jedálne SOU SD Jednota Námestovo - Slanická Osada. Počas utorka a stredy tu zvádzalo kvalifikačné boje 68 študentov. Najšikovnejší tretiaci a štvrtáci sa snažili kvalifikovať na celoslovenskú národnú súťaž v odborných zručnostiach, ktorá bude počas celého jedného jarného týždňa prebiehať v Dome kultúry v Námestove. Chlapci a dievčatá si merali sily v šiestich odboroch: kuchár - kuchárka, čašník - servírka, cukrár - cukrárka, barman - barmanka, obchodný pracovník a somelier. Absolventi tunajšej školy majú vysoký kredit na celom Slovensku najmä zásluhou dôkladnej, z pohľadu študentov snáď niekedy až príliš prehnanej prípravy. Popredné miesta a takmer každoročné vavríny z domácich i zahraničných súťaží však dávajú majstrom odborného výcviku za pravdu - len sústavným cibrením zručnosti a fantázie sa dajú v silnej konkurencii ostatných škôl dosahovať špičkové výsledky.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám povedal zástupca riaditeľa Bc. Jozef Cipov, každý, kto chce uspieť nielen v súťaži, ale hlavne neskôr vo svojom povolaní, musí zvládnuť niekoľko úloh.

Pre pozorovateľa najzaujímavejším divadlom v podaní čašníkov bolo flambovanie mäsa a príprava zeleninového šalátu - crudité. Priam pastvou pre oči boli stoly, prestreté pre rôzne druhy a štýly raňajok.

Tradičnú šou predvádzali početným divákom barmani pri miešaní alkoholických i nealkoholických nápojov. Hodnotiacej komisii nebolo čo závidieť, keď museli jej členovia degustovať viac ako dvadsiatku alkoholických miešaných nápojov... Na počudovanie, zvládli to triezvi. Žiadne biele myši nevideli... Poučili nás, ako na to: do nápoja stačí namočiť jazyk, veď záleží hlavne na prvom chuťovom dojme. Podľa slov J. Cipova je kyslá tvár zákazníka po ochutnaní miešaného nápoja nočnou morou každého barmana. Miešanie nápojov je totiž čosi ako alchýmia: nie je to len o receptúre, ale hlavne o fantázii, umení kombinovať a improvizovať, o nálade zákazníka, čase podávania, ročnom období...

Skryť Vypnúť reklamu

Deväť úloh museli zvládnuť kuchári - najviac sa pritom obávali drezírovania (vykosťovania) kurčaťa, ale ruky sa im triasli aj nad panvicami s opekajúcimi sa stejkami. Tie museli byť prepečené „fajnovo„ - ani málo, ani veľa.

Obchodní pracovníci mali úloh päť, okrem iného sa museli prevteliť aj do kože dílera, ponúkajúceho tovar, aby v budúcnosti vedeli, ako uvažuje díler na druhej strane pultu a čo od predaja očakáva.

Cukrári sa pri svojej práci aj zasmiali, veď jedným zo zadaní bola výzdoba torty k Medzinárodnému dňu detí. O návrhy ako ukryť do torty morské prasiatko alebo bielu myš vôbec nebola núdza.

Melánia Pastvová

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 216
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 269
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 677
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 282
  5. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 3 692
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 661
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 609
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 137
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 818
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 763
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Petra Sagana obkolesilo množstvo fanúšikov. Každý chcel fotku a podpis.

Cyklistický sviatok bol na Orave pre viacerých zážitkom na celý život.


2 h
V cieli si už fanúšikovia obsadzujú najlepšie miesta.

Od samého rána stovky ľudí pripravujú dojazd druhej etapy.


17. sep
Cestovanie autobusmi je bezpečné aj kvôli ich pravidelnej dezinfekcii.

V prímestskej doprave zaplatíme len 35 centov bez rozdielu dĺžky trasy.


17. sep
Žaneta Bednárová (vpravo) s Natáliou Kováčovou všetkých prekvapili. Ani samy neverili v taký úspech.

Kolky si v rodine Bednárovcov obľúbil každý.


17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 17. sep

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 4 h

Napriek daždivému počasiu je Považskobystrický jarmok úspešný. Po ročnej pauze si ho prišli užiť stovky návštevníkov.


24 h

Dievča je vo vážnom stave.


4 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu