Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Biele myši nevideli ani po dvadsiatich drinkoch

Kombinácie úžasných vôní boli minulý týždeň najlepšou pozvánkou do Modrej jedálne SOU SD Jednota Námestovo - Slanická Osada. Počas utorka a stredy tu zvádzalo kvalifikačné boje 68 študentov. Najšikovnejší tretiaci a štvrtáci sa snažili kvalifikovať na celoslovenskú národnú súťaž v odborných zručnostiach, ktorá bude počas celého jedného jarného týždňa prebiehať v Dome kultúry v Námestove. Chlapci a dievčatá si merali sily v šiestich odboroch: kuchár - kuchárka, čašník - servírka, cukrár - cukrárka, barman - barmanka, obchodný pracovník a somelier. Absolventi tunajšej školy majú vysoký kredit na celom Slovensku najmä zásluhou dôkladnej, z pohľadu študentov snáď niekedy až príliš prehnanej prípravy. Popredné miesta a takmer každoročné vavríny z domácich i zahraničných súťaží však dávajú majstrom odborného výcviku za pravdu - len sústavným cibrením zručnosti a fantázie sa dajú v silnej konkurencii ostatných škôl dosahovať špičkové výsledky.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám povedal zástupca riaditeľa Bc. Jozef Cipov, každý, kto chce uspieť nielen v súťaži, ale hlavne neskôr vo svojom povolaní, musí zvládnuť niekoľko úloh.

Pre pozorovateľa najzaujímavejším divadlom v podaní čašníkov bolo flambovanie mäsa a príprava zeleninového šalátu - crudité. Priam pastvou pre oči boli stoly, prestreté pre rôzne druhy a štýly raňajok.

Tradičnú šou predvádzali početným divákom barmani pri miešaní alkoholických i nealkoholických nápojov. Hodnotiacej komisii nebolo čo závidieť, keď museli jej členovia degustovať viac ako dvadsiatku alkoholických miešaných nápojov... Na počudovanie, zvládli to triezvi. Žiadne biele myši nevideli... Poučili nás, ako na to: do nápoja stačí namočiť jazyk, veď záleží hlavne na prvom chuťovom dojme. Podľa slov J. Cipova je kyslá tvár zákazníka po ochutnaní miešaného nápoja nočnou morou každého barmana. Miešanie nápojov je totiž čosi ako alchýmia: nie je to len o receptúre, ale hlavne o fantázii, umení kombinovať a improvizovať, o nálade zákazníka, čase podávania, ročnom období...

Skryť Vypnúť reklamu

Deväť úloh museli zvládnuť kuchári - najviac sa pritom obávali drezírovania (vykosťovania) kurčaťa, ale ruky sa im triasli aj nad panvicami s opekajúcimi sa stejkami. Tie museli byť prepečené „fajnovo„ - ani málo, ani veľa.

Obchodní pracovníci mali úloh päť, okrem iného sa museli prevteliť aj do kože dílera, ponúkajúceho tovar, aby v budúcnosti vedeli, ako uvažuje díler na druhej strane pultu a čo od predaja očakáva.

Cukrári sa pri svojej práci aj zasmiali, veď jedným zo zadaní bola výzdoba torty k Medzinárodnému dňu detí. O návrhy ako ukryť do torty morské prasiatko alebo bielu myš vôbec nebola núdza.

Melánia Pastvová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 991
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 745
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 822
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 338
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 838
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 149
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 756
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 411
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 330
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 462
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

13 h
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Takéto krásne ceny čakajú na najlepších bežcoch.

Oravská bežecká liga už tvorí nový kalendár.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

10 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

16 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

2 h

Už ste čítali?