Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

„My v Prahe si myslíme, že sme pupok sveta. V Námestove sme videli, že to tak nie je...„

Štyri dni trval súťažný maratón GASTRO COOP Slovak

Na podujatie sa prihlásil rekordný počet súťažiacich, na javisku v Dome kultúry Námestovo sa ich vystriedalo v priebehu troch dní 153, spolu s pomocníkmi vyše 200. Dievčatá a chlapci reprezentovali spolu 27 škôl zo Slovenska, Čiech, Poľska a Nemecka. Diváci mohli každý deň obdivovať zručnosť súťažiacich vo všetkých súťažných odboroch, zaujímavosťou tohtoročného zápolenia bola súťaž kaderníkov, ktorí priamo na javisku vytvárali mladistvé dievčenské účesy.

O zhodnotenie priebehu súťaže sme požiadali vedúceho komisára hodnotiacej poroty Dr. Václava Šmída, niekdajšieho zástupcu riaditeľa Školy hotelových služieb v Prahe - Klánovicích: „Podobných súťaží sa zúčastňujem už takmer 40 rokov. Prvýkrát som tu bol v roku 1965. Ako plynie čas, menia sa aj požiadavky na profesie, v ktorých tu súťažíme. Svet začína byť akýsi rýchly, uponáhľaný. Hoci si nemyslím, že je to až také dobré, musíme sa prispôsobiť. V kultúrnom svete má všetko svoje miesto a čas, aj rôzne ceremoniály a s tým súvisiace protokoly, postupy. Kedysi sa na ne kládol veľký dôraz, dnes sa redukujú na najnutnejšie úkony. Hovorím zo skúsenosti, mal som napríklad tú česť obsluhovať pápeža Jána Pavla II. počas jeho návštevy v Čechách, ale všetko sa podriaďovalo tomu, aby za jeden deň „obletel svet.„ A tak je to aj u iných významných osobností. Zhrniem to asi na jedinom príklade: kým voľakedy si príprava hovädzej polievky vyžadovala 89 úkonov, dnes ich stačí sedem. Prvým je otvorenie sáčku s polotovarom...„

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám Václav Šmíd povedal, priemerný súčasný človek podľa sociológov vyzerá asi takto: v jednej ruke drží pri uchu mobilný telefón, zrak upiera na takú či onakú obrazovku a v druhej ruke drží nejaké rýchle jedlo.

„Aj napriek tomu však požiadavky zákazníka v hoteloch a stravovacích zariadeniach rastú, preto je výmena skúseností a súperenie jednotlivých škôl jednoznačne pozitívne. Zvyšuje úroveň prípravy a teda aj pripravenosti na budúce povolanie. Šancu pracovať v špičkovom zariadení majú len špičkoví študenti, ktorí na sebe stále pracujú. A práve na tejto súťaži sme videli, čo dokážu, keď naozaj chcú. Neustále zvyšovať kultúru všedného dňa. V Prahe si myslíme, že sme pupok sveta. V Námestove sme videli, že to tak nie je..,„ vysoko oceňuje úroveň súťaže GASTRO COOP Slovakia Václav Šmíd. „Kuchári sa zhostili prípravy teplého predjedla a stejku priam ako rébusu, ani jedna kreácia úpravy či omáčky sa neopakovala, vyrezávanie zeleniny sa približovalo umeleckým dielam. Čašníci pri flambovaní predviedli množstvo variácií, pripravili prekrásne raňajkové stoly, škoda len, že často nepoznali význam toho, čo stôl „hovoril.„ Barmani mali tentoraz veľmi ťažké zadanie, viacvrstvové farebné Shooters je ťažké aj pre profesionála a tak sa súťažiaci báli príliš experimentovať. Tak by som mohol pokračovať ešte dlho... Ale ešte jedna vec ma na dnešných žiakoch mrzí: slabá jazyková zdatnosť. Ak chcú ísť do Európy, nezaobídu sa bez nej. Príklad: v jednom z najnovších pražských hotelov (naposledy v ňom býval aj Bruce Willis) sa na 275 voľných pracovných miest prihlásilo 4 000 uchádzačov. Ani medzi toľkými sa však nenašlo dosť takých, ako hotel potreboval. Znalosť jazykov bola jednou z prvoradých požiadaviek.„

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa v záverečnom hodnotení podujatia vyjadril zástupca COOP Jednota Bratislava Juraj Monsberger, zorganizovať takéto gigantické podujatie stálo pracovníkov SOU a HA v Námestove obrovské úsilie, ale oplatilo sa. Vďaka patrí všetkým, od upratovačky po riaditeľa, žiakov nevynímajúc.

Výsledky žiakov SOU a HA

Slanická Osada:

Barman

Zlato: Patrik Jančiga, Filip Skalák

Striebro: Jakub Dobrovoľný, Lenka Vajdová

Kuchár

Zlato: Ľuboš Blahút, Jozef Trnovec

Striebro: Ľubomír Fenik, Richard Turac

Čašník

Zlato: Juraj Bernát, Peter Pytel

Striebro: Jana Tóthová, Mária Sirková

Cukrár

Zlato: Žofia Jasielska, Marianna Kobyliaková

Striebro: Darina Kšenzuláková

Bronz: Eva Zábelová

Predavač

Zlato: Eva Oginčuková, Eva Pavláková

Skryť Vypnúť reklamu

Somelier

Striebro: Juraj Bernát, Jaroslav Badár

Bronz: Pater Pytel, Tomáš Teťák

Melánia Pastvová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 960
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 102
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 857
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 712
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 710
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 535
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 157
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 493
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 279
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 097
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Dolný Kubín má dobrovoľníkov na testovanie dostatok

Dnes večer podstúpili antigénový test, jeho negativita je podmienkou zaradenia na odberné miesta.

Testovanie dobrovoľníkov Dolnom Kubíne.

Na koronavírus zomreli aj pacienti v oravských nemocniciach

Epidemiologická situácia sa prudko zhoršuje na Liptove.

Počty ťažko chorých v nemocniciach rastú spoločne s úmrtiami.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?