Na podujatie sa prihlásil rekordný počet súťažiacich, na javisku v Dome kultúry Námestovo sa ich vystriedalo v priebehu troch dní 153, spolu s pomocníkmi vyše 200. Dievčatá a chlapci reprezentovali spolu 27 škôl zo Slovenska, Čiech, Poľska a Nemecka. Diváci mohli každý deň obdivovať zručnosť súťažiacich vo všetkých súťažných odboroch, zaujímavosťou tohtoročného zápolenia bola súťaž kaderníkov, ktorí priamo na javisku vytvárali mladistvé dievčenské účesy.
O zhodnotenie priebehu súťaže sme požiadali vedúceho komisára hodnotiacej poroty Dr. Václava Šmída, niekdajšieho zástupcu riaditeľa Školy hotelových služieb v Prahe - Klánovicích: „Podobných súťaží sa zúčastňujem už takmer 40 rokov. Prvýkrát som tu bol v roku 1965. Ako plynie čas, menia sa aj požiadavky na profesie, v ktorých tu súťažíme. Svet začína byť akýsi rýchly, uponáhľaný. Hoci si nemyslím, že je to až také dobré, musíme sa prispôsobiť. V kultúrnom svete má všetko svoje miesto a čas, aj rôzne ceremoniály a s tým súvisiace protokoly, postupy. Kedysi sa na ne kládol veľký dôraz, dnes sa redukujú na najnutnejšie úkony. Hovorím zo skúsenosti, mal som napríklad tú česť obsluhovať pápeža Jána Pavla II. počas jeho návštevy v Čechách, ale všetko sa podriaďovalo tomu, aby za jeden deň „obletel svet.„ A tak je to aj u iných významných osobností. Zhrniem to asi na jedinom príklade: kým voľakedy si príprava hovädzej polievky vyžadovala 89 úkonov, dnes ich stačí sedem. Prvým je otvorenie sáčku s polotovarom...„
Ako nám Václav Šmíd povedal, priemerný súčasný človek podľa sociológov vyzerá asi takto: v jednej ruke drží pri uchu mobilný telefón, zrak upiera na takú či onakú obrazovku a v druhej ruke drží nejaké rýchle jedlo.
„Aj napriek tomu však požiadavky zákazníka v hoteloch a stravovacích zariadeniach rastú, preto je výmena skúseností a súperenie jednotlivých škôl jednoznačne pozitívne. Zvyšuje úroveň prípravy a teda aj pripravenosti na budúce povolanie. Šancu pracovať v špičkovom zariadení majú len špičkoví študenti, ktorí na sebe stále pracujú. A práve na tejto súťaži sme videli, čo dokážu, keď naozaj chcú. Neustále zvyšovať kultúru všedného dňa. V Prahe si myslíme, že sme pupok sveta. V Námestove sme videli, že to tak nie je..,„ vysoko oceňuje úroveň súťaže GASTRO COOP Slovakia Václav Šmíd. „Kuchári sa zhostili prípravy teplého predjedla a stejku priam ako rébusu, ani jedna kreácia úpravy či omáčky sa neopakovala, vyrezávanie zeleniny sa približovalo umeleckým dielam. Čašníci pri flambovaní predviedli množstvo variácií, pripravili prekrásne raňajkové stoly, škoda len, že často nepoznali význam toho, čo stôl „hovoril.„ Barmani mali tentoraz veľmi ťažké zadanie, viacvrstvové farebné Shooters je ťažké aj pre profesionála a tak sa súťažiaci báli príliš experimentovať. Tak by som mohol pokračovať ešte dlho... Ale ešte jedna vec ma na dnešných žiakoch mrzí: slabá jazyková zdatnosť. Ak chcú ísť do Európy, nezaobídu sa bez nej. Príklad: v jednom z najnovších pražských hotelov (naposledy v ňom býval aj Bruce Willis) sa na 275 voľných pracovných miest prihlásilo 4 000 uchádzačov. Ani medzi toľkými sa však nenašlo dosť takých, ako hotel potreboval. Znalosť jazykov bola jednou z prvoradých požiadaviek.„
Ako sa v záverečnom hodnotení podujatia vyjadril zástupca COOP Jednota Bratislava Juraj Monsberger, zorganizovať takéto gigantické podujatie stálo pracovníkov SOU a HA v Námestove obrovské úsilie, ale oplatilo sa. Vďaka patrí všetkým, od upratovačky po riaditeľa, žiakov nevynímajúc.
Výsledky žiakov SOU a HA
Slanická Osada:
Barman
Zlato: Patrik Jančiga, Filip Skalák
Striebro: Jakub Dobrovoľný, Lenka Vajdová
Kuchár
Zlato: Ľuboš Blahút, Jozef Trnovec
Striebro: Ľubomír Fenik, Richard Turac
Čašník
Zlato: Juraj Bernát, Peter Pytel
Striebro: Jana Tóthová, Mária Sirková
Cukrár
Zlato: Žofia Jasielska, Marianna Kobyliaková
Striebro: Darina Kšenzuláková
Bronz: Eva Zábelová
Predavač
Zlato: Eva Oginčuková, Eva Pavláková
Somelier
Striebro: Juraj Bernát, Jaroslav Badár
Bronz: Pater Pytel, Tomáš Teťák
Melánia Pastvová