Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

„My v Prahe si myslíme, že sme pupok sveta. V Námestove sme videli, že to tak nie je...„

Štyri dni trval súťažný maratón GASTRO COOP Slovak

Na podujatie sa prihlásil rekordný počet súťažiacich, na javisku v Dome kultúry Námestovo sa ich vystriedalo v priebehu troch dní 153, spolu s pomocníkmi vyše 200. Dievčatá a chlapci reprezentovali spolu 27 škôl zo Slovenska, Čiech, Poľska a Nemecka. Diváci mohli každý deň obdivovať zručnosť súťažiacich vo všetkých súťažných odboroch, zaujímavosťou tohtoročného zápolenia bola súťaž kaderníkov, ktorí priamo na javisku vytvárali mladistvé dievčenské účesy.

O zhodnotenie priebehu súťaže sme požiadali vedúceho komisára hodnotiacej poroty Dr. Václava Šmída, niekdajšieho zástupcu riaditeľa Školy hotelových služieb v Prahe - Klánovicích: „Podobných súťaží sa zúčastňujem už takmer 40 rokov. Prvýkrát som tu bol v roku 1965. Ako plynie čas, menia sa aj požiadavky na profesie, v ktorých tu súťažíme. Svet začína byť akýsi rýchly, uponáhľaný. Hoci si nemyslím, že je to až také dobré, musíme sa prispôsobiť. V kultúrnom svete má všetko svoje miesto a čas, aj rôzne ceremoniály a s tým súvisiace protokoly, postupy. Kedysi sa na ne kládol veľký dôraz, dnes sa redukujú na najnutnejšie úkony. Hovorím zo skúsenosti, mal som napríklad tú česť obsluhovať pápeža Jána Pavla II. počas jeho návštevy v Čechách, ale všetko sa podriaďovalo tomu, aby za jeden deň „obletel svet.„ A tak je to aj u iných významných osobností. Zhrniem to asi na jedinom príklade: kým voľakedy si príprava hovädzej polievky vyžadovala 89 úkonov, dnes ich stačí sedem. Prvým je otvorenie sáčku s polotovarom...„

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám Václav Šmíd povedal, priemerný súčasný človek podľa sociológov vyzerá asi takto: v jednej ruke drží pri uchu mobilný telefón, zrak upiera na takú či onakú obrazovku a v druhej ruke drží nejaké rýchle jedlo.

„Aj napriek tomu však požiadavky zákazníka v hoteloch a stravovacích zariadeniach rastú, preto je výmena skúseností a súperenie jednotlivých škôl jednoznačne pozitívne. Zvyšuje úroveň prípravy a teda aj pripravenosti na budúce povolanie. Šancu pracovať v špičkovom zariadení majú len špičkoví študenti, ktorí na sebe stále pracujú. A práve na tejto súťaži sme videli, čo dokážu, keď naozaj chcú. Neustále zvyšovať kultúru všedného dňa. V Prahe si myslíme, že sme pupok sveta. V Námestove sme videli, že to tak nie je..,„ vysoko oceňuje úroveň súťaže GASTRO COOP Slovakia Václav Šmíd. „Kuchári sa zhostili prípravy teplého predjedla a stejku priam ako rébusu, ani jedna kreácia úpravy či omáčky sa neopakovala, vyrezávanie zeleniny sa približovalo umeleckým dielam. Čašníci pri flambovaní predviedli množstvo variácií, pripravili prekrásne raňajkové stoly, škoda len, že často nepoznali význam toho, čo stôl „hovoril.„ Barmani mali tentoraz veľmi ťažké zadanie, viacvrstvové farebné Shooters je ťažké aj pre profesionála a tak sa súťažiaci báli príliš experimentovať. Tak by som mohol pokračovať ešte dlho... Ale ešte jedna vec ma na dnešných žiakoch mrzí: slabá jazyková zdatnosť. Ak chcú ísť do Európy, nezaobídu sa bez nej. Príklad: v jednom z najnovších pražských hotelov (naposledy v ňom býval aj Bruce Willis) sa na 275 voľných pracovných miest prihlásilo 4 000 uchádzačov. Ani medzi toľkými sa však nenašlo dosť takých, ako hotel potreboval. Znalosť jazykov bola jednou z prvoradých požiadaviek.„

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa v záverečnom hodnotení podujatia vyjadril zástupca COOP Jednota Bratislava Juraj Monsberger, zorganizovať takéto gigantické podujatie stálo pracovníkov SOU a HA v Námestove obrovské úsilie, ale oplatilo sa. Vďaka patrí všetkým, od upratovačky po riaditeľa, žiakov nevynímajúc.

Výsledky žiakov SOU a HA

Slanická Osada:

Barman

Zlato: Patrik Jančiga, Filip Skalák

Striebro: Jakub Dobrovoľný, Lenka Vajdová

Kuchár

Zlato: Ľuboš Blahút, Jozef Trnovec

Striebro: Ľubomír Fenik, Richard Turac

Čašník

Zlato: Juraj Bernát, Peter Pytel

Striebro: Jana Tóthová, Mária Sirková

Cukrár

Zlato: Žofia Jasielska, Marianna Kobyliaková

Striebro: Darina Kšenzuláková

Bronz: Eva Zábelová

Predavač

Zlato: Eva Oginčuková, Eva Pavláková

Skryť Vypnúť reklamu

Somelier

Striebro: Juraj Bernát, Jaroslav Badár

Bronz: Pater Pytel, Tomáš Teťák

Melánia Pastvová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 267
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 605
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 572
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 11 185
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 044
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 746
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 568
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 423
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 411
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Bolo síce krásne, ale mrazivo. Tu je pár fotiek

Fotovýlet okolo Oravskej priehrady.

Pohľad na stromy pod snehom.

Odberné miesta na antigénne testovanie na Orave

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

Obce a mestá postupne zriaďujú miesta na testovanie na Covid-19.

V Dolnom Kubíne otvoria nové miesta na antigénne testovanie

Zriadia ich v častiach Kňažia, Záskalie, Banisko, Medzihradné, Staré mesto, sídliská Brezovec a Bysterec.

Čaká nás ďalšie kolo testovania.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Fotku na internete zverejnil neznámy autor.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Už ste čítali?