Aktuálne výsledky veterinárnych kontrol na celom Slovensku definitívne stanovili, ktoré potravinárske prevádzky budú môcť so svojou produkciou konkurovať ostatným výrobcom v krajinách EÚ. Prísne hygienické normy únie v plnej miere splnili len niektoré firmy potravinárskeho sektora. V rámci celého Slovenska je to 50 bitúnkov, 60 podnikov, produkujúcich mäsové výrobky, tri desiatky veľkých mliekarní a tri desiatky hydinárskych podnikov. Takmer dve stovky potravinárskych prevádzok však po kontrolách Štátnej veterinárnej a potravinovej správy boli nútené zatvoriť svoje brány. Rady firiem, ktoré budú konkurencieschopné v EÚ sa však ešte môžu rozšíriť. Niektorí mäsospracovatelia a jedna mliekareň síce už do hygieny investovali, ale nestihli celú prípravu zrealizovať včas. Pre tie Slovensko požiadalo o udelenie jednoročného prechodného obdobia. Konečné stanovisko vyriekne až Európska komisia. Pre jednu firmu dokonca SR vyjednala možnosť trojročného prechodného obdobia.
Na Orave nebude mať oválnu pečiatku, oprávňujúcu vývoz do krajín Európskej únie ani jediný bitúnok. Sedem malých bitúnkov však dostalo od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy okrúhlu pečiatku, ktorá im umožňuje vyrábať a predávať na domácom trhu. Zato oprávnenie obchodovať s krajinami v rámci spoločenstva má až 27 spracovateľov mlieka a mliečnych výrobkov. Ide hlavne o drobných výrobcov špecialít zo surového kravského mlieka, korbáčikárov a dve oravské mliekarne - Tvrdošínsku mliekareň a družstevnú mliekareň Orava Milk Leštiny. (mp)