NOVOŤ. Slováci jedia menej mäsa, ovocia a zemiakov, pijú menej mlieka. Naopak za dve desaťročia stúpla spotreba syrov a tvarohu z ôsmich kíl na obyvateľa ročne na zhruba štrnásť.
Syrové výrobky popularizuje aj podujatie Novotská hrudka a jarmok syrov. Keď pred štrnástimi rokmi začínalo, prišlo pár výrobcov a sto až tristo ľudí. Poslednú júnovú nedeľu vystavovalo v Novoti ovčie hrudky a figurálne syry tridsať výrobcov. Pozrieť si ich a ochutnať prišlo viac ako tritisíc ľudí.
„Nepoznám na Slovensku žiadne iné miesto, ako je Novoť a okolie, kde by bol taký obrovský záujem o syry,“ povedal Karol Herian, ktorý sa celý život zaoberal výskumom mlieka a jeho vplyvu na ľudské zdravie. Každoročne predsedá aj komisii súťaží syrárov. Za narastajúcim záujmom ľudí o podujatie vidí vzťah k pôde a pracovitosť ľudí, ale aj iniciátora podujatia Jozefa Kondelu. „Dokáže ľudí podnietiť, aby sa najmä ženy výrobe syrov venovali a mali z nej radosť.“